Liverpool is een wandeling waard

Tegenover The Cavern staat een standbeeld van John Lennon
Tegenover The Cavern staat een standbeeld van John Lennon

Afgelopen week verbleef ik deels in Málaga en deels in Amsterdam. Voor het weekend ben ik namelijk weer teruggevlogen van Zuid-Spanje naar onze hoofdstad en moest wel even omschakelen qua weer en temperatuur. In Málaga was het bij mijn vertrek nog 27 graden en was het verstandig om schaduwplekjes tegen de brandende zon op te zoeken. In een herfstachtig Amsterdam moest ik gistermiddag een paar keer schuilen voor fikse onweersbuien en steeg de temperatuur niet boven 14 graden Celsius. Dat is dus wel even wennen.

Op dit moment ben ik me al weer aan het voorbereiden op mijn reis naar Liverpool en Manchester, want eind van de week vertrek ik naar Engeland om deze twee steden te gaan bezoeken. Bij Liverpool denk je natuurlijk meteen aan de geboorteplaats van de leden van de beroemde Britse popgroep de Beatles. Op verschillende locaties in de stad word je herinnerd aan de Fab Four waaronder in The Cavern, de club waar in de kelderzaal Paul, John, Ringo en George, ver voordat ze beroemd waren, hun eerste optreden hadden en hun carrière begon. In de buurt rond The Cavern bevinden zich allerlei verwijzingen naar de Beatles waaronder een groot standbeeld van John Lennon, waar vele toeristen mee op de foto gaan en waar ik dus ook niet kon achterblijven.

Tijdens mijn verblijf in Liverpool in februari dit jaar wilde ik ook wel eens naar de beroemde laan genaamd ‘Penny Lane’ waarover de Beatles in 1967, mijn geboortejaar, een nummer hadden geschreven. Ik was wel benieuwd naar een aantal zaken waar in het lied over gezongen wordt zoals 'In Penny Lane there is a barber showing photographs/of every head he's had the pleasure to have known'. Ik vermoedde dat deze kapper na meer dan 45 jaar niet meer zou bestaan, maar in de songtekst komt ook een ‘roundabout' voor en zo’n rotonde zal waarschijnlijk nog wel gewoon te zien zijn.

Ik verbleef in een hotel in het centrum van Liverpool niet ver van de rivier de Mersey, waar trouwens ook een lied over geschreven is, maar dan door Gerry and the Pacemakers, en ging vol goede moed op weg richting Penny Lane. Het viel me al op dat Penny Lane niet op de toeristenplattegrond stond en bij de receptie van het hotel vertelde ze me dat deze veelbezongen plek eigenlijk niet te bewandelen was.
Ik liet me er niet van weerhouden en genoot van de straten waar ik door heen wandelde. Ik passeerde het World Museum en de Walker Art Gallery. Ik besloot het laatst genoemde museum te gaan bezoeken. Wat een bijzonder collectie hadden ze daar en ik bleek zomaar, al kijkend, twee uur verder in de tijd te zijn. Vervolgens passeerde ik nog het gebouw van de Central Library waar ik ook even naar binnen ging en hetzelfde deed ik bij de markante St George’s Hall, twee statige en imposante gebouwen die zeer de moeite waard zijn op te bezoeken. En weer was ik een uur verder en ik bleek nog niet eens half op weg naar Penny Lane.

Na nog eens drie kwartier lopen kwam ik uit bij de Liverpool Metropolitan Cathedral en van ver af werd ik al gegrepen door de bijzondere vormgeving van dit gebouw. In de jaren ’60 van de 20ste eeuw werd deze Rooms-katholieke kathedraal gebouw in een strakke desing-achtige stijl die absoluut niet doet denken aan de traditionele kathedralen die we kennen. Het is echt een staaltje moderne bouwkunst en zeker een bezoek waardig.

Deze opvallende kathedraal werd trouwens officieel ingewijd in 1967 en dat deed mij weer herinneren aan het nummer Penny Lane, dat ook in dat jaar voor het eerst ten gehore werd gebracht.

Inmiddels was ik al de hele middag aan het wandelen en alles aan het bewonderen, wat me hongerig en dorstig had gemaakt. Ik ontwaarde een leuke typische Engels pub niet ver van de Metropolitan Cathedral en besloot om daar te gaan zitten en wat lekker te gaan nuttigen. Terwijl ik in de pub aan het evalueren was wat ik in de afgelopen uren gezien had, voelde ik dat ik inmiddels behoorlijk moe was geworden. Ik keek eens op de routeplanner van mijn Iphone en zag tot mijn schrik dat het vanaf deze plek nog bijna een uur lopen was naar Penny Lane. Dit deed mij besluiten om terug te wandelen naar mijn hotel en mijn bezoek aan Penny Lane uit te stellen tot een volgende keer. Ik heb nu als plan om dat aankomende zondag te doen, mits er niet weer allerlei bijzonder bezienswaardigheden mijn pad kruizen en kan dus zeggen dat mijn verhaal over Liverpool vervolgd wordt.


Marcel Verhoeven

Europakenner

De Liverpool Metropolitan Cathedral heeft een bijzondere vormgeving, een strakke desing-achtige stijl die absoluut niet doet denken aan de traditionele kathedralen die we kennen.
De Liverpool Metropolitan Cathedral heeft een bijzondere vormgeving, een strakke desing-achtige stijl die absoluut niet doet denken aan de traditionele kathedralen die we kennen.