“Senatu deliberante, perit Saguntum”

Ook dit jaar hebben wij eind november weer een prachtige reis naar Valencia ingepland. Net als verleden najaar genieten wij in deze mooie Spaanse stad van alle kunst en cultuur die ze te bieden heeft, maar ook daarbuiten zijn bijzondere bezienswaardigheden te ontdekken. Zo bezoek ik tijdens mijn trip naar Valencia ook de nabij gelegen historische stad Sagunto, die in het Valenciaans ook wel Sagunt wordt genoemd. Deze plaats is waarschijnlijk wel het meest bekend vanwege haar beroemde verleden, want op deze plek lag ooit in de Klassieke Oudheid de vestingstad Saguntum. Heden ten dage is van deze historische stad nog steeds een enorme hoeveelheid restanten op de omliggende heuvels te zien. In de derde eeuw voor Christus was de zelfstandige Iberische stadstaat een bondgenoot van het machtige Rome, dat toen langzaam als ‘wereldmacht’ aan het exploderen was.


Het oude Saguntum kreeg echter 2300 jaar geleden te maken met een andere machtig en krachtig volk namelijk de Carthagers, die afkomstig waren uit Noord-Afrika. De bekende Carthaagse generaal Hannibal belegerde Saguntum meer dan acht maanden, vanwege haar bondgenootschap met Rome. 

In die erbarmelijke tijd vroeg Saguntum bij Rome meerdere keren om hulp tegen dit enorme Carthaagse gevaar, maar Rome liet het jammerlijk afweten.

Er werd wel bij de Romeinse Senaat op het Forum Romanum in Rome overlegd wat de actie van de Romeinen met betrekking tot Saguntum en hun Carthaagse aanvallers zou moeten zijn, maar Rome kwam echter niet in actie. Deze passieve houding leidde er uiteindelijk toe dat de stad Saguntum in handen viel van Hannibal’s troepen waarbij er uiteindelijke vele dodelijke slachtoffers vielen en vervolgens de overlevende inwoners van Saguntum als slaven werden verkocht. 


"Door deze wijze Romeinse uitspraken kijk ik anders naar de huidige wereld"Deze (oneindige) overlegsituatie van de Romeinse senaat over wel of niet ingrijpen in Saguntum leidde uiteindelijk tot de gevleugelde uitspraak “Senatu deliberante, perit Saguntum” ("Terwijl de senaat vergadert, verging Saguntum"). 

Deze uitspraak wordt vanaf de Renaissance tot op heden nog regelmatig gebruikt als er sprake is van een eindeloze overlegsituatie, waarbij men de beste kans op ingrijpen lijkt te laten schieten.

Als ik straks weer over de oude archeologische fragmenten in Saguntum stap zal ik aan het bovengenoemde Romeinse citaat denken. Natuurlijk springen er nog talrijke andere Romeinse uitdrukkingen en wijsheden in mijn gedachten, waaronder “Divide et impera” (“Verdeel en Heers”) en “Panem et circenses” (“Geef het Volk Brood en Spelen”) en “Mundus vult decipi, decipitur mundi” (“de Wereld wil bedrogen worden en derhalve wordt zij bedrogen”).

Door al deze wijze spreuken van meer dan tweeduizend jaar oud kijk ik toch met andere ogen naar de huidige wereld. Zulke rare jongens waren die Romeinen nog niet.

Mocht je trouwens interesse hebben in deze reis naar Valencia met een bezoek aan Saguntum kijk dan hier voor meer informatie of neem contact met ons op.

 

Marcel Verhoeven

Europakenner


Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.