Van je familie moet je het hebben

De sculptuur van een Romeinse patriciër met de bustes van zijn vader en grootvader onder zijn arm.
De sculptuur van een Romeinse patriciër met de bustes van zijn vader en grootvader onder zijn arm.

Op dit moment, terwijl ik mijn Travel Tales van deze week schrijf, kijk ik uit over het Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe. In deze prachtige omgeving denk ik terug aan afgelopen zondag toen ik tijdens de themadag ‘Het Oude Rome’ met veel plezier aan een select gezelschap vertelde over onder andere de Romeinse voorvaderverering. Ik liet toen een prachtig marmeren beeld van een rijke Romeinse patriciër zien die zo ontzettend trots op zijn voorvaderen was dat hij zich 2000 jaar geleden in marmer liet vereeuwigen, samen met de bustes van zijn vader en grootvader.
Wat toepasselijk, want terwijl ik zogezegd hier op de Dwingeloosche Heide zit, ben ik me er van bewust dat mijn overgrootvader en overgrootmoeder ook uit deze omgeving komen. Alhoewel ik zelf geboren en getogen ben in Amsterdam weet ik van de verhalen van mijn moeder dat haar vader, mijn opa dus, geboren is in Hollandsche Veld, een klein Drents buurtschap niet ver van de plek waar ik me nu bevind.

Het geeft de omgeving voor mij wel een extra geladenheid en wellicht omdat ik als kunsthistoricus vaak met geschiedenis bezig ben, vind ik de afkomst van mijn familie ook buitengewoon interessant. Vroeger moest je als je iets meer van je wortels wilden weten fysiek op pad gaan en onderzoek doen in allerlei kaartenbakken in gemeentelijke archieven, maar tegenwoordig kun je dit doen vanachter je laptop op elke plek waar je je op dat moment bevindt.

Vanmiddag toetste ik dus uit interesse de naam van mijn Drentse grootvader en grootmoeder op google in en er ging een digitale wereld voor mij open. Mijn oma, las ik op een website over genealogie, is geboren 1886 in Kloosterveen hier in Drenthe en trouwde op 26 december 1906 in Assen met mijn reeds eerder genoemd opa. Ze was bij haar huwelijkvoltrekking pas 20 jaar oud.
Volgens de genoemde website was mijn oma een verre kleindochter van Walraven I van Brederode (1370-1470), waar ik later nog even op terug kom. Als kasteelheer van Brederode sneuvelde mijn bed-bed-bed-etc-overgrootvader tijdens Hoekse en Kabeljauwse twisten. Helaas is ons familiekasteel in Santpoort-Zuid al eeuwenlang een ruïne.

De grootvader van mijn oma kwam trouwens uit Muntendam, gelegen in Oost-Groningen en ik hoorde verleden week dat de bedrijfsgoeroe Ben Tichelaar en zijn grootouders daar ook vandaan komen, dat schept toch een band.

Ik kwam er vervolgens, al klikkend van website naar website, achter dat mijn familie generaties lang in Noord-Nederland woonde, maar dat de overgrootouders van mijn reeds besproken oma oorspronkelijk uit Duistland komen, en wel uit het dorpje Oldendorf (tegenwoordig gemeente Melle) in toen nog het koninkrijk Hannover. Mijn over-overgrootvader Jürgen Heinrich Läkamp, want dat is de persoon waarover ik nu schrijf, is dus geboren in een gehucht in Nedersachsen en nu blijken mijn dochters dus niet de enige van de familie te zijn die in Duitsland geboren zijn.

Ik merk dat het zoeken naar verre voorvaderen via internet erg intrigerend en zelfs een beetje verslavend werkt, want ik bleef vervolgens maar doorklikken en zoeken. Na verloop van tijd kwam ik steeds verder in de tijd en belandde ik uiteindelijk bij verre opa’s van mij die leefden in de 18de eeuw en die schoolmeesters waren. Deze onderwijzende familieleden bleken van vader op zoon de naam Jan Steen te hebben gehad. Helaas bleef ik even ‘steken’ tijdens deze tak, echter het zou zomaar kunnen zijn dat ik via die familiekant een afstammeling ben van de beroemde 17de eeuwse schilder met de gelijknamige naam.

En nu ik toch tijdens mijn zoektocht in de Gouden Eeuw ben aanbeland, zie ik dat via een andere hoek mijn verre grootvader Gerardus Beertha (1639-1705) predikant in Groningen was en misschien verklaard dit ook wel mijn interesse in alle Bijbelse verhalen.

Mijn zoektocht is zoals je begrijpt nog lang niet ten einde, want mijn achterachtergrootmoeder Yolande de Lalaing (1435-1497) was de dochter van Guillaume (Willem) de Lalaing en die was van 1440 tot 1445 Stadhouder van Holland en Zeeland. Zij waren weer de stamvaders van de reeds eerder genoemde kasteelheren van Brederode.

Via internet kwam ik er ook achter dat ik via deze genoemde Franse familietak (dus van Guillaume de Lalaing) weer een afstammeling ben van Isabelle de Clermont-En-Beauvais en Renaud II d'Argies, die beiden ergens in 1220 geboren zijn en dan ben ik toch al behoorlijk ver in de Middeleeuwen aanbeland.

Toch wel erg grappig om te vernemen dat ik via deze weg tot de oude Franse adel behoor. Zo blijk ik uiteindelijk met Nederlands, Duits en Frans bloed een echte Europeaan te zijn en het zal me niet verbazen dat als ik verder zoek er ook nog wel Italiaans, Spaans en Scandinavisch bloed in mijn DNA zit.
Kortom; je afkomst kan een spannende zoektocht zijn waar heel wat uren in kunnen gaan zitten.

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl