Ons 'Paleisie' in Rome

Karel Lodewijk Napoleon III (1808-1873) woonde met zijn moeder Hortensia in zijn jeugd in het Palazzo Ruspoli in Rome.
Karel Lodewijk Napoleon III (1808-1873) woonde met zijn moeder Hortensia in zijn jeugd in het Palazzo Ruspoli in Rome.

Op dit moment zit ik in een prachtige historische ruimte dat een onderdeel vormt van mijn markante hotelkamer in Ravenna, de stad die zo bekend is door zijn beroemde mozaïeken uit de vijfde en zesde eeuw na Christus. Mijn bijzondere hotel in Ravenna is gevestigd in het Palazzo Bracci dat stamt uit 1468 en is gelegen in het centrum van de historische Italiaanse stad. Het ademt echt een unieke sfeer uit en door zowel het fraaie gebouw als door alle originele schilderingen en versieringen waan je je terug in ver vervlogen tijden.

Nog veel opvallender was mijn unieke verblijf van afgelopen week in Rome. Ik logeerde daar namelijk ook in een stadspaleis, echter dit was spectaculair en in de overtreffende trap vergeleken met mijn huidige schitterende hotel in Ravenna. In Rome had ik namelijk de beschikking over meer dan 300 vierkantenmeter van het Palazzo Ruspoli Bonaparte. Mijn hotelruimte bestond uit een magnifieke imposante entreehal met prachtige schilderijen, een historische salon met een schitterend plafond, twee opvallende, bijna museale slaapkamers, een gigantische luxueuze badkamer, een heuse wintertuin en een dakterras met tropische planten. Waar ik met Judith en mijn dochters Aliza en Chloé verbleef was trouwens ‘slechts’ een onderdeel van het hele enorme paleizencomplex, maar voor ons was de genoemde oppervlakte al meer dan voldoende.

Hortensia de Beauharnais, eerste koningin van Holland, woonde zeven jaar in het stadspaleis Ruspoli Bonaparte.
Hortensia de Beauharnais, eerste koningin van Holland, woonde zeven jaar in het stadspaleis Ruspoli Bonaparte.

Het Palazzo Ruspoli, dat oorspronkelijk dateert uit de zestiende eeuw en ontworpen is door de Italiaanse architect Bartolomeo Ammannati, werd in het begin van de negentiende eeuw aangekocht door de familie Bonaparte. Niet de beroemde ‘kleine’ oorlogzuchtige Franse keizer Napoleon Bonaparte gebruikte het als hij in Rome was, maar het was eigenlijk meer het woonverblijf van zijn schoonzuster Hortensia de Beauharnais. In de hal van ons ‘hotelverblijf’ stond dan ook een levensgrote Buste van Hortensia en dat deed mij herinneren aan het feit dat zij de eerste koningin van Nederland (Holland) was. Hortensia was namelijk getrouwd met de broer van de Franse Keizer, die bij ons beter bekend is als Koning Lodewijk Napoleon (1778-1856). Het wordt wel eens vergeten dat deze Koning Lodewijk Napoleon de basis voor Nederland als modern koninkrijk heeft gelegd, inclusief onze eerste Grondwet. Misschien kennen verschillende Amsterdammers deze Koning Lodewijk Napoleon vanwege het feit dat hij het stadhuis op de Dam transformeerde tot Paleis en er vervolgens onder andere een balkon aan de Damzijde aan toevoegde. En wellicht is deze Lodewijk Napoleon ook nog wel bekend bij sommigen vanwege de komische gebeurtenis tijdens een goed bedoelde toespraak in 1809, toen hij zichzelf in het gebroken Nederlands Het “Konijn van Olland” noemde (in de plaats van Koning van Holland).

Het geëngageerde huwelijk tussen Lodewijk en Hortensia was niet echt goed, echter ze kregen toch drie kinderen, waarvan de jongste zoon mogelijk de bekendste is. Moeder (en Koning) Hortensia woonde met deze jongste zoon, Karel Lodewijk III Bonaparte, regelmatig in het Palazzo Ruspoli in Rome en ik trad dus afgelopen week een tijdje in hun domein binnen. Geweldig!

Opeens begon het bestaan van deze jonge telg van de Bonaparte familie voor mij in mijn gedacht tot leven te komen. Ik zag een nog jonge neef van de beroemde Franse Keizer voor me die nog een heel leven voor zich had toen hij met zijn moeder op deze plek woonde. Later zou deze Karel Lodewijk, na allerlei levensgebeurtenissen, in 1848 president van Frankrijk worden en zichzelf zelfs in 1852 tot Keizer Napoleon III laten uitroepen. Tijdens zijn regeerperiode werden in Frankrijk de beroemde boulevards aangelegd en ook de fameuze Operá van de architect Garnier gebouwd. Misschien heeft hij al de inspiratie voor deze beroemde projecten hiervoor wel in zijn jeugd in Rome, wonend in ‘mijn’ Palazzo Ruspoli opgedaan.

Tegenwoordig is het Palazzo Ruspoli in eigendom van de gelijknamige adellijke familie Ruspoli. Dit kwam doordat de neef van de genoemde Napoleon III trouwde met een zekere Christina Ruspoli. Waarschijnlijk om inkomsten te verwerven en het stadspaleis te kunnen onderhouden worden delen van het huidige palazzo als hotel verhuurd en zodoende konden wij er met veel genoegen vertoeven.

We maakten trouwens ook nog kennis met prinses Maria Pia Ruspoli die ons rondleidde door de andere vetrekken van het Ruspoli Paleis. Zo vertelde ze onder ander dat de componist Friedrich Händel een tijdje in dit Romeinse paleis gewoond had en hier zelfs muziekstukken gecomponeerd heeft. Dit maakte de plek waar we verbleven alleen maar interessanter en zorgde ervoor dat ik ’s avonds in mijn verblijfsvertrekken de muziek van deze beroemde componist liet galmen.

Inmiddels ben ik al weer plannen aan het maken om mijn ‘Grand Tour’ voort te zetten door Italië en denk ik met veel genoegen terug aan mijn recente verblijf in Rome.

 

Marcel Verhoeven

Europakenner