Het Mysterie van de Fontein van de Eeuwige Jeugd

In een vijver met een spuitende fontein springen oude dames aan een zijde in het waterbassin en aan de andere zijde komen ze er weer als jonge meiden uit.
In een vijver met een spuitende fontein springen oude dames aan een zijde in het waterbassin en aan de andere zijde komen ze er weer als jonge meiden uit.

Met fascinatie heb ik regelmatig tijdens mijn bezoeken aan de Gemäldegalerie in Berlijn naar het schilderij ‘De Fontein der Jeugd’ (1546) van de kunstenaar Lucas Cranach de Oude gekeken. In een vijver met een spuitende fontein springen oude dames aan een zijde in het waterbassin en aan de andere zijde komen ze er weer als jonge meiden uit. Geweldig! Waar is deze wonderbaarlijke waterbron?
Er wordt al eeuwen lang over de Waterbron der Jeugd gesproken, maar hij is nog nooit gevonden. Deze Fontein der Eeuwige Jeugd, die in het Duits ook wel Jungbrunnen wordt genoemd, is een legendarische vijver. Volgens de overlevering zou het zo zijn dat als je er in rond zwemt of als je van het water drinkt dat je dan weer jong wordt. Het is eigenlijk ook een plek die twee mysteries combineert; allereerst het mysterie van waar deze bijzondere bron is en het andere mysterie gaat over het raadselachtige fenomeen van veroudering en verval.

De Griekse historicus Herodotus (485-420 v.Chr) was één van de eerste die sprak over de Fontein der Jeugd. De geneeskrachtige bron die voor verjonging zorgde, zou zich volgens Herodus ergens in Ethiopië moeten bevinden. Iets later blijkt ook de Griekse veldheer Alexander de Grote (356-323 v.Chr) er naar op zoek te zijn, maar hij doet dit in het verre oosten. Alexander de Grote spreekt over een vitaliserende bron waar zijn soldaten van hun wonden kunnen genezen. Of Alexander hem ooit gevonden heeft blijft een raadsel.

Eén van de mooiste mysterieverhalen over de Fontein der Jeugd is afkomstig uit de tijd van de ontdekking van Amerika en de eerste Spaanse kolonisatoren. De Spanjaarden hoorden van de Indianen dat ergens op de zogenaamde Bimini eilanden in het Caribische gebied een bijzondere bron met levenselixer zou zijn. Men zegt dat de Spaanse ontdekkingreiziger Juan Ponce de León (1460-1521) besloot, nadat hij een tijdje gouverneur van Puerto Rico was geweest, om op zoek te gaan naar deze zogenaamde De Fontein der Eeuwige Jeugd. Het is echter nooit in bronnenmateriaal bewezen dat Juan de León dit daadwerkelijk van plan was. Een feit is wel dat hij zo rond 1510 in het nog onbekende gebied, dat tegenwoordig bekend staat als de Amerikaanse staat Florida, terecht kwam. Hij was hierdoor waarschijnlijk de eerste Europeaan die voet aan land zette van de huidige Verenigde Staten. Juan Ponce de León zou wel van de legende van de fontein gehoord en er in geloofd hebben, maar tijdens zijn expeditie van een maand in Florida niets hebben gevonden. Als eerbetoon aan Juan Ponce de León heeft men in de stad St Augustine in Florida een fontein met de naam Fountain of Youth in hetNational Archaeological park gebouwd. Natuurlijk is dit niet de echte fontein, maar veel toeristen denken dit wel en drinken er dagelijks gulzig uit. Opvallend is toevallig wel dat er in Florida heel veel senioren wonen die van een vitale oude dag genieten, maar ook zal voor hen het terugkrijgen van de jeugd door een wonderbaarlijke bron waarschijnlijk altijd een mysterie blijven.

 

Marcel Verhoeven

Mysteriekenner