Europa wat ben je mooi!

In de loop van afgelopen week ben ik weer teruggekeerd van mijn boeiende reis naar de Vlaamse kunststeden Brugge en Gent en ben ik weer neergestreken in mijn geliefde stad Amsterdam. Terwijl ik over de prachtige Amsterdamse grachten wandel mijmer ik wat over de vele reizen die ik de afgelopen 12 maanden gemaakt heb. Wat heb ik weer een hoop mooie plaatsen bezocht! En wekelijks hielden Judith en ik jullie van onze bijzondere ontdekkingen en de culturele bezienswaardigheden op de hoogte via onze Travel Tales, die nu als digitaal medium een jaar bestaat.

Precies een jaar geleden hadden we met de familie als thuisbasis Berlijn en vanuit de Duitse hoofdplaats reisde ik naar allerlei bestemmingen in Europa en deed ik mijn titel van Europakenner weer eer aan. Zo reisde ik verleden jaar zomer onder andere naar de Wit-Russische steden Minsk en Vitebsk. In die laatste stad bezocht ik onder meer het geboortehuis van de beroemde kunstenaar Marc Chagall. Niet veel later ging ik die zomer, wederom met een tussenstop in Berlijn, een tijdje naar Dublin om een KUNSTSTAD-groep de kunst en cultuur van de Ierse hoofdstad te laten zien. Heerlijk om in zo’n korte tijd de cultuurverschillen van het Duitse Berlijn, het Ierse Dublin en het Wit-Russische Minsk mee te maken.

Toen Chloé nog geen zeven weken oud was maakte zij zich op voor haar eerste grote reis, namelijk naar het Turkse Istanbul. Chloé trad op deze manier in de voetsporen van haar iets oudere zusje Alizia die in haar jonge leventje ook al heel veel plekken en steden had bezocht. Istanbul ligt dan weliswaar op het randje van ons mooie werelddeel, maar behoort voor het grootste deel tot Europa en dus een plek om als Europakenner naar toe te gaan.. Met genoegen liet ik de deelnemers van de KUNSTSTAD-reis alle mooie dingen zien van één van de oudste steden van Europa!

Aan het eind van het afgelopen jaar besloten we om na een half jaar Berlijn in te wisselen voor het Spaanse Valencia. Wat was dit ook een belevenis om tijdens de kerstdagen op een terrasje in de zon te zitten en op deze manier ook het warme klimaat in Europa te ontdekken.

Voor het nieuwe jaar stonden heel wat bestemmingen op ons lijstje om te gaan bezoeken. Ook in 2015 zijn Berlijn en Amsterdam wisselend onze vertrekplekken om Europa verder te ontdekken. In maart gingen we naar Athene en maakten kennis met alle prachtige kunstschatten die de Griekse hoofdstad rijk is. Ook zagen we met eigen ogen hoe het leven en de maatschappij in Griekenland was en konden zo een wat genuanceerder beeld vormen van alle dingen die in de media over de Grieken geschreven werden.

Daarnaast gingen we dit voorjaar twee keer naar Wenen en genoten van alle pracht en praal. Alhoewel ik vele malen in de Oostenrijkse hoofdstad was geweest ontdekte ik toch dit jaar weer allerlei nieuwe zaken. Bratislava stond ook op mijn verlanglijst om te bezoeken en het bleek zelfs zo interessant om deze hoofdstad van Slowakije nogmaals dit voorjaar te bezoeken en het te laten zien aan een groep trouwe KUNSTSTAD-reizigers.

Terwijl het voorjaar vorderde kwam de volgende reisbestemming al in het vizier, namelijk Kopenhagen. Naast het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden en musea in de Deense hoofdstad, heb ik hier ook met veel genoegen de marathon gerend. Hoe mooi kan het zijn om uren door deze Scandinavische stad te rennen en zo een hele speciale indruk van een plaats te krijgen. Door een schitterende brug/tunnelverbinding over de Sont ging ik dit voorjaar ook nog voor een kort bezoek naar het Zweedse Malmö.

Zoals je kunt lezen groeide mijn kennis van Europese steden met een rap tempo. Inmiddels stonden de volgende bestemmingen al weer op de planning; Granada en Málaga. In mijn recente Travel Tales heb ik al het moois dat in deze Andalusische plaatsen te zien is beschreven. Natuurlijk kon daarbij mijn bezoek aan het Alhambra aan de rand van Granada niet ongenoemd blijven. Het doet me dan ook deugd dat ik volgend jaar met een groep mensen deze twee Zuid-Spaanse steden ga bezoeken.

Ik merk terwijl ik dit schrijf, en in gedachten terug ga naar al mijn reizen van het afgelopen jaar, dat Europa wel een heel bijzonder werelddeel is. Zoveel mooie steden en streken die schitteren door hun variatie en die telkens weer uniek zijn. Mijn liefde voor Europa staat trouwens geheel los van de discussie of Europa koste wat het kost één geheel moet zijn en derhalve politiek verenigd dient te worden. Natuurlijk is zo’n gezamenlijk euromunt handig voor een frequente reiziger als ik, maar meer zaken in alle Europese landen hetzelfde maken gaat mij iets te ver. Ik vind het soms al jammer als ik door alle door mij beschreven plaatsen loop en allemaal dezelfde winkels zie zoals de H&M, de McDonalds, de Starbucks, etc… Ik kom juist in al die plekken om kennis te maken met bijzonder unieke dingen en de variëteit van Europa te zien.

De tijd zal het leren of de Europeanen nog meer eenheid willen of dat ze zich liever van elkaar, natuurlijk in goede harmonie, blijven onderscheiden.

Marcel Verhoeven

Europakenner