Alles wat we zijn is het resultaat van wat we dachten.

Met smart wacht ik op de groep enthousiaste deelnemers van de KUNSTSTAD-reis die deze woensdag in de loop van de dag hier in Málaga zal arriveren. Ondertussen ben ik bezig met allerlei voorbereidingen voor deze reis naar de bijzondere Andalusische kunstplaats. In Málaga ben ik inmiddels na mijn vele bezoeken van de afgelopen tijd een beetje kind aan huis, maar toch ontdek ik telkens weer nieuwe bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn.

Zo bezocht ik afgelopen weekend een opvallend stukje architectuur dat zowel als bouwwerk als vanwege de ligging zeer indrukwekkend is, namelijk de Stupa oftewel de Boeddhistische tempel in Benalmádena, even buiten Málaga.

Het is een opmerkelijk bouwwerk dat hoog boven het kustgebergte van de Costa del Sol ligt. Door de hoogte van het tempelgebouw, meer dan 33 meter, valt het erg op als je langs de kust loopt. Afgelopen zomer verbleef ik een aantal dagen in een mooi hotel in het nabijgelegen kustplaats Fuengirola en was toen al geïmponeerd door de grootste Stupa van West-Europa die ik vanaf daar toen hoog in de verte zag liggen. Met name de top van de tempel, die  bedekt is met een gouden kegel, valt van een afstand enorm op en als de zon erop schijnt (en dat is hier nogal vaak het geval) dan is het echt een glinsterende edelsteen in het landschap.

Zogezegd was ik een paar dagen geleden pas in de gelegenheid om het bijzondere gebouw van dichtbij te bewonderen. Ik kwam er ter plekke achter dat het religieuze bouwwerk pas ingewijd is in oktober 2003 en het geldt daarom dus als een echt stukje actuele bouwkunst in deze regio. De bouwstijl is echter niet zeer modern en komt meer overeen met de historische authentieke Boeddhistische tempels die men in Tibet aantreft.

Binnen in deze tempel, die dus niet ver van de stad Málaga ligt, tref je op de muren schilderingen over het leven van Boeddha aan en prominent midden in de tempel staat het beeld van Boeddha zelf opgesteld.

Ik ben niet gelovig maar door mijn opleiding en studies heb ik me wel verdiept in allerlei religies, zodoende ben ik er ooit achter gekomen dat een deel van de aanhangers van de leer van de Indiase prins Gautama Boeddha het als een religie zien en een ander deel als een filosofie.

Met name het filosofische gedeelte van het Boeddhisme spreekt mij wel aan en met een glimlach en met genoegen lees ik de wijze gezegden van Boeddha. Een interessante uitspraak van hem is bijvoorbeeld; “Terwijl je loopt eet en reist, wees waar je bent. Anders zul je het merendeel van je leven missen.” En terwijl ik aan deze wijze uitspraak denk geniet ik van het prachtige uitzicht dat ik heb over de omgeving hier rondom de Stupa in Benalmádena

Een ander citaat van Boeddha schiet me te binnen: “Jaag niet achter het verleden aan. Verlang niet naar de toekomst. Het verleden is niet meer. De toekomst is nog niet begonnen”. Kortom, volgens Boeddha moet men in het heden leven en genieten van het moois wat het moment biedt en dat is eigenlijk niet zo gek gedacht.

Vervolgens keer ik weer terug naar het centrum van Málaga en ben ik weer een ervaring rijker. Als ik een uur later op een muurtje bij het strand zit realiseer ik me nogmaals dat  het hier toch wel een heerlijk omgeving is om te zijn.

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl