Na het plassen, handen wassen!

Het volgende scenario is waarschijnlijk herkenbaar. Je draait de kraan open van een wastafel bij een openbare gelegenheid, zoals in een mooi hotel, en de straal water die daaruit komt is zo ontzettend hard dat je gelijk kleddernat wordt. Dit is mij zelf ook wel eens overkomen en toen waren niet alleen mijn handen en armen ineens nat, maar ook mijn jurk zat onder het water. Ik moest toen denken aan de grappige sketch van het Britse komische typetje ‘Mister Bean’ die dit ook eens meemaakte. Hij schaamde zich toen rot omdat het door de enorme watervlek op zijn kleding leek alsof hij in zijn broek had geplast. Hij probeerde uit wanhoop zijn broek droog te blazen met de ‘handenblower’ die naast de wastafel hing. Dit leidde in de film tot een nog grotere hilarische situatie, want andere bezoekers van het toilet schrokken zich dood en vroegen zich af wat ‘Mister Bean’ met zijn kruis zo hoog bij het droogblaas apparaat stond te doen.


Zo ver als deze Engelse komiek ooit ging om zijn kleding na zo’n kraanincident droog te krijgen ben ik nooit gegaan, maar ik heb wel eens met de ‘droogblaasapparaat’ op een toilet lopen rotzooien. Het Van der Valkhotel in Breukelen heeft tegenwoordig het nieuwste van nieuwste als het gaat om handen wassen en drogen; de kraan, die automatisch als je je handen eronder steekt aan gaat, is als je de wasbeurt hebt beëindigd ook tegelijkertijd de blower om je handen droog te maken. Echter, het blower-element in de kraan is lastig te activeren want je moet je handen echt alle kanten op bewegen om deze sanitaire-noviteit in de droogblaasstand te krijgen. 

Klik op het bovenstaande filmpje om de sketch van Mr. Bean te bekijken. 


Het overkomt me geregeld, en dat kan aan mij liggen, dat in de plaats van de blower de kraan weer aan gaat en mijn handen opnieuw nat worden. Ach, misschien ben ik nog niet toe aan het handen wassen en drogen ‘nieuwe stijl’.

Erger vind ik trouwens de supersonische ‘snelle’ handblowers waar je van bovenaf je handen in moet ‘schuiven’ en waarbij, gepaard met veel lawaai, je handen zogenaamd in enkele seconden droog geblazen worden. 

Elke keer heb ik na zo’n droogbeurt een onaangenaam en onhygiënisch gevoel, dus dat is het voor mij ook niet helemaal.

Om mijn handen te drogen heb ik eigenlijk gewoon het liefst een echte handdoek, dat hoeft niet een enorme lap textiel te zijn, maar met een bescheiden gastendoekje ben ik ook zeer tevreden. Heerlijk vind ik het dan ook als ik in een algemene hoteltoilet binnenkom en ik daar een enorme stapel stoffengastendoekjes zie liggen. 


Meestal liggen die als kleine charmante rolletjes opgestapeld en na gebruik gooi je die in een grote mand naast de wastafel, waarna ze (natuurlijk na een wasbeurt) weer hergebruikt kunnen worden.Deze kleine handdoekjes dienen uiteraard wel van badstof te zijn en het hotel moet er in zo’n geval niet voor kiezen om toch papieren doeken neer te leggen, ook al zijn deze van hoogwaardige kwaliteit en ogen ze in eerste instantie als textiel. Mijn oma zou gezegd hebben ‘Je doet het of je doet het niet’.

Lukt het niet als hotel, bar of restaurant om deze luxe te leveren dan heb ik nog het liefst de ouderwetse textiele rol waar je aan moet trekken en die na een handdroogbeurt na een aantal seconden vanzelf weer oprolt. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur. Welke manier van handen afdrogen in de horeca vind jij het prettigst?

 

Judith de Groot

Hospitalitykenner

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.