Nutteloos en overbodig, deel 1

Een weegschaal in een hotelbadkamer. Nuttig?
Een weegschaal in een hotelbadkamer. Nuttig?

Wellicht ben ik soms wat kritisch als het om hospitality gaat. Noem het beroepsdeformatie, maar als ik een hotelkamer binnen stap dan beginnen er gelijk allerlei radertjes te draaien. Hoe is de sfeer, de ruimte, de inrichting? Zal ik me hier tijdens mijn verblijf senang voelen? Zijn alle ingrediënten aanwezig voor een comfortabel verblijf?  Er is daarvoor een aantal ‘attributen’ dat ik graag wens in een kamer. Er zijn echter ook genoeg zaken die ik vaak in hotels tegen kom en die ik absoluut overbodig vind.

Een voorbeeld van zo’n attribuut is een weegschaal. Laatst stond die ook weer in de hotelbadkamer opgesteld. Wees nou eerlijk, als je op vakantie bent wil je toch niet weten hoe zwaar je bent of hoeveel je bent aangekomen van al die calorierijke lekkernijen tijdens je buitenlandse tripje? Van mij mogen ze die uit alle hotelkamers verwijderen.

Iets dat mijn inziens ook niet noodzakelijk is in een hotelkamer is een strijkplank en daarbij behorend strijkijzer. Ik heb überhaupt weinig kleding die gestreken moet worden. Zodra ik een kledingstuk uit mijn koffer haal dat gekreukt is dan leen ik in zo’n uitzonderlijk geval liever een strijkbout en strijkplank bij de hotelreceptie. Op deze manier komt er in de kledingkast meer plaats vrij om mijn kleding op te hangen, zodat dat er niet in gepropt hoeft te worden en dus niet kreukt.

Iets wat hier mee samenhangt is een de zogenaamde broekenpers. Wie kent hem nog en wie gebruikt hem nog? Regelmatig, met name in wat gedateerde hotels, kom je ze nog tegen. Niet meer van deze tijd als je het mij vraagt. Ik heb hem voor de grap wel eens uitgeprobeerd, maar mijn broek kwam er meer gekreukeld uit dan dat hij erin ging, dus je moet ook nog eens echt goed weten hoe je hem gebruikt. Kortom, weg met dat ding.

Om nog even bij de badkamer te blijven. Heb je je daar wel eens afgevraagd waar dat paneeltje voor is met een soort volumeknop erop? Als je er aan draait gebeurt er in eerste instantie niets. Zet dan de televisie eens aan en probeer het opnieuw. Je draait namelijk aan de volumeknop van de geluidsbox die in de badkamer (soms verscholen) geïnstalleerd is en waardoor je het geluid van de televisie kunt horen. Ik hoef echter op het toilet of terwijl ik in bad zit niet afgeleid te worden door televisiegeluid waarvan je nota bene op dat moment het beeld niet eens ziet. Ik dacht eerst dat dit fenomeen alleen in wat oudere hotels voor kwam. Ik vermoedde dat het op een gegeven moment ‘in’ was om een loudspeaker voor de tv in een badkamer aan te brengen. Echter toen ik laatst in een gloednieuw hotel verbleef zag ik tot mijn verbazing dat men nog steeds één of meer geluidbox(en) in de hotelbadkamer had geïnstalleerd.

Nog een aantal dingen die overbodig zijn in een badkamer? Ik ben er wel een beetje ambivalent over, maar volgens mij is de aanwezigheid van een föhn niet noodzakelijk. Zelf föhn ik mijn haar nooit, omdat het daar niet mooier op wordt. Mocht je als hotelgast wel frequent gebruiker van een föhn zijn dan neem je hem zelf waarschijnlijk van huis mee. Daarbij is volgens mij de kwaliteit van de hotelföhn niet altijd goed is en zien ze er vaak wat aftands eruit. Marcel is het hier echter mee oneens want hij gebruikt de föhn volgens eigen zeggen regelmatig. Echter hij gebruikt het apparaat niet om zijn haar mee te drogen maar om kleine kledingstukken, zoals sokken die hij met de hand in de wasbak heeft gewassen, vervolgens mee te drogen. En inderdaad, binnen een handomdraai is de sok schoon en weer droog! Zo kan dus elk, soms overbodig, attribuut ook dienst doen in een andere functie, maar dan moet je wel vindingrijk zijn. 

Toen ik laatst in een hotel in Kopenhagen verbleef zag ik iets aan de muur naast het toilet hangen waarvan ik functie totaal niet begreep. Het leek een soort grote klem die met één kant aan de muur was bevestigd. Ik bekeek het van alle kanten, maar kwam niet achter de werking. Totdat ik de volgende dag in een museumtoilet hetzelfde item weer tegen kwam. Toen besloot ik het object aan een nader onderzoek te onderwerpen en zag plastic zakjes, die voor het weggooien van damesverband gebruikt worden, aan de klem hangen. Nog nooit eerder gezien. Meestal worden deze zakjes in een klein en discreet houdertje gedaan en op ooghoogte naast het toilet gehangen en dat functioneert volgens mij goed genoeg. Zo’n grote Scandinavische klem ziet er niet echt gezellig uit.

Goed, als laatste dan. Hoewel je begrijpt dat ik hier nog lang niet over uitgeschreven ben en er zeer zeker nog eens op terug kom. Zoals je weet verblijf ik meestal in vier- en vijfsterrenhotels De meesten doen echt hun best om de gast een gevoel van luxe en comfort te geven. Sommigen schieten daar een beetje in door. Een cd- en /of dvd-speler bijvoorbeeld hoort ook in mijn lijstje van overbodige artikelen thuis. Als ik op reis ben heb ik geen dvd’s en cd’s bij me. Zo’n speler is overigens sowieso een achterhaald apparaat, sinds de mogelijkheid bestaat om films en muziek te downloaden en daarna te beluisteren of te bekijken op je Ipad, Iphone of laptop. Het staat dus leuk om zo’n dvd-speler in een kamer te plaatsen, maar zonder bijgeleverde films en/of muziek is het apparaat totaal nutteloos.

Ik vind al deze items zonde van de investering van een hotel en ik had in mijn ideale hotel andere keuzes gemaakt. Interessant om over na te denken trouwens, mijn ideale hotel. Ik zal hier eens op broeden en er af en toe eens op terug komen in mijn blog.

Dan ga ik nu mijn broek maar eens naar de strijkservice hier verderop in de straat brengen, want ook thuis hebben wij geen strijkplank en –bout meer.


Judith de Groot

Hospitalitykenner