Mysterieus Stasinest wordt vissenkom

Mijn mysterieverhaal van deze week staat in het teken van Berlijn. Het is vandaag namelijk 7 oktober en dat is niet alleen de dag van mijn verjaardag, maar tevens de datum dat in 1949 de Deutsche Demokratische Republik (DDR) in Berlijn werd opgericht.

Mijn eerste herinnering aan Berlijn stamt uit de jaren ’80, toen ik er toevallig op 7 oktober was en de hele stad vol met Duitse vlaggen hing, ter viering van de verjaardag van de oprichting van de DDR. Na de Val van de Muur kwam er natuurlijk een einde aan die viering. Een van de dingen waar nog regelmatig aan terug wordt gedacht is de geheime inlichtingendienst, de Stasi, die in dat tijdperk zo berucht was. Over die stasi en de DDR periode heb ik een tijd geleden een heel leuk filmpje gemaakt dat je hier kunt bekijken.