“Mundus vult decipi, ergo decipiatur.”

De 'Pure' Markt in Amsterdam
De 'Pure' Markt in Amsterdam

Afgelopen zondag wandelde ik door het Beatrixpark in Amsterdam-Zuid en kwam terecht op de zogenaamde Pure Markt. Deze markt vindt in de zomermaanden met enige regelmaat plaats op verschillende plekken in Amsterdam. Volgens de informatieborden verkopen de marklieden producten die ambachtelijk en puur zijn gemaakt. Als trefwoorden heeft de organisatie van de Pure Markt, naast ambachtelijk en puur ook de woorden ‘regionaal en seizoensgebonden’, ‘creativiteit’, ‘duurzaamheid’ en ‘gezondheid’.

Dat klinkt in principe heel aantrekkelijk vooral als je eens iets anders wilt eten dan de te zoute en/of te zoete kant-en-klaar producten uit de supermarkt, waar ik afgelopen weken al eerder over schreef.

De Pure Markt deed mij denken aan de marktjes die ik regelmatig tegenkom in Berlijn en waar men bij allerlei producten vermeld dat ze biologisch zijn. Het woordje ‘bio’ doet het in de Duitse hoofdstad erg goed, maar roept bij mij altijd veel vragen op. Wat is nu precies ‘bio’ of biologisch? En als ik in Berlijn dan op deze zogenaamde biologische markt loop en de braadworstenkraam goede zaken zie doen dan vraag ik mij af hoe ik dit fenomeen met verantwoord biologisch kan combineren. Ook op deze Amsterdamse Pure Markt draaien de ‘biologische’ kippetjes aan het spit, hoe gezellig en knus het BBQ-vuur ook knettert, blijft bij mij het gevoel van twijfel bestaan of deze culinaire zaken op deze gelegenheidsmarkt nu wel zo oprecht, puur en eerlijk zijn. Enige weken geleden rende in de vroege ochtend tijdens mijn hardlooprondje over deze Pure Markt en toen waren de marktkooplieden nog bezig met het voorbereiden van hun kramen. De mevrouw die in de loop van de dag ‘verse en pure fruitsappen’ zou gaan aanbieden was druk bezig de kartonnen pakken met de in de fabriek geproduceerde vruchtensap in glazen karaffen te schenken. Het dient geen verdere uitleg dat mijns inziens fruitsap uit een kartonnen pak niet vers en zeker niet puur is. Toen ik later die dag (en trouwens deze zondag ook weer) langs deze kraam met verse fruitsappen kwam waren lege kartonnen verpakkingen uit het zicht verdwenen en stonden er overal onaangeroerde houtenkistjes met citrusvruchten als een prachtige entourage voor iets wat puur en biologisch diende te zijn. Ik twijfelde even of ik het de verkoopster zou vragen waarom zij suggereerde dat ze verse fruitsappen verkocht, terwijl het grootste deel van haar koopwaar eigenlijk uit de fabriek kwam, maar ik moest denken aan de Latijnse uitspraak “Mundus vult decipi, ergo decipiatur” die toegeschreven wordt aan Petronius en die vertaald luidt: “De wereld wil bedrogen worden, dus wordt zij bedrogen”.

Opeens keek ik met andere ogen naar de zalm op de Pure Markt die ter plekke gerookt werd, maar die bij wat nader onderzoek gewoon uit de plastic verpakking bleek te komen alvorens die op de rookroosters in het park werd geplaatst. De broden op deze markt, van de firma ‘Vlaamsch Broodhuys’ , waren ook niet door een bakker diezelfde nacht ergens in een historisch bakkerskeldertje in een karakteristieke houtoven gebakken, maar kwamen gewoon uit de broodfabriek waar men wederom de zoutpot gretig gebruikt had.

Het decor van de markt met al zijn producten was zogezegd uitstekend, maar de betekenis van puur moet denk ik toch wat bijgesteld worden.

 

Marcel Verhoeven