Chocolate con churros

Het was vrij rumoerig, druk en er was flink wat gekakel van Spanjaarden om mij heen. Toch vond ik het een ontzettend leuke ervaring om op deze bijzondere plek in Málaga eens een echte Spaanse lekkernij te proeven. Men claimt bij Casa Aranda in Málaga namelijk de beste churros van de stad te maken en aan de drukte van de lokale Spanjaarden te zien zouden ze hier wel eens gelijk in kunnen hebben. Ik ging snel aan een tafeltje zitten dat net leeg kwam en binnen een paar seconden stond er al een ober voor me bij wie ik een chocolate en natuurlijk een churros bestelde. Een churros is een soort deegstaaf, waarvan het deeg wel eens vergeleken wordt met de smaak van een Nederlandse oliebol. Het is een luchtig geheel, dat daarnaast ook een beetje vettig in de mond aanvoelt. Het deeg wordt in een spiraalvorm in de hete olie gespoten en na een paar minuten roeren en tegelijkertijd in beweging houdend is de zoete lekkernij gaar. Eenmaal uit de olie gehaald, wordt de ‘spiraal’ in stukken genipt en zijn de ontstane stengels klaar voor consumptie. De churros worden in Spanje vaak gegeten als ontbijt of als zoete snack, bijvoorbeeld aan het einde van de middag. Je drinkt er een kopje koffie of chocolademelk bij en het ultieme genot is om de churrosstengel in deze warme drank te dopen.

In Málaga kun je dus het beste naar Casa Aranda gaan om deze lekkernij eens uit te proberen. Het etablissement beheerst bijna de hele steeg (Calle Herreria del Rey) en overal staan plastic tafeltjes en stoeltjes. Het kan zijn dat je even moet wachten op een plekje, maar daarna gaat het snel. Na je bestelling schreeuwt de ober het aantal churros door aan de ‘keuken’ en binnen 2 minuten staat je bestelling op tafel. Rustig zitten is er niet bij, want inmiddels staan er al weer andere gasten te wachten, komt de ober langs of je nog iets wilt bestellen en vind je zelf waarschijnlijk al het rumoer ook wel welletjes.

Of ze hier de lekkerste churros serveren? Dat laat ik aan jou zelf over om te oordelen. Ik wil alleen zeggen dat ik voorlopig wel even genoeg van deze Spaanse snack heb gegeten en op zoek ga naar andere bijzondere culinaire specialiteiten.

 

Judith de Groot