Nutteloos en overbodig, deel 2

Een schoenlepel uit een hotelkamer
Een schoenlepel uit een hotelkamer

Mijn lijstje waar ik verleden week aan begon, met artikelen en items in hotels die ik persoonlijk nooit gebruik en die ik verspilling van het budget van het hotel vind, was nog niet klaar. Ik kan er nog velen opnoemen en ik vind het leuk om er nog een aantal die mij opvielen aan je te introduceren.

Wat vindt je bijvoorbeeld van een schoenlepel op je hotelkamer? Bijna in alle hotels kom je deze in de lade van de kast tegen, gelegen naast een schoenpoetsdoekje en/of de waszak. Voor mij is een schoenlepel een archaïsch voorwerp dat me doet denken aan ver vervlogen tijden. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit item dan ook vaak gebruikt wordt door gasten. Alhoewel… Toen ik laatst aan de ontbijttafel zat van een hotel in het Spaanse Valencia hoorde ik toevallig een gesprek van twee Nederlandse oudere echtparen. Je kent het wel, je wilt eigenlijk niet luisteren, maar vooral als je in het buitenland bent en je mensen Nederlands hoort spreken, dan ben je geneigd om toch te luistervinken. Het gesprek van de heren en dames ging over de kwaliteit van het hotel. Ze waren over het algemeen erg tevreden en hadden het naar hun zin. Eén van de dames moest echter wel een kanttekening maken, want van zo’n kwaliteitshotel had ze toch wel verwacht dat die een schoenlepel in de kamer had liggen. Ze miste het hulpmiddel schijnbaar echt.

In dezelfde lade als waar de schoenlepel ligt, kom je in veel hotelaccommodaties een Bijbel tegen. In deze moderne tijd waarbij in hotels talrijke culturen met verschillende religies verblijven, snap ik niet zo goed waarom dit religieuze boekwerk, dat slechts één godsdienst vertegenwoordigt, überhaupt in een hotel ligt. Als je er voor kiest om een bijbel in je hotel aanwezig te hebben verstrek het dan op aanvraag bij de receptie, is mijn advies. En als er dan een Bijbel ter beschikking staat kun je er dan bijvoorbeeld ook een Koran inzien? Laatst kwam ik overigens toevallig in een hotel een meertalige Bijbel tegen. Maar het gebeurt vaker dat deze Bijbel geschreven is in de taal van het land waar het hotel staat. Nu spreek ik een aardig woordje over de grens, maar het Zweeds of het Spaans beheers ik helaas niet. Voor mij als gast zijnde heeft zo’n Spaans- of Zweedstalige bijbel dus sowieso weinig zin en geen meerwaarde.

Wat ik in principe best kan waarderen is als ik een stapeltje tijdschriften op de hotelkamer aantref. Soms zijn het magazines over de stad en het land, met nuttige en interessante tips. Regelmatig zijn het ook glossy boekwerkjes met mooie afbeeldingen die je voor je plezier open slaat. Het ziet er allemaal aantrekkelijk uit. Maar ook hierbij speelt taal natuurlijk een rol. Als hotel zou ik er voor kiezen deze informatie in het Engels aan te bieden want op deze manier bereik je waarschijnlijk de meeste (buitenlandse) gasten. Tijdens mijn recente verblijf in Bratislava, Slowakije, bijvoorbeeld lag er op tafel in de hotelkamer een keur aan glossy tijdschriften. Deze waren echter allemaal in de Slowaakse taal, wat ik erg jammer vond, want ik kon dit natuurlijk niet lezen. Dus deze tijdschriften in slechts inheemse taal  zijn nutteloos en daarmee overbodig. Het hotel in Antwerpen waar ik de laatste dagen verbleef had dit anders opgelost. Je kon daar bij de receptie allerlei actuele tijdschriften kopen, in het Nederlands, Engels en Duits. Dit rek met tijdschriften in de lobby zag er aantrekkelijk uit en voldoet mijns inziens aan de behoefte van hun gasten die voornamelijk uit België, Nederland en Duitsland komen.

Als laatste wil ik in rubriek ‘Nutteloos & Overbodig’ voor deze keer de warmtelamp in de badkamer noemen. Vaak kom ik dit bijzondere voorwerp in hotelbadkamers tegen en telkens vraag ik me weer af waar deze nu eigenlijk voor dient? Is het om de badkamer warm te maken? Kun je je wasgoed er onder drogen? Moet je er onder gaan staan als je schouder pijn doet? Ik heb de functie nog niet zo goed begrepen en gebruik hem dan ook eigenlijk niet.

Het is natuurlijk mijn persoonlijke mening die ik hier verkondig en misschien denk jij er heel anders over. Wellicht zit jij wel al lezend in de Zweedse Bijbel of met een Slowaaks tijdschrift op je schoot, op het toilet warm te worden onder de warmtelamp terwijl je je schoenen aantrekt met een schoenlepel. Het zou zo maar kunnen.