Hoofdbrekers

Een assortiment aan hoofdkussens op een hotelbed
Een assortiment aan hoofdkussens op een hotelbed

Wat is er belangrijker tijdens je verblijf in een hotel of in een andere accommodatie dan het genieten van een goede nachtrust? Het antwoord is: niets. Het lekker kunnen slapen, waarbij alle factoren die daar een rol bij spelen met elkaar kloppen, is ontzettend van belang.

Je goede nachtrust kan echter door een aantal aspecten in het gedrang komen, bijvoorbeeld door lawaai van buitenaf, waar ik al eerder eens over schreef in een Travel Tale en waar Marcel deze week ook aandacht aan besteed. Iets anders dat een cruciale rol speelt is het bed waarin je slaapt. Ik zal binnenkort graag in mijn Travel Tales ruimschoots op dit bed en het bijbehorende beddengoed terug komen. Nu wil ik me daarentegen beperken tot een ogenschijnlijk detail, maar voor mij wel van importantie, namelijk het hoofdkussen.

Toen ik vroeger met mijn ouders op vakantie ging nam mijn vader regelmatig zijn eigen hoofdkussen van thuis mee. Ik vond dat toen een beetje raar en het nam op reis bij de bagage ook veel plaats in beslag. Ik snap nu, terwijl ik zelf veel op reis ben, echter waarom hij dit deed en geef hem alsnog groot gelijk. De kwaliteit van kussens in hotelkamers verschilt namelijk enorm en soms kom je peluws tegen waarop je echt niet lekker slaapt. Het interessante is wel dat dit soort slaapattributen vaak ook cultureel bepaald is.

Zo heb ik van de week een minder comfortabele nacht achter de rug hier in Spanje, veroorzaakt door het kussen op mijn bed. In Spanje is het namelijk gewoon om een heel lang en smal kussen op je bed te hebben liggen. Dit kussen is ongeveer 25 centimeter breed en maar liefs één meter lang. In sommige gevallen is hij zelfs net zo lang als de totale breedte van het tweepersoonsbed en dien je met twee personen op ditzelfde kussen te liggen. Een aparte gewaarwording en niet echt geriefelijk.  

Deze hoofdkussens ben ik alleen nog maar in Zuid-Europa tegengekomen, hoewel je ze ongetwijfeld ook op andere plekken in de wereld zult aantreffen. Op zo’n moment zou ik wensen mijn eigen kussen bij me te hebben.

Hoewel ik gelukkig ook wel eens meemaak dat ik in een heerlijk bed beland met de daarbij behorende goede kussens. Het is zelfs wel eens het geval dat je in hotels kun kiezen van welk soort kussen je gebruik wilt maken. Op of naast het bed vindt je dan een kaartje met een zogenaamd ‘kussenmenu’. Hierop staat aangegeven over welke type kussens men in het hotel beschikt en welke er op je bed al aanwezig zijn. Valt je keuze op een andere soort dan kun je die via housekeeping of de receptie bestellen. Een goede oplossing om de verschillende types hotelgast te bekoren.

Zo heb je harde en zachte kussens, kussens gevuld met kippendons, synthetische kussens en kussens die geschikt zijn voor mensen met allergieën. Het ene kussen past goed bij de rugslaper, het andere bij de buikslaper en het derde bij de zijslaper. Je kunt als gast het peluw kiezen dat bij jou en je slaaphouding past.

Het is dus maar net wat je gewend bent. Ik zelf hou dus, zoals ik als schreef, absoluut niet van de genoemde ‘lange Spaanse worst’ op mijn bed. Maar waar ik nog niet zo lang geleden ook last van had was van een 100% synthetisch kussen. Je krijgt daar zo’n heet hoofd van, helemaal als het al vrij broeierig buiten is en in ook nog eens warm in de kamer is. Synthetische kussens zijn echter wel het meest hygiënisch, want ze zijn wasbaar. Ik begrijp het dus heel goed dat je er als hotel voor kiest om deze kussens aan te schaffen.

Het is in ieder geval best een hoofdbreker voor hoteliers om de juiste soort kussenkeuze te maken. Het zogenaamde kussenmenu vind ik een goede oplossing en ik adviseer hoteliers dan ook om deze trend te volgen.

Slaap lekker, zzzzzz!