Als je kinderen snoep geeft, worden ze vanzelf zoet

Verleden week schreef ik over overdadig gebruik van zout. Ik had het er over dat in restaurants waar ik tegenwoordig naar toe ga, de gerechten vaak erg zout zijn. Ook de producten die je in de supermarkt koopt hebben heden ten dagen een enorm zoutgehalte. Deze grote zouttoename gaat niet alleen ten kosten van de smaak, maar is ook absoluut niet goed voor onze gezondheid.

Een ander basisproduct dat vandaag de dag te pas en te onpas in hoge mate in allerlei gerechten wordt gebruikt is suiker! En dan heb ik het eigenlijk over de bewerkte suikers die we kennen van de suikerklontjes die we waarschijnlijk allemaal in de kast hebben staan. Dit ‘witte gif’ blijkt allemaal nadelen te hebben waarvan sommigen wel bekend zijn, zoals het feit dat suiker je tanden aantast en dat suiker calorieënbommen zijn. Wist je trouwens dat deze geraffineerde suikers, zo worden de suikers uit de fabriek ook wel genoemd, er voor zorgen dat vetten makkelijk in het lichaam worden opgeslagen? Dit is iets wat de meesten van ons waarschijnlijk niet willen. Het zogenaamde 'witte gif' heeft daarnaast vitaminen en mineralen nodig om afgebroken te worden. Het lichaam raakt dus gezonde voedingsstoffen kwijt om ongezonde stoffen zoals dit verkeerde suiker te verteren.

Echter het blijkt dat voedingsproductenten op grote schaal steeds meer suiker in allerlei voedingswaren stoppen met als doel dat we dan nog meer van dat product gaan eten. We blijken namelijk als mens de neiging te hebben om, wanneer iets ‘lekker’ zoet is, steeds meer te willen en te nemen. Suiker werkt dus ook min of meer verslavend. Je kent het gevoel wel, na het eten van één koekje wil je er nog één en nog één.. en voor je het weet is de hele rol op. Als je dit koekjes-effect nu ook kunt bereiken bij talrijke andere producten uit de supermarkt, zoals kant-en-klaar maaltijden, door gewoonweg wat extra suikers toe te voegen dan stijg de afname van het product en zal de voedingsproducent meer omzet, dus meer winst draaien. Dit laatste is het waar het bij onze moderne samenleving allemaal om gaat; geld is belangrijker dan een goede smaak en een goede gezondheid.

Het zou dus wijs zijn om dit soort suikerrijke supermarktproducten te mijden en sowieso de suikerconsumptie te reduceren. Maar wat nou als je zoetekauwer bent? Je kunt jezelf voortaan richten op producten waar verantwoorde suiker, ook wel oersuiker genoemd, in zit. We hebben het dan over natuurlijke suikers die in vers fruit en groentes zitten. Ook honing is zo’n ‘gezonde’ suiker en zorgt ervoor dat je toch aan je suikerbehoefte komt, alhoewel je hier natuurlijk ook weer niet te veel van moet nemen.

Maar één ding is zeker, dat  geldt voor zowel zout als voor suiker, mag het een beetje minder!


Marcel Verhoeven