“Griechischer Wein”

Griekse Retsina wijn
Griekse Retsina wijn

Afgelopen twee weken schreef ik over Griekse gerechten waarvan ik genoten heb toen ik afgelopen maand in Athene en omgeving was. Het meest opmerkelijke waren de bloembolletjes die ik geserveerd kreeg ergens in Oud-Korinthe en waar ik verleden week over schreef. Het is waarschijnlijk de bol van de wilde hyacint die ik gegeten heb, maar er blijken meer gewassen op de Peloponnesos te zijn waarvan de bol eetbaar is.
Waar ik nog niet over geschreven heb is wat je bij al deze Griekse gerechten en mezes kunt drinken. Bijna vanzelfsprekend kom je dan bij wijn uit want er wordt in overvloed wijn in Griekenland geproduceerd. De Grieken zijn waarschijnlijk de grondleggers van de wijnbouwkunst. Niet voor niets hadden de oude Grieken een speciale god voor de wijn, genaamd Dionysos. Waarschijnlijk zijn de Grieken uit de Oudheid zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van de wijnbouw in Frankrijk, omdat hier ooit ook Griekse koloniën waren en Zuid-Frankrijk een onderdeel was van ‘Magna Graecia’.

 

Er zijn uitstekende Griekse kwaliteitswijnen zowel rood als wit die gemaakt zijn van echte Griekse autochtone druivensoorten zoals bijvoorbeeld de roditis-druiven uit Korinthe en moschofilero-druiven uit Arcadië.
De wijn van de Griekse Assyrtikodruifensoort is ook zeer bijzonder want de oorsprong van Assyrtikodruiven ligt op Thera, ook wel Santorini genoemd, een Grieks eiland in de Egeïsche Zee,  dat behoort tot de eilandengroep Cycladen. Het klimaat daar is erg droog en dat gecombineerd met de barre vulkanische grond en de straffe zeewind maakt dat de wijnranken daar als een soort ronde vogelnestjes groeien om zich tegen de elementen van de natuur te beschermen. De gesloten wijnranken moet je als het ware eerst opentrekken om de druiven te kunnen plukken, heel bijzonder.
Tenslotte mag ik van de Griekse wijnen zeker de Retsina-wijn niet ongenoemd laten. Retsina is dé populaire wijnsoort van Griekenland met de typerende harssmaak. Het is gemaakt van de reeds genoemde Griekse druivensoorten Roditis. Tijdens het gisten wordt er hars van de allepodenneboom of Turkse den toegevoegd (slechts 1 %). Het was eigenlijk per toeval dat de typerende, naar harssmakende wijn ontstaan is. In de Griekse oudheid werd Retsina in amforen bewaard die verzegeld werden met hars van pijnbomen, waardoor de wijn op natuurlijke wijze en onopzettelijk een harssmaak kreeg. Als je nog nooit Retsina geproefd heb dan is de smaak even wennen, maar je moet het zeker eens proberen.

 

Marcel Verhoeven 

 

Europakenner