Waar vind je nog zoiets

Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat de beruchte Berlijnse Muur gevallen is. Op 9 november 1989 vond dit heugelijke feit plaats en alhoewel men toen vrijwel direct gestart is met het weghalen van dit gehate bouwwerk is er anno 2014 nog steeds een klein aantal zaken terug te vinden die doen herinneren aan de tweedeling van Berlijn.
Met name de dingen die doen herinneren aan Oost-Berlijn en de DDR vind ik buitengewoon intrigerend. Zo was ik nieuwsgierig naar hoe een interieur van een huis in Oost-Duitsland eruit gezien zou hebben. Veel meer mensen bleken deze interesse te hebben en de Berlijnse woningbouwvereniging ‘Stadt und Land’ kwam 8 jaar geleden tijdens de renovatie van een groot aantal flats in de wijk Hellersdorf op het idee om een appartement geheel in de oude staat te laten en vervolgens in te richten met originele spullen uit de DDR periode. Van meubels en behang tot kinderspeelgoed, van keukengerei tot zelfs de herenpyjama op bed; alles komt oorspronkelijk uit de DDR van de jaren '70 en '80. Als je de woning binnenkomt stap je echt even terug in de tijd. De beheerder die de bezoekers door de museumwoning rondleidt heeft boeiende verhalen over het leven in de DDR van voor Die Wende. De welbespraakte heer vertelt honderduit over zijn leven in Oost-Berlijn en over het wonen in die tijd. Huren bleken volgens hem in die tijd niet zo hoog te zijn en ook bijna alle eerste levensbehoeften zoals voedsel en kleding waren in de DDR zeer betaalbaar. Volgens onze enthousiaste verteller lag een gemiddeld salaris in Oost-Berlijn in de tachtiger jaren rond de 900 Oost-Duitse Mark (Ostmark) per maand en de huur van een appartement was maandelijks ‘slechts’ 109 Ostmark, dus dat was inderdaad niet duur. In eerste instantie kon je dus een goed en een voorspoedig leven leiden met zulke lage huren. Echter als je luxe goederen wilde aanschaffen dan diende je wel wat meer geld neer te tellen; zo kostte een televisie circa 4000 Ostmark en daar moest je dus behoorlijk lang voor sparen.

Even terugkomend op de Museumwoning; naast dit historische DDR-appartement ligt ook een modelwoning die als voorbeeld diende hoe uiteindelijk alle verbouwde appartementen er in de wijk uit zouden gaan zien. Wat een contrast! Niet alleen de stijl van deze tijd is totaal anders maar ook de indeling van de ruimte is veranderd: het 3-kamerappartement uit de DDR werd een 2-kamerappertement in deze tijd. Daarnaast is het materiaalgebruik vandaag de dag veel luxueuzer en dan merk je toch wel dat de tijd niet heeft stil gestaan.

 

Judith de Groot