Water uit Valencia

Judith met een groot glas Sangría
Judith met een groot glas Sangría

Welke drank kun je het beste nuttigen bij alle lekkere Spaanse tapaswaarover ik het verleden week had? Dat kon ik de afgelopen dagen zelf weer eens uitproberen en ik (her)ontdekte een aantal verrassende drankjes. 

Wellicht de bekendste sterke drank die men in Spanje kan bestellen is de Sangría. Dit is van oorsprong een licht alcoholische drank waarvan de basis uit rode wijn bestaat, echter witte wijn kun je ook gebruiken en in Catalonië voegt men zelfs mousserende cava toe als basisingrediënt. De wijn wordt in een karaf gedaan en vervolgens worden gesneden vruchten toegevoegd, meestal stukken sinaasappels en citroenen, met daarbij nog eens perziken, appels en soms nog wat ananasstukjes. Ook voegt men in de karaf ijsblokjes toe om het geheel lekker fris te maken, waardoor het heerlijk vlot wegdrinkt. Vooral als het erg warm weer in Spanje is, en dat is het vooral zomers, dan heeft een glazen kan met Sangría enorm veel aantrekkingskracht op iedereen. Vooral de zomerse kleuren, veroorzaakt door de vruchten, maakt dat bij het zien van een karaf op het dienblad bij de ober voorbij ziet komen en bestemd is voor een andere tafel op het terras, je zelf ook snel geneigd bent dit te bestellen. Een tip om deze typische Spaanse dranktraktatie nog aangenamer te maken is om ook de vruchten te proeven want doordat zij al enige tijd in het drankje liggen zijn ze doordrenkt met wijn en alcohol, hierdoor krijgt elk type vrucht een bijzonder smaak en daardoor een extra dimensie. Vandaar ook dat in elke karaf Sangría een houten lepel zit, want je moet toch ergens de vruchten mee uit kunnen halen.

Afgelopen week maakte ik opnieuw kennis met nog een andere streekgebonden Spaanse alcoholische drank, namelijk Agua de Valencia oftewel Water uit Valencia. Deze bijzondere mix is, zoals de naam al doet vermoeden, typerend voor de stad Valencia en omgeving. Deze cocktail bestaat in principe uit cava, wodka, gin, suiker en sinasappelsap. Het laatste ingrediënt maakt van de Agua de Valencia echt een drank dat bij Valencia hoort want zoals wellicht bekend is Valencia de sinaasappelstad van Europa, met zowel in de stad als ver daar buiten talrijke sinaasappelbomen. Het leukste is het als men in de bar de Agua de Valencia ter plekke met alle genoemde ingrediënten maakt, maar tegenwoordig schenkt men het beroemde Valenciaanse drankje ook direct uit kant-en-klare reeds in de fabriek voorbereide flessen.  

Mocht je met mij een glaasje Sangría of Agua de Valencia bij de bron willen drinken dan is er de mogelijkheid om met mij in november naar Valencia te gaan.

¡Salud! - Proost!

 

Marcel Verhoeven