Voor belangrijke musea moet je naar Málaga

Een standbeeld van Picasso voor zijn geboortehuis in Málaga
Een standbeeld van Picasso voor zijn geboortehuis in Málaga

Enige maanden geleden kwam ik op een reisbeurs in de Amsterdamse Arena enkele enthousiaste inwoners en promotors van Málaga tegen. Zij zeiden dat ik toch zeker eens naar hun stad in Zuid-Spanje moest komen. Niet alleen vanwege het heerlijke warme klimaat en ook niet enkel vanwege de prachtige ligging tussen de bergen en omdat het zo idyllisch aan de zee is gelegen, dat allemaal al redenen genoeg zijn om naar Málaga te gaan, maar zij zeiden dat deze Andalusische havenstad echt de place-to-be is voor liefhebbers van kunstmusea. 

Enkele weken geleden besloot ik het woord bij de daad te voegen en, zoals jullie al eerder in mijn Travel Tales konden lezen, naar Málaga af te reizen. Ik beschreef al eerder mijn wandeling door deze oude stad met zijn historische straatjes en langs de immense kathedraal. Ook mijn klim de berg op met de restanten van de oude Arabische vesting en het hogere gelegen kasteel ‘Gibralfaro’ waren zeer de moeite waard (klik hier voor mijn verhaal hier over). De dagen na mijn eerste ontdekkingstocht en nu ook weer twee weken later, bij mijn  terugkomst in Málaga, ben ik de verschillende musea met hun kunstcollecties gaan bezoeken.

Het eerste museum waar je in Málaga eigenlijk mee begint is het Picasso-museum. In een  prachtig gerenoveerd stadspaleis bevindt zich het museum dat gewijd is aan de schilder die gezien wordt als de grondlegger van de Moderne Kunst. En alhoewel Pablo Ruiz Picassso maar tot zijn tiende jaar in Málaga heeft gewoond, is de stad toch apetrots op ‘haar’ beroemde schilder. Het Museo Picasso de Málagageeft een chronologisch overzicht aan de hand van talloze werken van Picasso’s leven en werk. Ook zijn geboortehuis, dat tegenwoordig een bescheiden museum huisvest onder de naam ‘Museo Casa Natal de Picasso’  is aardig om te bezoeken en is gelegen aan Plaza de la Merced. Op dit plein, voor zijn geboortehuis, staat trouwens een markant sculptuur van Picasso. De oude kunstenaar zit levensgroot op een bankje in het brons en je kunt even naast hem gaan zitten om samen weg te dromen over de kunst in Málaga. 

Een tweede museum dat in een zelfde soort stadspaleis als het Picasso-museum is gehuisvest, namelijk het voormalige ‘Palacio de Villalón’, is al even mooi gerenoveerd en is tegenwoordig het Museo Carmen Thyssen. Dit museum dankt zijn naam aan de (5de) vrouw van de in Nederland geboren Baron Hans Thyssen-Bornemisza. Het Carmen Thyssenmuseum in Málaga is een dependance van het gelijknamige hoofdmuseum in Madrid en hier in Málaga toont het met name kunst uit Andalusië. De collectie bevat talloze schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw met taferelen op het Zuid-Spaanse strand, katholieke feestdagen en natuurlijk rond het stierenvechten. 

Wil je nog meer schilderijen zien waarop de laatst genoemde ‘streeksport’ te zien is dan dien je echt naar het nabij gelegen Centro de Arte de la Tauromaquia (Collección Juan Barco) te gaan. Hier zijn, naast allerlei historische kostuums van toreadors, ook talrijke kunstwerken te zien rond het gevecht met de stier, waaronder vele prenten van Picasso en Salvador Dalí. En kun je geen genoeg krijgen van schilderijen met kunst uit Málaga en over deze stad, dan raadt ik je aan om ook een kort bezoek te brengen aan Museo del Patrimonio Municipal. Dit is het stedelijk museum van de stad, ligt mooi aan de voet van de heuvel, met uitzicht op de zee en heeft met allerlei (computer)spelletje met name aan de jonge bezoekers gedacht.

Terwijl ik al deze bovengenoemde musea in Málaga in de afgelopen tijd bezocht had, wist ik dat een aantal echte hoogtepunten nog zou komen. Allereerst was mijn recente bezoek aan het Museo Ruso de Málaga een echt hoogtepunt en zeer verrassend! Net buiten het centrum, in een voormalige tabaksfabriek wordt tegenwoordig een deel van de collectie getoond van het Russische Staatsmuseum uit Sint Petersburg. Dit museum is vergelijkbaar met onze Hermitage aan de Amstel en toont aan de hand van meer dan 100 werken de kunstgeschiedenis van Rusland vanaf de Byzantijnse tijd aan de hand van oude Russische iconen, via de negentiende Russische Romantiek met werk van onder ander Ilja Repin, naar de Klassieke Moderne tijd in Rusland met werken van Kadinsky, Tatlin, Chagall en Malewich. Dit museum mag je eigenlijk niet overslaan als je in Málaga bent!

En ben je vervolgens in de stemming voor de Moderne Kunst dan staan er twee belangrijke musea nog op de lijst om niet te missen in Málaga. Allereerst het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga - CAC . In een grote hal aan de rivier is dit stedelijk museum voor moderne kunst gehuisvest dat naast een vaste collectie met werken van Stephan Balkenhol, Andy Warhol, Anish Kapoor ook interessante wisselende tentoonstellingen heeft.

Echter echte liefhebbers van Moderne Kunst komen tenslotte aan hun trekken in het zeer recent geopend Centre Pompidou Málaga. Het bekende Centre Pompidou uit Parijs, dat iedereen alleen al kent vanwege het markante gebouw van Rogers en Piano, heeft in maart het eerste centrum (dependance) buiten Frankrijk geopend. Toen ik hier twee weken geleden binnenstapte was ik buitengewoon aangenaam verrast. Kosten nog moeite zijn gespaard om de bezoekers een kijk te geven in de moderne kunstgeschiedenis. Werken van alle beroemde kunstenaars van de laatste honderd jaar zijn vertegenwoordigd. Ik bewonderde schilderijen van Picasso, maar ook van zijn landgenoot Juan Míro en internationale namen zoals René Margritte, Giacometti en Frida Kahlo.

Er hangt werk van ‘onze’ Willem de Kooning die ooit furore maakte in New York. Andere wereldberoemde Nederlanders die tentoon worden gesteld zijn Kees van Dongen, met een zelfportret als de zeegod Posseidon, en van Rineke Dijkstra ‘hangt’ er een indrukwekkende video-installatie.

Het zou te ver gaan om alle beroemde kunst op de noemen die in dit nieuwe Centre Pompidou Málaga te zien is, maar dat je er naar toe moet dat spreekt eigenlijk voor zich. En kom je dan voldaan en gelaafd aan de kunst naar buiten dan is het goed toeven op het terrasje naast het museum met uitzicht over de haven en de Middellandse Zee.

 

Marcel Verhoeven 

Europakenner

 

Hierbij nog even een rijtje met de door mij genoemde kunstmusea in Málaga: 

a.     Museo Picasso de Málaga

b.     ‘Museo Casa Natal de Picasso’
Het geboortehuis van Picasso inclusief bronzen standbeeld van Pablo Picasso

c.      Museo Carmen Thyssen

d.     Centro de Arte de la Tauromaquia (Collección Juan Barco)

e.     Museo del Patrimonio Municipal

f.      Musea Ruso de Málaga
Russische collectie uit de Staatsmusea van St. Petersburg in Málaga

g.     Centro de Arte Contemporáneo de Málaga - CAC
(museum voor moderne kunst)

h.     Centre Pompidou Málaga