Het Mysterie van de Vogel van Saqqara

In 1898 werd in Saqqara een houten model van een vliegtuig uit de Egyptische oudheid gevonden
In 1898 werd in Saqqara een houten model van een vliegtuig uit de Egyptische oudheid gevonden

Deze week heb ik behoorlijk wat kilometers per vliegtuig afgelegd, tijdens mijn reizen tussen Málaga en Amsterdam. Terwijl ik in het vliegtuig zat vroeg ik mij af of het fenomeen ‘vliegtuig’ echt pas circa 100 jaar bestaat. Er zijn immers in de geschiedenis vondsten gedaan waardoor je vragen bij dit feit kunt stellen. In 1898 werd namelijk al eens een houten model van een vliegtuig uit de Egyptische oudheid gevonden. Althans, toen men dit kleine object eind 19de eeuw in de Pa-di-Imen-tombe te Saqqara vond dacht men dat het een soort sculptuur van een vogel was. De associatie met een vliegtuig kon nog niet gelegd worden aangezien het vliegtuig nog niet was uitgevonden. Het voorwerp werd bekend als de ‘vogel van Saqqara’. Nadat het artefact vele jaren in het depot van het Egyptisch museum had gelegen werd het gevonden door Dr. Khalil Messiha en hij zag gelijk in het 15 centimeter grote houten voorwerp de kenmerken van een modern vliegtuig. De gebogen vleugels voldeden aan de hoog ontwikkelde aerodynamica die men tegenwoordig toepast bij de moderne luchtvaart. Het opmerkelijke voorwerp bezat ook een roer en een staart die we terug zien in de luchtvaarttechniek. Zijn conclusie was dat de zogenaamde ‘vogel van Saqqara’ dus wel heel veel weg had van een schaalmodel van een vliegtuig. De vraag die daarna aan de orde kwam was of de oude Egyptenaren ook daadwerkelijk levengrote vliegmachines volgens dit principe bezaten. Zulk soort objecten op ware grote zijn helaas nooit gevonden en daarom blijft bij de officiële wetenschappers de enige verklaring voor dit mysterieuze object dat het een stuk kinderspeelgoed was.
Er zijn echter enthousiastelingen die er in geloven dat dit een kleine replica van een veel groter vliegtuig uit de oudheid is. Ze hebben eerst gekeken hoe een kopie van de ‘vogel van Saqqara’ zich gedroeg in een windtunnel waar ze normaal ook vliegtuigen in testen. Vervolgens is een iets groter proefmodel gemaakt en ze hebben dit ontwerp met enige aanpassingen zelfs kunnen laten vliegen.
Critici die totaal niet geloven dat er sprake is van een schaalmodel van een vliegtuig, blijven volhouden dat het een Egyptisch stukje speelgoed of een windvaan is. Vooral het feit dat men bij het bovengenoemde experiment enkele wijzigingen aan de staartvleugel moest doen, noemen zij valsspelen en zij bestempelen elke gedachte aan een alternatieve theorie direct als een waanzinnig sprookje.
Een feit blijft wel dat de Egyptische maker moeite heeft gedaan om na te denken over de vorm van de vleugels en niet even een iets in elkaar heeft geflanst. Wat ook nog zou kunnen is dat de creatieveling uit de oudheid een vliegend object dat niet uit zijn Egyptische cultuur kwam heeft geobserveerd en heeft nagemaakt. Hierdoor voldoen sommige dingen wel aan de vliegeisen en sommige zaken helaas niet.
De ‘vogel van Saqqara’ blijft tot de dag van vandaag een mysterie.

Marcel Verhoeven
Mysteriekenner