Het Mysterie van de auto in de toekomst

Niemand kon zich 25 jaar geleden voorstellen hoe de toekomstige multi-functionele mobiele telefoon zich zou ontwikkelen.
Niemand kon zich 25 jaar geleden voorstellen hoe de toekomstige multi-functionele mobiele telefoon zich zou ontwikkelen.

Eén van de mooiste mysteries vind ik het mysterie van de toekomst! Vele mensen vragen zich af hoe de wereld er over 10, 20 of 50 jaar uit zal zien. Natuurlijk behoor ik ook tot die categorie en zou ik wel willen weten hoe mijn leven en de maatschappij er over een aantal jaren uit zullen zien. Ik probeer hiervan een beeld te vormen alhoewel dit eigenlijk slecht mogelijk is aangezien ik een onbetrouwbaar referentiekader heb, want ik herken immers alleen wat ik ken. Daarbij beschik ik helaas ook niet over een waarzeggend en voorspellend vermogen dus het blijft net als bij zoveel mensen gissen wat de toekomst mij brengen zal.

Hoe kan ik bijvoorbeeld te weten komen hoe de stand van de techniek in de toekomst is als ik alleen maar weet hoe alle apparaten nu werken? Wat je je probeert voor te stellen is hoe bepaalde apparatuur 20 jaar geleden werkte en hoe dat nu is, vervolgens trek je dan zo’n ontwikkeling zo goed en zo kwaad als je kunt in je gedachten door. Zo werd de telefoon van een zwaar draaitoestel waar je slechts alleen maar mee kon bellen uiteindelijk een lichtgewicht apparaatje met tientallen functies. Van hoe de hypermoderne telefoon er over 20 jaar uit ziet is toch eigenlijk nog geen voorstelling te maken. De verdere ontwikkeling van de telefoon blijft dus een mysterie.
Hetzelfde geldt ook voor de auto. Enige tijd geleden was ik in het prachtige automuseum Louwman in Den Haag en ik keek mijn ogen uit naar de verschillende type auto’s die de afgelopen 100 jaar zijn gemaakt. Op de expositie van de imposante collectie zie je hoe de auto zich ontwikkelde tot het moderne vervoermiddel van vandaag de dag. Maar hoe ziet de auto van de nabije toekomst eruit?

Bij de naam ‘auto’ kom je eigenlijk voor een toekomstvisie al direct uit bij gelijkklinkende woord automatisch. Hoe zou het zijn als je niet meer zelf hoeft te sturen? Ik bedoel dan niet dat je een privéchauffeur in dienst hebt, maar dat bepaalde software in de auto in staat is om de wagen geheel zonder menselijk ingrijpen een route te laten rijden. Wat zou dat letterlijk en figuurlijk een vooruitgang zijn! Ik stap in mijn eigen vertrouwde omgeving van mijn auto en terwijl ik een boek lees of film kijk brengt de wagen mij naar mijn plaats van bestemming. Zelfs een tukje doen terwijl de auto rijdt is geen enkel probleem meer.

Er zouden nog veel meer voordelen aan deze volautomatisch zelfrijdende auto kunnen zitten. Zo zullen er waarschijnlijk veel minder ongelukken gebeuren, want die worden nu vaak veroorzaakt door onoplettendheid van de bestuurder waar het toekomstig automatisch besturingssysteem geen last van heeft. Zelfs als je een glaasje teveel op hebt maakt dan niet meer uit, je auto zorgt dat jij veilig naar huis wordt gebracht en de andere weggebruikers ook geen last van je alcoholgebruik hebben. Ook de filevorming zal gigantisch afnemen, want ook die wordt anders benaderd door een computergestuurde auto; onnodig remmen is verleden tijd, asociaal rijgedrag is bij deze auto onbekend. Kortom; deze moderne auto zorgt voor betere doorstroming van het verkeer.

Dit klinkt in eerst instantie allemaal als verre toekomstmuziek maar dat is het niet als het aan de firma Google ligt. Zij rijden met een speciale autoafdeling al proef met autonoom rijdende (test)auto’s in de Amerikaanse staten Nevada, Florida en Califonië. Dit fenomeen wordt in een aardig promotiefilmpje van Google aan de wereld getoond, waarbij een blinde man achter het stuur van deze bijzondere auto van de toekomst rijdt. Het duur volgens productmanager Anthony Levandowski van de Googles autoafdeling niet meer dan vijf jaar voordat we massaal in deze zichzelf besturende auto’s rijden.

Dat zou toch een fantastisch zijn! Ik hoop dat dit fenomeen niet lang meer een mysterie van de toekomst blijft.