Malaga-ijs in Málaga

Marcel eet een Malaga-ijsje
Marcel eet een Malaga-ijsje

Als je de naam Málaga hoort denk je niet alleen aan de Andalusische stad in Zuid-Spanje, maar ook aan het gelijknamige roomijs. In mijn wekelijkse culinaire rubriek vind ik het leuk om ditmaal bij deze lekkernij stil te staan. Malaga-ijs is bij de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend en kenmerkt zich door slagroomachtig roomijs gemengd met krenten of rozijnen. Meestal zijn de krenten/rozijnen geweekt in de rum en dat maakt het Malaga-ijs nog karakteristieker. De in rum gedrenkte rozijnen en krenten zijn ook zonder ijs bij de Nederlandse slijterij te koop onder de naam ‘Boerenjongens’. Bij de fabrieksversie van Malaga-ijs wordt het ijs vaak gemengd met rumaroma en kan daarom dan ook alcoholvrij zijn. In Nederland is het Malaga-ijs zowel bij de gespecialiseerde ijszaken te krijgen als in het vriesvak in de supermarkt te vinden. Maar zouden ze het ook in de stad Málaga verkopen?

Ik besloot om op zoek te gaan naar een échte ijszaak in het oude historische centrum van Málaga en kwam terecht bij IJssalon ‘Casa Mira’ op de brede boulevard Calle Marqués de Larios.

Deze ijssalon van de familie Mira bestaat al sinds 1890 en verkoopt talrijke smaken ijs maar ook andere producten zoals de ‘Leche Merengade’, een melkachtig drankje dat naast melk bestaat uit kaneel, citroen, suiker en geklopt eiwit en lijkt een beetje op onze milkshake.

Ook verkoopt IJssalon ‘Casa Mira’ zelfgeproduceerde repen bestaande uit noga met amandelen en honing deze repen heten ‘turrón’ en blijken heel beroemd te zijn. Maar ik kwam voor het ijs. Nou blijken ze inderdaad Málaga-ijs in het assortiment te hebben en de rozijnen zijn hier geweekt in een zoete ‘Vino Moscatel’ (in de plaats van rum), echter dit ijs blijkt niet een specialiteit bij hen (en ook niet bij andere ijssalons in Málaga) te zijn. De specialiteit van ijszaak ‘Casa Mira’ is het Turrón-ijs, genoemd naar hun zelf gefabriceerde beroemde reep en kan het beste als nougat-ijs vertaald worden. Een bijzondere smaak die ik als ijs nog nooit geproefd had. Echt een aanrader.

Maar kwam je juist voor het alcoholsmaakje van de met rum geweekte rozijnen in het ijs dan kan ik je waarschijnlijk beter doorverwijzen naar de typische ‘wijn’ uit Málaga’. In het oude centrum van de stad heb je verschillende bodega’s waar grote vaten met voornamelijk rode zoete wijn in kleine glaasjes geserveerd wordt. Voor de grote vaten staat een lange toog waar met name de inwoners van Málaga zo’n typerend wijntje komen drinken. Op de vaten staat met krijt geschreven welke soort erin zit. Bordjes tapas maken het drinken van deze wijn compleet. De bekendste bodega ligt trouwens bij de grote markthal en heet Antigua Casa de Guardia, maar wordt in de volkmond ook wel eens ‘De Kathedraal van de Wijn’ genoemd, dit als tegenhanger van de echte nabij gelegen Kathedraal van de bisschop van Málaga.

Hoe leuk is je middag hier in Málaga als je begint met een zoet noga-ijsje en je daarna vervolgens een typisch Malagaans wijntje drinkt!

Eet smakelijk en proost!

 

Marcel Verhoeven