Naar de bron als je iets gaat drinken

Marcel in de winkel van Weingut Zahel in Wenen
Marcel in de winkel van Weingut Zahel in Wenen

Al een paar weken zeg ik dat ik in mijn culinaire blog langzaam mijn verhaal over wijn wil gaan beëindigen, maar toch wil ik je mijn ontdekkingstocht van deze week, die in het teken van wijn stond, niet onthouden.
Verleden week schreef ik over de wijnproeverij die ik hield tijdens de tweedaagse cursus ‘Amazing Art Nouveau’ in Breukelen en over het in Nederland onbekende wijngebied “De Hessische Bergstrasse’ gelegen nabij de Jugendstilplaats Darmstadt. Tijdens diezelfde wijnproeverij liet ik ook wijnen proeven uit Wenen aangezien de Oostenrijkse hoofdstad ook een belangrijk rol speelde tijdens de periode van de Jugendstil.
In de buitenwijken van Wenen wordt wijn gefabriceerd van druiven die afkomstig zijn van de wijngaarden op de hellingen gelegen rond de stad. Voor de genoemde proeverij van twee weken geleden kon ik in Amsterdam Zuid bij een gespecialiseerde wijnhandel wijn krijgen van het Weense wijnhuis Zahel, die door mijn gezelschap zeer gewaardeerd werd. Nu was ik zomaar dit weekend bij deze wijnproducent ter plaatse en stond ik dus zowaar aan de bron van de Weense wijnen. Het familiebedrijf Zahel, dat je trouwens niet uitspreekt als het woestijngebied in Afrika maar gewoon als ‘Zááál’, is één van de verschillende wijnbedrijven in de Weense wijk Hietzing. Ik wandelde vervolgens langs wat wijnfirma’s in Hietzing en kwam uiteindelijk bij de tuinen van Schloss Schönbrunn uit dat in deze zelfde wijk is gelegen. Omdat Hietzing nogal een verstedelijkt gebied is, waar je helaas niet daadwerkelijk de wijnranken kunt zien, besloot ik om naar de andere kant van Wenen te rijden en daar de Kahlenberg op te gaan. Toen ik hier op deze markante berg stond had ik niet alleen een geweldig uitzicht over de Oostenrijkse hoofdstad, maar zag ik ook talloze velden met wijnstokken zich onder mij uitstrekken. Ik besloot door de wijnvelden naar beneden te wandelen en onderweg kwam ik verschillende zogenaamde Heuriger tegen. Het woord ‘Heuriger’ betekent zowel een plek waar wijn wordt geschonken, dat was op de hellingen van de Kahlenberg gewoon in provisorische stalletjes, als dat met ‘Heuriger’ ook de wijn van dit jaar wordt bedoeld, die op die plekken wordt geschonken.

Ik streek uiteindelijk beneden aangekomen neer bij een Heuriger aan de voet van de Kahlenberg in de Weense wijk Grinzing. In dit voormalige wijndorp, dat in de vorige eeuw door de gemeente Wenen werd ‘opgeslokt’, doet de sfeer authentiek aan en bevinden zich talrijke historische gebouwen. Waaronder de Heuriger die gevestigd is in het voormalige woonhuis van Ludwig van Beethoven. De beroemde Duitse componist zou op deze plek zijn 9de symfonie hebben gecomponeerd en dan drink je de typerende wijn uit de streek, die overigens prima smaakte, toch heel anders weg.