Culinair Athene

Verleden week stond ik stil bij een aantal culinaire zaken uit Slowakije die ik tijdens mijn bezoek aan Bratislava gegeten had. Deze week heb ik mij verdiept in de Griekse keuken in een paar kwaliteitsrestaurants in Athene, echter het viel me op dat dit land qua eten zoveel te bieden heeft dat ik wel meerdere blogs hier aan kan wijden.

Laat ik mijn culinaire verhaal beginnen met een aantal heerlijke Griekse voorgerechten die ook we,l door er meerdere te combineren, als volledige maaltijd worden gezien. De Grieken noemen deze combinatie van kleine gerechtjes ook wel eens μεζέδες -Mezedes (of Mezethes)

De eerste typisch Griekse voorafjes die ik deze week kreeg opgediend waren dolmadhákia. In het Nederlands worden dit ook wel dolma’s genoemd. Niet alleen in Griekenland zijn ze bekend, ook in het huidige Turkije zijn ze populair. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het Griekse deel van het voormalige Ottomaanse Rijk, dat ook een groot deel van de kuststreek van Klein-Azië besloeg. Zowel Grieken als Turken eten dit kleine met druivenbladeren gevulde hapje. De vulling die ik in de dolmadhákia had was lamsgehakt. Een vegetarische variant was ook mogelijk geweest en dan had men hem bijvoorbeeld met rijst kunnen vullen.
Het tweede voorgerecht dat ik at was de tyrópita, een soort Griekse kaassoufflé gemaakt van bladerdeeg gevuld met Griekse geitenkaas en echt een enorme aanrader!

Vervolgens proefde ik de olokythokeftédhes. Dit zijn kleine Courgette-burgertjes waarbij de courgettes zijn gepaneerd en vervolgens in de olie gefrituurd. Met name voor mensen die liever geen vlees eten is dat echt een aangenaam alternatief.
Tenslotte bestelde ik nog de
μουσακάς - Moussakás, die bij veel Nederlanders bekend is en door hen in het Griekse restaurant vaak als hoofdgerecht wordt besteld. In Griekenland is het echter toch echt een voorgerecht met als basis aubergine. Het komt wederom oorspronkelijk uit het Ottomaanse rijk en dit is ook de reden dat de Moussakás in veel landen die ooit deel uitmaakten van het Turkse gebied op de kaart staat zowel op de Balkan als in het Midden-Oosten. De Griekse versie van Moussakás bestaat uit lagen met lamsgehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en wordt in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas er bovenop. Het werd voor mij geserveerd in een charmant klein pannetje wat het helemaal compleet maakte.

Kali orexi, oftewel eet smakelijk!


Marcel Verhoeven 

Europakenner

Restauranttips in Athene

 

Restaurant ‘I Strofí’

Zowel de locatie (aan de voet van de Akrópolis) als het gebouw (gebouwd in de periode tussen de eerste en tweede wereld oorlog) zorgen voor een unieke locatie waar veel Griekse en buitenlandse celebrities graag geziene gasten zijn. De keuken is traditioneel Grieks en gebruikt  het lokale producten. De 3e verdieping biedt een fantastisch uitzicht op de Akrópolis. Het eten is zeer goed en de bediening professioneel, snel en attent. Een echte topper! 

 

Restaurant ‘New Taste’

Dit sfeervolle hotel-restaurant ligt aan de rand van Plaka. De liefde van de Atheners voor een trendy atmosfeer en even zo hippe gerechten is er duidelijk te merken. Het interieur is ontworpen door de gebroeders Campana, die natuurlijke materialen combineren met een bedrieglijk eenvoudige stijl. Het eten is gebaseerd op de mediterrane keuken, die als inspiratie dient voor innovatieve en originele gerechten, met lokale biologische producten. Zeer smakelijke gerechten in een moderne en luxe atmosfeer.

 

Restaurant ‘In Town’

Dit Griekse restaurant is gelegen in de Mitropóleos-straat, in het centrum van Athene. De keuken is Mediterraans, met diverse gerechten uit zowel de Griekse als andere mediterrane keukens. De Atheense gastvrijheid staat bovenop, waardoor de kwaliteit van het eten soms een klein beetje op de achtergrond komt.  


Restaurant ‘Orízontes’ op de Lykavittós-heuvel in Athene

De Lykavittós is met 277 meter de hoogste heuvel van Athene. Er mag met recht gezegd worden dat deze plek het meest spectaculaire uitzicht over Athene biedt. Zo zie je vanaf hier de Akrópolis en de haven van Pireás (Piraeus). Op het punt aangekomen waar men niet verder kan, neem je het kabelbaantje (de Teleferík) naar de top van de heuvel, om daar te genieten van de Griekse gastronomie. Chef Níkos Manganás leidt je over moderne paden binnen de oude Griekse culinaire traditie, die hij heeft aangepast naar het niveau van de mooiste veranda van heel Athene.