Bio en natuurlijk verantwoord

Het is een wereldwijde trend om gezonder en biologischer te eten. Tijdens mijn reizen constateer ik dat allerlei hotels met deze trend mee doen. Sommige kwaliteitshotels gaan er prat op dat ze bij het ontbijtbuffet allerlei biologische en gezonde producten hebben.

Tijdens mijn verblijf in Berlijn ga ik natuurlijk regelmatig naar de supermarkt en daar constateer ik dat het aanbod en diversiteit van de bio-producten zeer groot is. Dit geldt voor alle supermarktketens want zowel bij de duurdere biologisch verantwoorde supermarkten als bij de goedkope prijsvechters zoals Lidl en Aldi zie je dat ze bio-producten in het assortiment hebben.

Ook in Nederland wordt er tegenwoordig gelukkig steeds meer aandacht besteed aan gezond en verantwoord eten. Wat zit er nu eigenlijk precies in de dingen die we in de supermarkt kopen? Wat voor soort leven hebben de dieren geleid die we opeten? Welke bestrijdingsmiddelen zijn er op onze groenten en fruit gespoten?

In bepaalde delen van Berlijn is het echt een hype om je bezig te houden met de kwaliteit en de verantwoorde ingrediënten van voedsel. De zogenaamde biowinkels schieten in de Duitse hoofdstad als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn er in alle soorten en maten te vinden en als je dus bewust wilt eten dan zit je in Berlijn goed. Een paar voorbeelden van biosupers zijn Alnatura, Bio Company en LPG. Maar ook de ‘normale’ supermarkten als Kaisers en de Rewe hebben een grote afdeling met bioproducten.

Een mooi voorbeeld van een hip biologisch product dat in Berlijn erg populair blijkt te zijn, is de Bionade. Dit is een frisdrank die, volgens de producenten “in zijn geheel biologisch wordt geproduceerd volgens de methode van het brouwen, door fermentatie van water en mout”. Volgens het etiket word de moutsuiker in een speciaal proces niet in alcohol omgezet maar in gluconzuur. Dit is volgens de producent een zwak organisch zuur dat van nature een bestanddeel van honing is en geldt als zeer gezond. Dit drankje moet je zeker een keer proberen als je in Berlijn bent, hoewel als je het drinkt vraag je je wel af of dit nou zo goed voor je gezondheid is, maar lekker is het zeker.

Wel bijzonder eigenlijk dat in een stad waar een deel van de bevolking zo bewust met biologisch eten bezig is en waar je talloze duurdere biowinkels aantreft ook de goedkoopste supermarktketens veel filialen hebben. Op korte loopafstand van ons Berlijnse appartement ligt zowel de eerdergenoemde Lidl en een Aldi. De prijzen van deze typische Duitse stuntsupermarkten, die ook veel vestigingen in Nederland hebben, liggen qua prijs nog veel lager dan bij ons en zijn in Duitsland ontzettend populair en zogezegd beschikken zij ook over biologische producten.

Kortom gezond hoeft niet duur te zijn!

 

Judith de Groot

Hospitalitykenner