Het Mysterie van de Ui

Heeft de ui een geneeskrachtige werking?
Heeft de ui een geneeskrachtige werking?

Sinds verleden week heb ik mijn wekelijkse culinaire verhaal ingeruild voor mijn mysterieverhalen waar ik er talrijke van heb. In mijn dagelijkse (reizende) leven kom ik met veel zaken in aanraking die vragen oproepen en soms ware mysteries zijn. Deze keer heb ik het over een mysterie dat niet zover van ons vandaan te vinden is, het is namelijk gewoon te verkrijgen op de groenteafdeling van de supermarkt: het mysterie van de ui.

Vorige week werd mijn jongste dochter Chloé verkouden, ik hoorde haar snotteren en proesten in haar bedje en had echt met haar van doen. De verkoudheid was erg vervelend voor haar en ook lastig voor de rest van onze familie, aangezien we binnen een paar dagen op reis naar Engeland zouden gaan.

Ik kwam op het idee om een oud familiegebruik toe te passen als er weer eens verkoudheid en/of griep heerste, namelijk een gepelde ui naast het bed van mijn dochtertje te plaatsen.

Vreemd genoeg genas ik vroeger razend snel van mijn verkoudheid dankzij deze ui en bleven de andere gezinsleden dan altijd van dit soort virussen bespaard. Je vraagt je dan af of dit door die eenvoudige ui kwam?

De ui wordt als groente al vele duizenden jaren gebruikt. Op Egyptische hiërogliefen komt de ui regelmatig voor, want men dacht in de oudheid al dat de ui geneeskrachtige krachten bezat. Dat klinkt mysterieus, het is echter de moeite van het onderzoek waard.

Het beroemdste bewijs dat de ui over een ongelofelijk medicinaal vermogen beschikt komt ten tijden van de epidemie van de Spaanse griep in 1919. Wereldwijd stierven er waarschijnlijk zo’n 100 miljoen mensen aan deze grieppandemie. In Nederland overleed één op de 250 mensen aan deze Spaanse griep en in de Verenigde Staten, waar de oorsprong van het virus lag, ongeveer 40 miljoen mensen.
Veel boerenfamilies in Amerika kregen de griep waarbij dan ook hele families tegelijk stierven. Een Amerikaanse arts die veel boeren bezocht om de ziekte te bestrijden ontdekte één familie waarvan heel opvallend iedereen heel gezond was en niemand door de griep geveld bleek. Toen de dokter onderzocht wat er hier aan de hand was, ontdekte hij dat de moeder van het gezin in het hele huis schoteltjes met gepelde ui had neergezet.

De dokter kon eigenlijk niet geloven dat een simpele ui er de oorzaak van was dat men niet de doodsbedreigende griep kon krijgen. Hij wilde natuurlijk zo’n gebruikte ui van deze gezonde familie onderzoeken en toen hij onder de microscoop de ui bekeek, bleek dat deze vol zat met het Spaanse griepvirus. De ui had blijkbaar als het ware het virus geabsorbeerd. Gebruik dus de ui, die je naast je ‘s nacht naast je bed hebt gezet, dan ook niet daarna als voedingsmiddel, want dan krijg je alsnog de ziektekiemen binnen en word je ziek.
Het is ook bekend dat het eten van uien allerlei positieve effecten op de gezondheid heeft. Maar het is toch echt zeer opmerkelijk dat het slechts plaatsen van uien in een ruimte al voldoende is om griep of verkoudheidsvirussen te voorkomen.

Het bovengenoemde effect van het absorberen van een griepvirus door de ui is eigenlijk nooit verder uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Stel dat dit effect echt waar is dan scheelt dit zogenaamde huis-tuin-en-keukenmiddeltje tijdens een actuele griepperiode vele ziektegevallen en zelfs onnodige doden. Kantoren en bedrijven hoeven alleen maar schoteltjes met rauwe uien te plaatsen en het ziekteverzuim in een griepperiode zou met tientallen procenten dalen en dit komt weer ten gunste van de bedrijfsopbrengst. Wat een bijzonder mysterie van de ui!

Mocht je dit mysterie van de ui niet geloven en toch op een alternatieve manier van jouw griep af willen dan is er nog het verhaal van de Spaanse koning Alfons XII die ook ziek werd van de Spaanse griep. Hij dronk op een gegeven moment een hele fles Bacardi-rum leeg. Volgens de overlevering was de volgende dag zijn koorts weg. Sindsdien staat trouwens op elke fles Bacardi het Spaanse koninklijk wapenschild afgebeeld.


Marcel Verhoeven

De Mysteriekenner