Dat moet je gezien hebben!

De gewelven van het Moorse Alhambra zijn zeer indrukwekkend.
De gewelven van het Moorse Alhambra zijn zeer indrukwekkend.

Er zijn van die zaken die moet je in je leven eens gezien hebben. Gewoon omdat ze zo bijzonder zijn dat het jammer is als je er niet eens geweest bent. Twee van dit soort ‘must-sees’ heb ik deze week (nogmaals) bezocht, namelijk het Moorse paleizencomplex van Alhambra en de druipsteengrotten van Nerja.
Beiden opmerkelijke bezienswaardigheden bevinden zich in Zuid-Spanje en zijn echte publiektrekkers. Het meest opzienbarende aan deze prachtige monumenten is het feit dat ze bijna eigenlijk op alle bezoekers direct een verpletterende indruk maken en dat het een onvergetelijke ervaring is om er rond te lopen.

Alhoewel je wellicht in eerste instantie denkt dat beide historische complexen niets met elkaar van doen hebben, blijken ze toch overeenkomsten te hebben. Het Alhambra is een middeleeuws Moors fort en paleis, dat gebouwd is tussen 1238 en 1358 en ligt op een heuvelachtig plateau aan de stadsgrens van het Spaanse Granada. Hier woonden eeuwen lang de Arabische heersers die hier een enorm, door hoge muren en torens beschermd, paleizencomplex lieten aanleggen en dit alles valt, met name in de binnenverblijven, op door de rijkelijke islamitische versieringsmotieven. De arabeske ornamenten van het Alhambra zijn te vinden in de verschillende paleizen, zalen, torens, binnenhoven en patio’s. Tijdens een speciaal uitgezette route word je langs alle hoogtepunten geleid en op die manier wordt je echt even ondergedompeld in lang vervlogen tijden, die de sfeer oproepen van de verhalen van Duizend-en-een-nacht.
De gewelven van de genoemde vertrekken hebben kenmerkende gestucte plafonds die niet met historische bouwwerken uit onze Westerse bouwkunstgeschiedenis zijn te vergelijken. De beschreven gewelven lijken naar beneden te ‘druipen’ en zijn het beste als door mensenhanden gemaakte stalactieten te omschrijven. 

Nu begrijp je waarschijnlijk al mijn link met de druipsteengrotten van Nerja, die zo’n 80 kilometer zuidelijker van Granada liggen, in het kustgebergte niet ver van de Middellandse Zeekust. Ook hier bevinden zich talloze stalactieten, maar die in de loop van vele duizenden jaren door de natuur gevormd zijn. Naast de variaties van stalactieten in zowel het Alhambra als in de grotruimtes van Nerja, valt ook bij beide bouwhistorische monumenten de overweldigende grootte op. Alhoewel de ruimtes in de grotten van Nerja in overtreffende trap zijn. Zo heeft één stalactiet in de grot een hoogte van 32 meter! Tevens heb je, net als in het Alhambra, in de ondergrondse grotgewelven in Nerja het gevoel alsof je door de tijd aan het reizen ben. Nu ben je niet in een sprookje van Scheherazade beland, maar meer in het boek ‘Naar het middelpunt der Aarde’ van Jules Verne, waarbij het lijkt alsof je alsmaar door kunt blijven wandelen naar een nieuwe wereld. De grotten zijn trouwens behoorlijk groot, minstens 5 kilometer, maar als bezoekers is slechts 15 procent hiervan maar toegankelijk. Toch is het opengestelde deel al meer dan de moeite waard en laat je zien hoe immens deze grotten zijn.

Mocht je eens in Zuid-Spanje zijn dan raad ik je echt aan om zowel het fort- en paleizencomplex van Alhambra te bezoeken als de grotten van Nerja en daarna zul je zeker beamen dat deze beiden zeer bijzonder zijn!

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl