“Bier of geen Bier, dat is de vraag”

De Brugse brouwerij 'De Halve Maan' dateert uit 1564 en brouwt nog steeds bier.
De Brugse brouwerij 'De Halve Maan' dateert uit 1564 en brouwt nog steeds bier.

Een typisch product uit Vlaanderen, en in het bijzonder uit Brugge? Dat is, hoe kan het ook anders, bier!
De traditie van het bierbrouwen gaat voor de hele Nederlanden, zowel voor de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) terug tot in de Middeleeuwen. Vlaanderen staat bekend om de grote diversiteit aan biersoorten, bijna elke Vlaams stadje heeft wel één of meer eigen brouwerijen waar verschillende lokale bieren worden gemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor de historische stad Brugge die tegenwoordig één opmerkelijk brouwerij heeft, ‘De Halve Maan’ genaamd. Deze oude brouwerij, gelegen aan het Walplein, dateert uit 1564 en heette toen "Die Maene" en is één van de oudste nog actieve brouwerijen van West-Europa.

Je kunt bij brouwerij ‘De Halve Maan’ twee bieren, in verschillende variaties gebrouwen,  proeven namelijk De Brugse Zot in verschillende varianten en De Straffe Hendrik die ook meerdere brouwmethodes heeft. Beide bieren zijn van hoge gisting en worden ter plaatse gebrouwen in grote roestvrijstalen ketels.

Na een grote verbouwing van brouwerij ‘De Halve Maan’  werd een nieuw bier gelanceerd met de naam De Brugse Zot. De naam is afgeleid van de bijnaam voor de inwoners van Brugge.  

Je hebt de zogenaamde Brugse Zot Blond, een goudblond bier met een alcoholgehalte van 6%. Dit wordt gebrouwen met vier verschillende moutsoorten en geserveerd in een hoog bokaalachtig glas met op de buitenkant van het glas een tekening van een zotte nar met op de achtergrond het silhouet van de stad Brugge. Dit staat trouwens ook als logo op de flesjes van de Brugse Zot.
Naast de Brugse Zot Blond werd later ook een bruine variant van de Brugse Zot gecreëerd met de naam Brugse Zot Dubbel en deze heeft met zes speciale moutsoorten zelfs een alcoholgehalte van 7,5%.

In 1981 brouwde ‘De Halve Maan’ in eerst instantie eenmalig een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld in Brugge van de heilige Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Dit bier kreeg de naam "Straffe Hendrik", naar de verschillende generaties Henri Maes die de brouwerij ‘De Halve Maan’ runden. Toen het bier "Straffe Hendrik" een succes bleek kwam de productie in handen van verschillende andere brouwerijen, maar tegenwoordig wordt het weer op de plek waar het speciale bier ontstaan is gebrouwen.

De "Straffe Hendrik" is nog veel zwaarder en krachtiger dan De Brugse Zot en heeft variaties met alcoholpercentages van 9% (Straffe Hendrik Tripel), één van 11%, bekend als de Straffe Hendrik Quadrupel, en nog één van 11 % met de naam Straffe Hendrik Heritage.

Stel je voor dat je van alle genoemde bieren, dus vijf verschillende  varianten één glaasje zou moeten drinken dan zou je hem al aardig voelen zitten en dan is het niet uitgesloten dat je al aardig dronken wordt. Om dat een beetje tegen te gaan en je toch verschillende bieren te laten proeven heeft men in allerlei bierlokalen in Brugge opdienblaadjes gemaakt met kleine glaasjes met typische biertjes uit Brugge en de rest van Vlaanderen. Wel een schattig gezicht al die kleine bierglaasje die zelfs aangepast zijn aan het biermerk en de biersoort, waarbij het gevaar om direct dronken te worden veel kleiner is en je toch een goed idee van allerlei biersmaken krijgt.

Proost!

 

 

Marcel Verhoeven