Culinair Bratislava

Ik krijg de laatste tijd vaak vragen over culinaire gewoontes in het buitenland en over wat ik precies eet als ik op reis ben. Misschien niet verwonderlijk dat het antwoord is dat ik zoveel mogelijk lokale gerechten uitprobeer. Zo deed ik dat ook deze week tijdens mijn verblijf in Bratislava. Hier maakte ik kennis met de Slowaakse keuken, die beïnvloed is door de nabij gelegen Hongaarse, Oostenrijkse en Boheemse culinaire tradities.
Ik had die avond geen afspraken meer dus ik begon met een typische Slowaakse knoflooksoep genaamd ‘Cesnaková Polievka’. Eigenlijk werd ik geprikkeld om dit voorgerecht te kiezen doordat de tafel naast me dit besteld had. Ik zag namelijk dat de knoflooksoep geserveerd werd in een hele typerende ‘soepkom’ namelijk een uitgehold rond bruinbrood, waarbij de afgesneden bovenkant van het brood als een dekseltje diende. Wat mij verbaasde was het feit dat in de tijd dat ik mijn soep at mijn soepkom van brood het hield en niet langzaam wegsmolt en ging lekken. De soep smaakte goed, maar het was eigenlijk te veel, het was meer geschikt als maaltijdsoep dan als voorafje, vooral als je van plan was om ook nog de broodsoepkom op te eten. Oh ja, ik moet je ook nog waarschuwen, want de volgende ochtend werd ik door de smaak in mijn mond er nog steeds aan herinnerd dat ik Slowaakse knoflooksoep had gegeten.

Na de soep had ik nog een hoofdgerecht besteld en dat was de ‘Bryndzové Halušky’. Dit was een gerecht dat er in eerste instantie uitzag als een pastagerecht met een romige zachtgele saus. Het bestond echter uit een soort brokjes gemaakt van aardappeldeeg (Halušky). Bij navraag bleek dat men de aardappels had geraspt, gemengd had met deeg en met ei en dat hierdoor een stevig mengsel was ontstaan. Deze deegbasis had men door een grove zeef geduwd en zodoende waren de ‘blokjes’ ontstaan, die vervolgens waren gekookt. Over deze gekookte aardappeldeegblokjes werd vervolgens een gesmolten feta kaassaus geschept, die bekend is onder de naam ‘Bryndza’. Om het gerecht helemaal af te maken deed men in het midden nog wat ‘kaantjes’ oftewel wat gebakken stukjes spek.

Zoals je wellicht al uit de beschrijving van het recept van ‘Bryndzové Halušky’ zult kunnen begrijpen vult dit gerecht behoorlijk goed. Doordat de inhoud van het bord ‘Bryndzové Halušky’ niet weinig was en ook omdat ik daarvoor al had zitten te genieten van de Slowaakse knoflooksoep was ik meer dan verzadigd en heb ik dit keer afgezien van een typisch nagerecht uit Slowakije, dat doe ik bij mijn volgende bezoek aan de Slowaakse hoofdstad wellicht dan wel.

 

Marcel Verhoeven 

Europakenner