"Drink met mate"

Café 'Bierhuis Rotterdam' in Helsinki
Café 'Bierhuis Rotterdam' in Helsinki

Na een uitgebreide wandeling door de prachtige Finse hoofdstad Helsinki liep ik op een gegeven moment langs een café met de naam ‘Bierhuis Rotterdam’. Dit klonk toch wel aardig in mijn oren en ik streek hier op het terras neer voor een welverdiend koud drankje. Het terras beschikte zelfs over een mooie buitenbar die in een alleraardigst overdekt prieeltje was gesitueerd. Het eerste wat ik natuurlijk vroeg was wat hun link met Rotterdam was. Was de eigenaar misschien afkomstig uit Rotjeknor en had hij zich als horeca-avonturier in Helsinki gevestigd? De barman vertelde dat hij niemand in de zaak kende die uit Nederland kwam en dat de naam meer een verwijzing was naar de belangrijkste havenstad van Europa. Een leuk compliment voor de Rotterdammers, terwijl je zo ver in het noordoosten van Europa zit.

Vervolgens dan maar een keuze maken voor een geschikt koud biertje; ik vermoedde dat er waarschijnlijk wel talloze bieren uit Nederland op de kaart zouden staan, maar dat viel een beetje tegen. Slechts twee pils-bieren uit ons land stonden vermeld en die waren beiden van de firma Bavaria. Zonder direct mijn voorkeuren voor Nederlandse biermerken uit te spreken is dat nu niet het meest getapte biertje in de Lage Landen.

 

Maar het opvallendst was de prijs voor dit Bavaria pilsje (in het Engels ook wel Lager genoemd), dat was maar liefst € 7,60! Ik dacht dan neem ik wel een overbekend Belgisch witbiertje van Brouwerij Hoegaarden. Oef, dat was zelfs nog prijziger want dat kostte € 8,60 voor een glaasje.

 

Bij nadere bestudering van de bierkaart viel me op dat alle pilzen en bieren zo hoog geprijsd waren. Toen ik hier navraag naar deed bij de kelner, nadat ik hem had meegedeeld dat in Nederland toch een gewoon glaasje pils rond de € 2,40 kost, wat ik eigenlijk ook al redelijk veel geld vind, hoorde ik dat de accijns op sterke drank in Finland enorm hoog is.

Ook de regelgeving omtrent alcoholverkoop is behoorlijk streng. Zo mag je alcoholhoudende dranken van boven de 5 % niet in de supermarkt verkopen en het viel dus ook op dat ik in de schappen van de grootgrutters geen wijn zag staan. Bier mag dan wel gewoon verkocht worden in de supermarkt hetzij dus voor een flink hoge prijs. En na 20.00 uur ’s avonds is de verkoop hiervan ook verboden. De Finse supermarkt waar ik was bleef tot laat ’s avonds open en had daarom bij de schappen met bieren een rolhek gemaakt zodat dat deel van de supermarkt op een gegeven moment niet meer toegankelijk was. Wil je dus een flesje wijn kopen in Helsinki dan dien je naar een staatsslijterij met de naam ‘Alko’ te gaan, alleen daar mag je alcohol met een percentage van boven de 5 % kopen.

De reden dat alcohol door overheidsmaatregelen zo duur is gemaakt en wat minder makkelijk verkrijgbaar is, is waarschijnlijk om drankmisbruik tegen te gaan, maar het lijkt wel averechts te werken. In de dagen dat ik in Helsinki was zag ik talloze dronken mensen op straat. Veel zwervers met blikjes bier zaten her en der op muurtjes in de stad en dronken jongelui zwalkten geregeld door de straten. Nog nooit had ik overdag zo opvallend veel beschonken mensen in een Europees stadcentrum gezien.

Toen ik op internet eens ging googlen waarom een deel van de Finnen zoveel alcohol nuttigt werd er ergens als antwoord gegeven: “Finnen zijn van nature erg teruggetrokken en gereserveerd. Om los te komen, willen ze nog wel eens een flinke slok drinken. Daarnaast zijn de Finse winters lang en donker, hetgeen niet bepaald bevorderlijk is voor het gemoed. Ook dan is de fles zo gepakt.”

Uiteindelijk profiteert Tallinn van de hoge prijzen van de Finse sterke drank, want het blijkt dat de alcoholliefhebbers uit Helsinki en omgeving regelmatig de veerboot naar de Estse hoofdstad nemen. Ze hebben graag twee uurtjes varen naar Tallinn ervoor over om een dagje ‘goedkoop’ te gaan drinken of om gewoon een grote hoeveel drank in te slaan voor thuis in Finland waarbij men de prijs voor het vaarticket er zelfs snel uit heeft.

Tja, ook de drankcultuur en de omgang daarmee hoort tot de culinaire Europese ontdekkingstocht die ik maak en soms leidt die bij mij tot verbazing en verwondering.

 

Marcel Verhoeven