Inspiratie voor wijnliefhebbers

In mijn wekelijkse culinaire verhaal stond ik de afgelopen weken stil bij de wijnen uit onvanzelfsprekende en  onbekende wijngebieden zoals Griekse wijnen uit de Peloponnesos, Israëlische wijn van de Golanhoogte, Turkse wijnen uit de kuststreek van Klein-Azië.  Ik beschreef waarom deze wijnen zo heerlijk smaken bij gerechten die afkomstig zijn uit het land van herkomst.

Het valt me op dat er ook talloze wijngebieden in Europa zijn die bij de Hollandse wijnhandels niet verkocht worden en ook bij de restaurants in Nederland niet gereserveerd worden. Zo was ik namelijk deze week op zoek naar Duitse wijn die een symbolische connectie maakt met de Jugendstil uit Darmstadt. Deze Duitse stad heeft een prachtige Art Nouveauwijk genaamd ‘Mathildenhöhe’ met een keur aan Jugendstilhuizen en het is meer dan de moeite waard om er eens een bezoek aan te brengen. Niet ver daar vandaan ligt een wijngebied met de naam Hessische Bergstrasse dat begint ten zuiden van Darmstadt en doorloopt tot aan de stad Heidelberg.

Tijdens de tweedaagse cursus die ik deze week gaf over Art Nouveau & Jugendstil wilde ik graag geheel in stijl, nadat ik verteld had over de Jugendstil van ‘Mathildenhöhe’, de deelnemers een slokje wijn uit de nabijgelegen Bergstraße laten proeven. Aangezien ik geen tijd meer had om even naar dit deel van Duitsland te rijden, alhoewel ik dit graag gedaan had, ging ik bij de verschillende Nederlandse wijnwinkels op zoek naar wat wijn uit dit gebied . Het werd niet makkelijk want op talloze plekken kreeg ik nul op rekest. Het viel me op dat de meeste wijnzaken, ook die vaak zeer gespecialiseerd zijn, slechts bijna allemaal wijnen uit de meer bekendere en doorsnee wijnstreken verkopen.
Na wat zoekwerk op internet vonden ik een Amsterdammer die oorspronkelijk afkomstig was uit Heppenheim, een plaatsje midden in het wijnstreek van de Bergstraße. Hij had toevallig een paar doosjes wijn uit zijn geboortestreek staan waarvan ik een aantal flessen kon overnemen. Met veel plezier kon ik dus vrijdag een proeverij geven over een in Nederland vrij onbekend wijngebied.

De Bergstraße, letterlijk vertaald “Bergweg”, ligt in de deelstaat Hessen op de westelijke helling van het Odenwald, langs de Boven-Rijnse Laagvlakte. 
Het gebied heeft een bijzondere microklimaat en de wijngaarden zijn hoofdzakelijk erg stijl. Het klimaat wordt weleens aangeduid als “Duitse Rivièra” want het is er warmer dan in de omliggende streken. Deze omstandigheden komen terug in de smaak van de wijn. De eerste wijn die we gingen proeven was de Grauer Burgunder uit
Heppenheim. Een droge wijn van de Pinot Gris-druif die qua smaak past bij de Duitse behoefte, want je proeft ondanks dat deze droog is, toch nog een beetje zoetigheid. Ook een tikkeltje zuur van de druif komt er in terug en dat maakt het een iets andere smaakbeleving dan gangbare Duitse wijnen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Riesling uit Heppenheim, die ik van hetzelfde wijnhuis liet proeven. Ook die was het waard om kennis mee te maken alhoewel de Riesling-druif in Duitsland een zeer bekende druif is en waarmee bijna de helft van alle wijnen in dit gebied en de streek erom heen gemaakt wordt. Ik begreep via een website over de Bergstraße dat de meeste wijn al in de streek zelf verkocht wordt en er daarom nog weinig overblijft om te exporteren. Misschien is dat wel de reden dat ik wat meer moeite moest doen om het te bemachtigen.
Eind van de week ben ik Wenen en kom ik wellicht terug op culinaire zaken uit de hoofdstad van Oostenrijk.

 

Marcel Verhoeven

Europakenner