De droom is een geschenk

Wandeling over de heide
Wandeling over de heide

Verleden week schreef ik over het contemplatieve element dat je kunt ervaren als je in een hotel verblijft, dit deed ik in het kader van De Maand van de Spiritualiteit. Natuurlijk is de interpretatie van wat spiritualiteit is voor ieder mens weer anders en dat maakt dit onderwerp eigenlijk best wel complex. Waarschijnlijk staat voor religieuze mensen spiritualiteit gelijk aan hun geloof in God en alle rituelen die daar bij komen kijken.
Personen met een meer atheïstische inslag hebben wellicht een hele andere visie over spiritualiteit en sommigen spelen zelfs hun eigen wijsgeer, waarbij ze hun gedachtes zonder enige vorm van doctrines de vrije loop laten. Natuurlijk ben ik van mening dat iedereen op zijn eigen manier tot hogere gedachtes mag komen, echter ik ben wel nieuwsgierig naar hoe men inspiratie krijgt en tot denken komt.

Eén interessante methode om tot bepaalde ideeën te komen is om jezelf te laten lijden door het onderbewustzijn. Dit fenomeen ervaar je bijvoorbeeld als je droomt. Veel mensen zien de droom als een (onbewuste) ‘boodschapper’ voor allerlei zaken die je in de toekomst kunnen overkomen en hechten dan ook waarde aan wat ze in hun droom meemaken.

Als je echter overdag iets met je nachtelijke dromen wilt doen moet je ze natuurlijk minimaal onthouden en dat lukt helaas vaak niet. Zo snel als je wakker bent ‘vervliegen’ je dromen vaak al na enkele minuten en ben je ze zeker in de loop van de ochtend weer vergeten. Op die manier heb je nog niets aan je (eventueel voorspellende) dromen en kun je er later op de dag niet verder over nadenken.

Het is me opgevallen dat in dit kader heel veel kwaliteitshotels op het nachtkastje een klein blocnote en een potlood of pen voor hun gasten klaar leggen. Zou dit iets met het bovenstaande te maken hebben? Ik begreep bij navraag dat de reden dat hotels dit neerleggen niet helemaal duidelijk is en ze het doen omdat zoveel andere hotels dit ook doen. In mijn optiek is het handig om direct na het ontwaken dingen uit je recente droom op te schrijven. Daarnaast kun je natuurlijk ook allerlei zaken die door je hoofd blijven malen en die je wellicht weerhouden om in slaap te vallen als je net in bed ligt nog even opschrijven. Op die manier maak je je hoofd leeg. Ik heb trouwens meerdere keren in de eerste vijf minuten, ’s ochtends nadat ik wakker werd, trefwoorden uit mijn droom genoteerd en het bleek dat dit mij ontzettend hielp om ’s middags mijn droom te reproduceren en hier verder over te kunnen peinzen.

Hotels worden tegenwoordig regelmatig gebruikt door bedrijven om hier met hun werknemers bij elkaar te komen en enkele dagen te brainstormen, te filosoferen en tot nieuwe belangrijke inzichten te komen. Deze bijeenkomsten worden ook wel ‘heidesessies’ genoemd en bij het hotel waar ik me nu bevind kunnen de gasten zich ook letterlijk terugtrekken op de heide. Het ligt namelijk aan de rand van de Dwingeloosche Heide en terwijl ik vanochtend over deze grote stille heide heen wandelde lokte het echt uit tot nadenken over interessante carrière- en levensvragen.

Al wandelend voelde ik dat in mijn jaszak een briefje zat. Hierop stonden wat krabbels die ik er deze morgen vroeg op had gezet, over wat ik vannacht gedroomd had. Speciaal omdat ik dit blog zou schrijven had ik het kattebelletje meegenomen tijdens deze heidewandeling. Dankzij de extra service van mijn hotel om een schrijfblokje en potlood op het nachtkastje neer te leggen, had ik deze dag nog meer inspiratie. Ik kan me dus ook goed voorstellen dat menig bedrijf in Nederland er voor kiest om op zo’n inspirerende plek, zoals een hotel op de heide, ondersteund door extra handige hotelfaciliteiten zoals schrijfblokken en dergelijke, tot nieuwe inzichten te komen.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@hospitalityscanner.com