's Lands wijn, 's lands eer

Wat voel ik me op mijn gemak hier in het comfortabele viersterrenhotel waar ik nu verblijf, in de prachtige provincie Drenthe. Ik vind het hier zeer aangenaam, omdat de sfeer van het hotel prettig is en het daarbij voldoet aan vele van mijn persoonlijke wensen. Ik voel me hier ook zo plezierig, omdat het letterlijk een thuisgevoel oproept. Veel zaken zijn namelijk ‘op zijn Hollands’, in de positieve zin, georganiseerd. Hierdoor voel je je gelijk als Nederlandse gast op je gemak, maar dit kan ook heel prettig voor buitenlandse bezoekers zijn.

Als HospitalityScanner valt me op dat een mix tussen het aanbieden als hotel van internationale standaardkwaliteiten aangevuld met een vleug van nationale of streekgebonden zaken tot een magnifieke melange kan leiden, wat je verblijf erg aangenaam kan maken.

Ook al doen alle vier- en vijfsterren hotels in vele landen in Europa erg hun best, toch zie je duidelijk verschillen in hoe zij allerlei zaken regelen. Dit begint onder andere in de badkamer. Zoals ik gewend ben in viersterrenhotels staan er verschillende flesjes shampoo, lekker zeepjes en een stapel schone handdoeken klaar. Echter heel ongebruikelijk en typisch Nederlands zijn de washandjes die men hier in Drenthe neer heeft gelegd voor de gasten. Tegen deze ‘badstoffen zakjes’ zal een buitenlandse gast wel vreemd aankijken. Voor mij voelen de washandjes heel vertrouwd, maar ik ben ze nog nooit tegen gekomen in hotels in andere plekken in Europa en ze geven dus de badkamer een extra finishing touch.

Vervolgens ging ik, nadat ik mij gedoucht en aangekleed had, naar het ontbijtrestaurant in het Drentse hotel. Ik weet dat ontbijtbuffetten per land verschillend kunnen zijn en hier heb ik al eens eerder over geschreven (klik hier). In Spanje, zoals bijvoorbeeld in Valencia en Málaga, waar we afgelopen jaar verscheidene keren waren, zie je dat ze lokale gerechten zoals geroosterd brood met olie en verse tomatenpuree hebben staan omdat de Spanjaarden daar tijdens het ontbijt dol op zijn. Helaas zijn in Mediterrane landen de ontbijtbuffetten vaak wat karig qua hoeveelheid en ook de versheid van het brood laat daar nog al eens te wensen over.

Echter in het Nederlandse hotel waar ik nu ben is het brood ovenvers, ja zelfs nog warm. Tussen het verse broodaanbod liggen ook sneetjes Fries suikerbrood die ook niet te versmaden zijn. Daarnaast zie je bij het ontbijtaanbod niet alleen kaas, worst en eieren liggen maar ook pakjes met hagelslag, kleine kuipjes met pindakaas, plakjes ontbijtkoek en beschuit behoren tot het ruime assortiment. Nederlandser kan eigenlijk niet!

Deze typische Nederlandse ontbijtgerechten zijn niet het enige dat me opvalt want het lijkt zelfs of er ook een aantal dingen is die misschien zelfs een beetje typisch voor de provincie zijn en die je niet zo snel in een stad zult zien. Zo staat er op elke ontbijttafel een klein vuilnisbakje.

voor het verpakkingsafval dat ontstaat tijdens het ontbijten. Dit heb ik wel eens vaker gezien, echter deze aluminiumcontainertjes voor het ontbijtvuil maken het ochtendmaal hier in Drenthe wel heel typerend. Ook een mandje vol met aardappelschilmesjes die bij het fruit klaarliggen vind ik wel heel opvallend en heb ik in andere hotels in Europa nog nooit gezien. Op het platteland is het waarschijnlijk heel normaal om je fruit niet te schillen met een ‘bot’ mes waar je de boterhammen mee smeert, maar dat je juist een scherp speciaal daarvoor bedoelt mesje gebruikt.

Terwijl ik dit soort specifieke ontbijtzaken hier in Drenthe onder de loep neem kijkt de regionale volksheld Bartje over mijn schouder mee en word ik nog meer herinnerd aan de plek waar ik me bevind. Het bijna levensgrote beeldje van Bartje in ons hotel is een verwijzing naar de bekende personage uit de boeken van de auteur Anne de Vries. Bartje blijkt zo’n icoon hier in Drenthe dat er talloze kleinere varianten van het markante beeldje in een vitrinekast bij de receptie staan die geïnteresseerde hotelgasten kunnen kopen. 

Wat trouwens ook heel opmerkelijk is in dit hotel in Drenthe is de huiswijn die ze hier schenken. De wijn heeft namelijk exact dezelfde naam als het hotel en ook als het Drentse plaatsje waar we ons bevinden, namelijk Spier. Het Drentse dorp Spier ligt, net als het gelijknamige viersterrenhotel, aan de snelweg A28 en heeft slechts 129 inwoners. Echter ook één van de oudste wijnhuizen in Zuid–Afrika, iets ten zuid–westen van Stellenbosch, met een historie die teruggaat naar 1692, heeft de naam Spier. Het is dan ook heel erg origineel van het hotel om deze Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijn in het Hotel Spier aan te bieden.

Na het ontbijt loop ik door de lobbybar en zie een grote glazen koelkast waar talloze gebakjes in zijn uitgestald. Er blijken vele mensen uit de omgeving naar het hotel te komen om hier te komen te genieten van koffie met typische Drentse gebakjes, want daar blijkt men hier beroemd om te zijn.

Mijn hotel van afgelopen week is een echt provinciehotel waar je als stadsmens zoals ik even aan moet wennen, maar dat door de combinatie van standaardkwaliteit met streekgebonden extras mij ontzettend goed is bevallen.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner

info@HospitalityScanner.com