Het Mysterie van de Egyptische piramides    

Verwondering en verbazing roept onze planeet aarde regelmatig bij mij op. In het algemeen wordt vaak gedacht dat we alle zaken die met de aarde te maken hebben begrijpen en onderzocht hebben. Er is echter zo enorm veel nog onbekend en onze beperkte kennis is slechts gebaseerd op veronderstellingen van een bepaalde groep wetenschappers.
Een echt mysterie is bijvoorbeeld de oorsprong van de piramides in Egypte. Wat roepen deze kolossale bouwwerken bij mij al jaren immens veel vragen op. Vragen die trouwens door de huidige stand van wetenschap nog steeds niet beantwoord kunnen worden. Volgens de officiële (kunst)boeken zijn deze oude, vermoedelijk religieuze, bouwwerken zo’n 2500 voor Christus door de eerste echte menselijke beschaving gebouwd, namelijk door de oude Egyptenaren.
Heel knap trouwens als je je realiseert dat deze oude Egyptenaren ‘net’ uit de Prehistorie stapten en vrij vlot al in staat waren om één van de meest magnifieke bouwwerken ter aarde te bouwen. Ergens schreef ooit eens iemand dat als je onze beschaving vergelijkt met een mensenleven, de Egyptenaren dan aan het begin van dit spreekwoordelijke mensenleven staan en dan is het bij de piramides zo alsof een peuter een Rolls Royce heeft gemaakt.
Op alle fronten zijn de piramides overdrachtelijk te vergelijking met een geavanceerd product zoals de genoemde luxe auto. Zo zijn ze qua bouwvolume zo enorm groot dat de Sint Pieterskerk in Rome die, zoals je wellicht weet, al enorm in omvang is, vier keer in de grootste Piramide zou passen. Qua hoogte verdwijnen de torenspitsen van de Dom in Keulen gemakkelijk onder de genoemde piramide van Cheops. Daarbij komt nog eens dat het geen ‘holle’ bouweenheden zijn, maar ze bijna geheel massief zijn. Waar haalden de ‘primitieve’ Egyptenaren 4500 jaar geleden zoveel bouwmaterialen vandaan en hoe waren ze in staat om in vrij korte tijd dit bouwwerk in elkaar te zetten? De grote piramide bestaat uit 2,3 miljoen steenblokken, 6,5 miljard kilo in totaal!
Een bijna niet voor te stellen fantastische theorie is dat zij op een vrij onbeholpen manier door middel van pure mankracht de blokken al duwend over hellingbanen in deze perfecte driehoekige piramidevorm brachten. Dit is voor mij een voor mij onvoorstelbare gedachte. Met onze huidige moderne hydraulische machines zouden wij vandaag niet in staat zijn deze piramides te bouwen en toch blijft een zeer grote groep mensen de bovenstaande theorie, dat ze met handkracht (van slaven) tot stand zijn gebracht, aanhangen. Wonderbaarlijk!

Ontegenzeggelijk kunnen we toch stellen dat de oorsprong van de piramides in Egypte echt een mysterie is.
Graag kom ik de aankomende tijd in mijn wekelijkse mysterieverhaal nog terug op veel meer vragen die de piramides bij mij oproepen. Want wist je bijvoorbeeld dat er op tientallen andere plekken, buiten Egypte, eeuwenoude piramides te vinden zijn? En dat de piramidevorm als symbool regelmatig in de (kunst)geschiedenis opduikt? Zo is de piramide te zien op het Amerikaanse Dollarbiljet, maar waarom eigenlijk?
Niet alleen in mijn wekelijkse blog wil ik het hebben over het mysterie van de piramides, ik wil ook dit najaar een tweedaagse cursus hier aan wijden, waarbij ik in verschillende sessies allerlei thema’s en vragen over dit bijzondere (kunst)historische fenomeen wil belichten.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner

verhoeven@mysteriekenner.nl