“De beste brouwers brouwen het”

Bier van een grote bekende bierbrouwer wordt aangeleverd bij een café in Amsterdam
Bier van een grote bekende bierbrouwer wordt aangeleverd bij een café in Amsterdam

Terwijl ik afgelopen weekend over de Amsterdamse Uitmarkt liep dacht ik na over mijn culinaire blog. Naast alle culturele activiteiten en ook talrijke eettentjes werd ik vooral opmerkzaam gemaakt op de sponsors die dit festijn op het Museumplein mogelijk maakten. Eén van deze ‘gulle’ begunstigers was de biergigant Heineken. Dat Heineken een grote bierbrouwer is bleek gisterenmiddag weer eens toen ik op Schiphol rondliep. Op onze luchthaven word ik samen met vele buitenlandse toeristen voortdurend op allerlei manieren, door onder andere reclameposters en baniers, aan de internationale bierfabrikant Heineken herinnerd. En op welke locatie ik ook kom tijdens mijn vele reizen regelmatig zie ik in allerlei buitenlandse kroegen ‘ons’ Heinekenbiertje opduiken.

Aangezien Heineken zo standaard en ‘gewoon’ is ben ik eigenlijk veel meer geïnteresseerd geraakt in bier dat wat unieker is en dat niet op alle straathoeken wereldwijd te krijgen is.

Gelukkig is in dat kader een hele nieuwe tendens gaande in Amsterdam, en trouwens ook in de rest van Nederland, namelijk de opkomst van de plaatselijke brouwerijen. Deze kleine ambachtelijke brouwhuizen brouwen op kleine schaal hun eigen bieren en verkopen hun bierproducten vaak in de directe nabijheid van de brouwketels waar kort daarvoor het bier gemaakt is.

Eén van de oudste en misschien ook wel de bekendste kleine brouwerij is ‘Brouwerij ‘t IJ’ in Amsterdam-Oost. In een voormalig badhuis, gelegen naast de in het oogspringende Molen De Gooyer, begon men in 1985 eigen bier te brouwen. Vooral het proeflokaal naast de productievertrekken, waar je vers gebrouwen biertjes met klinkende namen als ‘Zatte’ en ‘Natte’ kunt drinken, werd in korte tijd een enorm succes. Ook het enorme terras onder de molen bij deze brouwerij is zomers bij mooi weer een plek waar talloze mensen van heinde en verre in het zonnetje een huisgebrouwen biertje komen proeven.

In het kader van mijn blogs van afgelopen weken kan ik zeggen dat een aantal bieren van‘Brouwerij ‘t IJ’ zijn gebrouwen uit biologische grondstoffen en als biologisch gecertificeerd zijn door de toezichthouder voor biologische producten. De meeste biertjes van hen zijn bovendien ontgepasteuriseerd, bovengistend en ongefilterd.

Inmiddels zijn er in de laatste paar jaar een paar nieuwe kleine brouwerijen bijgekomen waaronder eentje in de nabijheid van mijn huis in Amsterdam-Zuid. Deze brouwerij is gevestigd in een deel van een voormalig kloostercomplex op het Cornelis Trootsplein en ze hebben zichzelf de toepasselijke naam ‘Brouwerij Troost’ gegeven. De naam zal waarschijnlijk niet alleen verwijzen naar de naam van het plein, maar ook naar de heilzame werking die hun eigen gebrouwen biertjes geven. Ook ‘Brouwerij Troost’  heeft een proeflokaal, echter zij noemen deze plek ‘Brewpub’ en hier kan je naast alle zelfgebrouwen biertjes grote en kleine maaltijden eten.

Opvallend is echter dat de drang om groter te worden bij alle kleine brouwerijen aanwezig is en men dus eigenlijk uiteindelijk een ‘klein’ Heineken wil worden waarbij overal het bier van hen wordt gedronken. De genoemde‘Brouwerij ‘t IJ’ heeft tegenwoordig een tweede vestiging om gigantische hoeveelheid flessenbier te brouwen, want bijna in elke kroeg in Amsterdam en omgeving kun je vandaag de dag bier van hen krijgen. Ze worden eigenlijk op deze manier een beetje standaard en gewoon, en dan is voor mij de cirkel weer rond en moet ik weer op zoek naar iets anders. Ook voor Troost geldt hetzelfde; alhoewel ze pas drie jaar bestaan hebben ze nu al uitbreidingsdrang en gaan ze binnenkort al een tweede brouwerij in Amsterdam starten.

Ondertussen geniet ik van alle brouwersinitiatieven, zie graag nieuwe brouwerijen erbij komen en ben benieuwd hoe zich dit allemaal verder gaat ontwikkelen.
Proost!


Marcel Verhoeven