Turn down service

Chocolaatje op het hotelbed
Chocolaatje op het hotelbed

Wat is er tijdens je verblijf in een hotel nou anders dan waneer je thuis bent? Eén van de meest voor de hand liggend dingen is natuurlijk de luxe dat je even niet hoeft na te denken over het schoonmaken van je kamer. Elke dag komt in een hotel iemand van de afdeling Housekeeping met een emmer met sopje, een stofzuiger en schoonmaakdoekjes langs om je hotelkamer netjes aan kant te maken. Wat een heerlijkheid is dat! Je hoeft geen boodschappenlijstje te maken waarop items als toiletpapier, schoonmaakmiddel en zeepblokjes voor de vaatwasser staan. Dit wordt allemaal voor je geregeld. Je hoeft er zelfs niet bij stil te staan of je die avond de vuilniszak buiten moet zetten, want bij de dagelijkse schoonmaak hoort natuurlijk ook het legen van de prullenbakken en dergelijke. Allemaal zaken die je verblijf anders maken dan thuis en waardoor je zo van je welverdiende vakantie kunt genieten.

Toen ik gisterenavond mijn hotelkamer in Málaga weer binnen kwam was het dan ook een goed gevoel dat alles weer spik en span was.

Wij laten trouwens altijd onze hotelkamer ’s ochtends zeer opgeruimd achter en het is dus niet zo dat een kamermeisje om alle onze troep heen moet stofzuigen of eerst onze vieze kleding aan de kant moet gooien. Daar denkt trouwens niet elke hotelgast hetzelfde over. Soms kijk ik wel eens een ander hotelkamer in als ik over de gang loop, terwijl de deur open staat en er schoongemaakt wordt. Wat een rotzooitje kunnen sommige hotelgasten maken. Dan schaam je je toch eigenlijk ook wel een beetje, als iemand anders zich door jouw troep heen moet waden?

Bij ons in de kamer is het dus behoorlijk aan kant, maar een kleine dagelijkse schoonmaak kan nooit kwaad.  

Nog heerlijker is het in ons huidige hotel, waar er een extra service is. Aan het begin van de avond komt er wederom iemand van housekeeping langs voor de zogenaamde turn down service. Dit is een soort touch up, waarbij de kamer aan het einde van de dag klaar gemaakt wordt voor de nacht. De gordijnen worden gesloten en je bed wordt open geslagen. Dit klinkt misschien allemaal niet noodzakelijk en wat over de top, maar het is natuurlijk wel luxe. Wat nog prettiger is is dat op dat moment ook de handdoeken vervangen worden. Na een lange dag in de stad neem ik aan het einde van de middag regelmatig een douche of een bad. Lekker even opfrissen voor de avond. Uiteraard probeer ik zuinig te zijn met handdoeken, ook in het kader van het milieu (hier kom ik een andere keer wel eens uitgebreider op terug), maar het is wel fijn dat de natte handdoek ’s avonds vervangen wordt door een droge, want de badhanddoek die droogt natuurlijk niet meer op in in die paar uurtjes tussen mijn gebadder en het naar bed gaan.

Oh ja, als je dan ’s avonds je opengeslagen bed in stapt dan kom je vaak ook nog een kleine lekkernij tegen zoals een klein chocolaatje of een zakje ‘gummibeertjes’ (wine-gumes). Allemaal voordelen van een verblijf in een luxe hotel.

Toevallig las ik net dat het aantal overnachtingen via de zogenaamde Airbnb (particulieren die hun eigen privé-appartement tijdelijk te huur aanbieden) de laatste tijd zo toeneemt en dit blijkt ten koste van de overnachtingen in hotels te gaan. Je hebt er vast wel eens van gehoord, want met name in grote Nederlandse steden zoals in Amsterdam neemt dit fenomeen een grote vlucht. Na een klein onderzoekje dat ik heb gedaan blijkt dat de prijzen van die kamers en huizen die je via Airbnb kunt huren vaak niet veel lager liggen dan de prijzen voor een hotelkamer. Ik begrijp dus niet waarom deze manier van verblijven dan toch zo populair geworden is. Allereerst is het niet goedkoper dan menig hotel maar daarnaast mis je ook een aantal van de door mij hierboven beschreven voordelen van luxe en comfort.

Tenslotte zijn er nog allerlei andere nadelen die aan Airbnb kleven, waaronder een aantal praktische zaken. Zo moet je een afspraak hebben op een vast moment met de eigenaar van het appartement om de sleutel op de eerste en de laatste dag over te dragen. In een hotel is de receptie 24 uur bemand waarbij het tijdstip van aankomst en vertrek niet zo van belang is. Maar het grootste nadeel vind ik eigenlijk dat je je zogezegd weer in een thuissituatie bevindt, ook al is het in een andere stad en in het huis van iemand anders. Je moet je eigen bed opmaken, je eigen kamer schoonhouden, de koelkast vullen en er is geen receptie voor allerlei vragen over de kamer of over bijvoorbeeld de stad die je bezoekt. En uiteraard maak je natuurlijk nooit gebruik van een luxe turn down service.

Maar misschien kan iemand mij de voordelen van Airbnb eens uit de doeken doen? In de tussentijd geniet ik van alle geneugten van een comfortabel hotel.

 

Judith de Groot

Hospitalitykenner 

De 'turn down service' in een hotel bestaat onder meer uit het openslaan van je bed en het neerleggen van een snoepje.
De 'turn down service' in een hotel bestaat onder meer uit het openslaan van je bed en het neerleggen van een snoepje.