“Kinderen zijn geen hinderen”

 Met grote regelmaat eten wij met het hele gezin in een restaurant. Dit is eigenlijk noodgedwongen, maar trouwens niet vervelend. De reden hiervoor is dat we tijdens onze vele reizen in hotels verblijven en dan niet de beschikking hebben over een keuken om zelf te koken. Onze dochters, Alizia en Chloé, zijn inmiddels hier al een beetje aan gewend en genieten net als wij van buiten de deur eten.Wel zoeken wij natuurlijk altijd een geschikte horecagelegenheid op waar wij alle vier comfortabel kunnen zitten, de kinderwagen een plaatsje heeft en de gelegenheid beschikt over een aantal specifieke (kinder)faciliteiten.

Je ziet dat de meeste restaurants tegenwoordig rekening houden met jonge gasten en ze een kinderstoel vaak wel voorhanden hebben. Alizia van 2 jaar zit prins(es)heerlijk in zo’n kinderzetel en Chloé van 6 maanden zit sinds kort ook al redelijk comfortabel in zo’n kinderstoel. Ze vinden het heerlijk en geloof het of niet, van huilen of schreeuwen is dan gelukkig geen sprake. Alizia eet lekker mee met een (klein) vorkje of met een lepeltje. Maar bij haar favoriete gerecht, tomatensoep met brood, gebruikt ze ook haar handen om het brood in de soep te dopen.  

Soms zie je mensen in een restaurant verschrikt kijken als je met twee kleine dreumesen binnen komt. Dit zijn overigens dezelfde blikken die we vaak in een vliegtuig zien. Achteraf merk je dat hun vrees onterecht was, want de kinderen blijven rustig en we zijn niemand tot last. Mochten de meiden geen zin meer hebben in het diner of wordt één van hen moe wordt dan kunnen zij lekker in de kinderwagen gaan liggen terwijl wij verder eten.

Om nog even wat uit te wijden over de kinderstoelen; na een persoonlijk vergelijkend warenonderzoek en veel ervaring ben ik van mening dat het exemplaar van de Zweedse meubelgigant Ikea als beste uit de test komt. Deze is namelijk nauw sluitend om het kind heen, geheel van plastic dus goed te reinigen en is niet duur in de aanschaf. Ze zijn zelfs stapelbaar en nemen dus niet veel plaats in bij de opslag in de horeca. Soms kom je bij restaurants wel eens van die grote, zware, logge, houten kinderstoelen tegen waarbij regelmatig een riempje tussen de beentjes ontbreekt en waarbij je kind er tussendoor kan glijden. Of, die zie je vaak in Zuid-Europa, je hebt van die groteske stoelen waarvan de zitting van foam en zacht schuimrubber is die moeilijk te reinigen zijn en waar vaak nog etensresten van andere kinderen tussenzitten. Mocht je als horecaondernemer dus de keuze hebben dan adviseer ik om deze Ikeastoelen aan te schaffen.

Niet alleen de kinderstoel is voor de jonge gasten een belangrijk item om als restaurant rekening mee te houden, er is nog een aantal zaken waar ik tegenaan loop bij het bezoek aan horecagelegenheden. Dingen waar je niet over denkt als je zonder kids zo’n gelegenheid bezoekt. Zo moeten de (kleine) kinderen nog wel eens een sanitaire stop maken tijdens het diner. Meestal doen ze hun kleine of grote boodschap al ongemerkt aan de etenstafel en als ouder wil je dan zo vlot mogelijk de kinderen verschonen om hen weer geriefelijk verder te kunnen laten eten. Voor deze sanitaire onderbreking is het zeer handig als er een hygiënische ruimte met een verschoningstafel voor baby’s is. Het gebeurt in de helft van de gevallen dat, als je vraagt waar je je kind kunt verschonen, je in een prima ruimte, meestal in het invalidentoilet, komt waar je in alle rust de kleintjes een schone luier kunt geven.
Af en toe wordt je echter verwezen naar hele vage ruimtes die voor allerlei andere zaken in gebruik zijn zoals de opslag van spullen en dergelijke en helaas niet goed geschikt zijn voor het verschonen van de dreumesen. En zijn er ook nog veel horecagelegenheden die helemaal geen faciliteiten hebben voor de luierwisseling en dus feitelijk zeer kindonvriendelijke plekken zijn. Het hoeft toch echt niet zo moeilijk en kostbaar te zijn om in bijvoorbeeld de invalidentoilet een opklapbare verschoningstafel aan de wand te installeren die weinig ruimte inneemt en die voor veel extra gemak zorgt.

Tenslotte doen de restaurants die zowel over kinderstoelen als verschoningsruimtes beschikken vaak nog meer hun best om de allerkleinste gasten het naar hun zin te maken. Obers komen regelmatig al ver voor dat het diner geserveerd wordt met kleurplaten en kleurpotloden aan, dat voor onze meisjes een bezoek aan het restaurant tot een nog grotere belevenis maakt.

Ik kan eigenlijk concluderen dat als een restaurant de juiste faciliteiten heeft en als de kinderen én ouders samen ervan kunnen genieten om uit eten te gaan, dat onze 17de eeuwse schrijver Jacob Cats absoluut ongelijk heeft: “kinderen zijn zeker geen hinderen”.


Judith de Groot

Hospitalitykenner