Als het brood verandert in een Tosti

Dit keer gaat mijn culinaire verhaal niet over lekkernijen op een bepaalde plek ergens ver weg in Europa, maar deze maal blijf ik dicht bij huis. Mensen vragen mij wel eens wat mijn lievelingsgerecht is. En dan hoef ik niet lang na te denken, dat is een tosti! Dat klinkt wel als een hele eenvoudige en simpele dish, maar ik kan er letterlijk en figuurlijk niet genoeg van krijgen.

De liefde voor de tosti is begonnen toen ik nog een jong kind was en is eigenlijk nooit overgegaan. Zonder dat ik nu talloze variaties op de tosti ga noemen geef ik meteen te kennen dat ik eigenlijk de eenvoudige kaastosti het lekkerste vind. Wellicht ten overvloede kan ik toch, voor degenen die nog nooit van het fenomeen gehoord hebben, het recept vrij vlot beschrijven. Aan de basis van de tosti liggen twee sneetjes witbrood, het beste is casinobrood omdat die het meest praktisch passen in het tostiapparaat. Natuurlijk mogen ze ook met bruinbrood gemaakt worden of zelfs met speltbrood of glutenvrij brood, maar daar doe ik allemaal niet aan. Vervolgens smeer je de sneetjes brood met roomboter in en de besmeerde delen keer je naar de buitenkant, deze beboterde kanten zorgen er namelijk voor dat de tosti mooi goudgeel bakt en niet aanbrandt. Tussen de sneetjes brood gaat minimaal anderhalve grote plak kaas. Jonge kaas is eigenlijk het beste omdat deze het beste smelt. Op z’n tijd is een tosti met oude kaas of zelfs brie ook niet te versmaden. En als ik wat wil afvallen dan doe ik een poosje plakjes jonge 30+ kaas of Lightkaas tussen mijn tosti. Slechts zelden voeg ik naast de kaas ook nog ham of andere vleeswaren als extra ingrediënt toe. Maar als je een echte carnivoor bent dan adviseer ik je om in de plaats van de standaard ‘tosti ham/kaas’ eens een tosti met Spaanse chorizoworst te maken.

Voor mij is de tosti pas compleet als naast de kaas er ook nog een laag sambal oelek over heen gaat. Geen mespuntje, want ik ben in de tientallen jaren dat ik tosti eet al een beetje heet gewend dus de hele plak kaas dient rood van de sambal te zien.

Om een tosti vlot te creëren is een elektrisch tostiapparaat, ook wel tosti-ijzer genoemd, onontbeerlijk. Er zijn mensen die de tosti in de oven of gril maken en er bestaan ook tostiroosters die op een broodrooster lijken, maar via die methodes wordt de tosti veel te droog en krijg je naar mijn mening de karakteristieke tostismaak niet.

In Vlaanderen en Franssprekende landen noemt men een tosti ook wel croque-monsieur. Deze naam hoor je overigens tegenwoordig ook wel eens in Nederlandse horecagelegenheden en dat klinkt dan wellicht wat deftiger. Soms kost een croque-monsieur, wellicht vanwege de chique naam, meer dan een ordinaire tosti.

De door mij beschreven tosti eet ik meestal als ontbijt, als ik niet op reis ben vaak ook als lunch en soms ben ik ook geneigd om het ’s avonds te eten als diner. In zo’n geval breid ik mijn tosti-maaltijd iets uit. Ik maak dan twee kaastosti’s en vervolgens bak ik drie spiegeleieren, waar ik trouwens ook weer een plakje kaas overheen laat smelten. De spiegeleieren leg ik vervolgens op de twee tosti’s en mijn diner is klaar! Zo’n tosti met ei erop wordt trouwens ook wel croque-madame, als tegenhanger van de croque-monsieur, genoemd.

De croque-madame serveer ik dan met wat warme en/of koude groenten bijvoorbeeld bloemkool en tomaat. De laatste variant van de tosti dien je wel met mes en vork te eten, maar gewone tosti (zonder ei en toebehoren) uit de hand eten is toch ook wel heel prettig. De bakplaten van het tosti-apparaat zijn zo ontwikkeld dat je door middel van één messnede prachtige driehoekvormige stukken krijgt, waarbij als ik er naar kijk het water al in mijn mond loopt.

Eet smakelijk!

 

Marcel Verhoeven

 

PS. Ik kocht laatst weer een nieuw tosti-ijzer, bij de Hema dit keer. Voor slechts € 8,95 had ik een nieuw solide apparaat. Wellicht een goede tip voor je als je zelf ook eens een lekkere tosti wilt proberen.