A Room with a View    

Uitzicht in Athene
Uitzicht in Athene

Toen ik een jaar of twintig was en ik op het HBO Toerisme studeerde, ging ik voor het eerst op kamers wonen in Amsterdam. Spannend om een eigen plekje in de grote stad te hebben. Na in een kleine ruimte te hebben gewoond op het Stadionplein in Zuid kwam ik terecht op de Brouwersgracht. Wat een fijne centraal gelegen locatie was dat! Midden in het centrum, heerlijk aan de grachten, alles wat ik nodig had bij de hand.

Ik woonde destijds bij een jongen in die de voorkant van de verdieping bewoonde en ik had de achterkamer tot mijn beschikking met een kleine keuken. We deelden de badkamer. Prima geregeld voor een jonge meid zou je zeggen, wat kon ik me nog meer wensen. Nou, er was wel iets dat ik op dat moment heel graag zou willen hebben, dat was namelijk een leuk uitzicht. Vanuit mijn kamer aan de achterkant van het huis keek ik namelijk op een blinde muur, zo’n tien meter van mijn raam verwijderd. Als ik bij het raam ging staan en omhoog keek kon ik nog wel net zien wat voor weer het was, maar daar moest ik wel moeite voor doen. De onderbuurman, die het kleine stukje grond beneden in zijn bezit had, werkte ook niet echt mee om het een gezellig aanzicht te geven, want hij liet er alleen maar rotzooi slingeren.
Tot mijn buurman op een dag een souvenir uit Engeland had meegenomen, dat hij waarschijnlijk op illegale wijze had bemachtigd. Het was een groot stedennaambord van de Engelse plaats Stratford-upon-Avon en deze werd door hem op de saaie buitenmuur bevestigd. Voortaan kon ik zeggen dat ik uitzicht had op de geboorteplaats van niemand minder dan de beroemde Engelse schrijver William Shakespeare, maar mijn zicht bleef beperkt.

Door dit weinige uitzicht tijdens mijn studietijd ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk dit is om je ergens prettig en aangenaam te voelen of juist niet. Als ik op reis ben hecht ik dan ook grote waarde aan waar hotelkamer op uitkijkt. Zodra ik een kamer binnen stap loop ik direct naar het raam en doe vaak als eerste het gordijn of vitrage open om het zicht aan een inspectie te onderwerpen.

Gisteren ben ik neergestreken in een mooie kamer van een viersterrenhotel in het centrum van Antwerpen. Ik ben al vaker in dit hotel geweest en wist dus dat deze hotelaccommodatie aan veel van mijn wensen voldoet. En ja, toen ik de kamer binnen kwam lopen voelde ik me qua atmosfeer gelijk ook weer thuis. Er is echter dit keer één maar…., je voelt het al, het uitzicht van de kamer die ik dit keer kreeg toebedeeld is niet echt denderend.

Vanuit mijn hotelkamer kijk ik zo de kantoorruimtes in van een pand dat hier aan de overzijde van de zeer smalle straat staat. Ik zie als het ware de bureaus van mensen die achter hun computer aan het werk zijn. Door het tegenoverliggende gebouw is mijn hotelkamer ook vrij donker omdat de toegang van daglicht belemmerd wordt. Op zich geen probleem natuurlijk want het kan tientallen keren erger heb ik in de afgelopen jaren ervaren. En voor een beperkt aantal nachtjes is het ook prima uit te houden. Maar toch geeft het een soort beklemmend en benauwd gevoel.

Er zijn trouwens wel kamers in dit hotel op de hogere verdiepingen met een geweldig uitzicht over de stad Antwerpen, maar we zijn nu met twee kleine kinderen gebonden aan een specifiek type kamer, die iets groter is en die plaats biedt aan twee kinderbedjes. Dat is dus de reden dat we op dit moment niet kunnen uitwijken naar de hogere verdiepingen.

Er zijn trouwens op de wereld weet ik uit ervaring vele hotels te vinden met betoverende panorama’s. Een hele goede ervaring had ik bijvoorbeeld in Londen, waar ik vanaf mijn hotelkamer op de zestiende etage over heel Londen uitkeek. Ik liet daar ’s nachts vaak de gordijnen open om te genieten van de spectaculaire  ‘London Evening Sky.’

Of bijvoorbeeld vanuit mijn hotelkamer in Boedapest, daar had ik een prachtig blik over de Donau en zag ik niet alleen de beroemde rivier, maar ook aan de overkant de schitterende burchtheuvel, die ’s avonds prachtig verlicht was en waar je uren van kon genieten. Een adembenemend uitzicht op onder meer Times Square en Broadway had ik in New York vanuit mijn hotelkamer op de vierenveertigste etage en genoot ik van ‘A City that never sleeps. Vanuit een hotelkamer in Berlijn keek ik zo naar de Dom en verleden week keken we in Athene nog zo op het Griekse parlementsgebouw met de Evzone-wachter en het daarachter gelegen Lykavittós-heuvel. Geweldig natuurlijk! Dus qua uitzicht-ervaringen mag ik zeker niet klagen.

Een andere ondervinding had ik een paar weken geleden in een vijfsterrenhotel in het Engelse Manchester. We mochten daar voor een zogenaamde voordeelprijs voor een nacht in hun junior suite verblijven. De medewerker van de hotelreceptie gaf hier hoog over op en we hadden hoog gespannen verwachtingen. Het was inderdaad een prachtige grote ruimte met alles erop en eraan. Er bleek zelfs een soort overdekt buitenbalkon te zijn met een tafel en twee stoelen. Alleen klopte er iets niet, want je keek – daar gaan we weer - gelijk op een blinde muur. Het was zelfs zo dat ze ook een soort dak op de ‘overdekte patio’ hadden gemaakt van glas, zodat je niet nat zou worden van de regen, maar helaas kreeg je ook geen zonlicht op je privé -terras. Op zich was dit overdekte buitenterras een aardige oplossing voor het feit dat je geen uitzicht had, maar blij werd ik er niet van: je voelt je toch nog steeds een beetje opgesloten. Zeker voor een suite, waar je als gast veel extra geld voor betaalt, vindt ik het eigenlijk not done dat je geen enkel zicht naar buiten hebt. Kortom, het uitzicht vanuit je kamer is sfeerverhogend en dus best belangrijk voor het slagen van je verblijf in een hotel.

Mocht je zelf eens in een hotel komen en een kamer toegewezen krijgen die op een blinde muur uitkijkt of waar je anderszins in je uitzicht wordt beperkt dan kun je altijd aan de receptie vragen of je mag verhuizen. Mijn motto is dat een hotelverblijf een totaalbeleving dient te zijn waarbij alles (zoveel mogelijk) dient te kloppen.

 

Judith de Groot

Hospitalitykenner

 

PS. Mocht je trouwens eens tips nodig hebben over hotels in bepaalde steden neem dan gerust contact met me op. Ik adviseer je graag.