Spaanse Meesters bij de oorsprong bekijken!

De voormalige kloosterkerk in Sevilla is nu onderdeel van het Museo Belles Artes in Sevilla.
De voormalige kloosterkerk in Sevilla is nu onderdeel van het Museo Belles Artes in Sevilla.

Terwijl ik gisteren door een fris en grijs Amsterdam liep dacht ik terug aan mijn verblijf van de afgelopen weken in het zonnige en warme Zuid-Spanje. Mijn oog viel tijdens mijn wandeling door onze hoofdstad op een poster waarop reclame werd gemaakt voor de tentoonstelling in de Hermitage aan de Amstel met de sprekende titel “Spaanse Meesters uit de Hermitage” waar ik inmiddels afgelopen tijd al tweemaal een bezoek aan had gebracht en waar ik in mijn wekelijkse Travel Tales al eens een verhaal aan heb gewijd (klik hier).

Deze Amsterdamse tentoonstelling in de mooie dependance van het beroemde museum uit Sint Petersburg verbleekt echter behoorlijk bij alle Spaanse kunst die ik afgelopen week in het Museo Belles Artes in Sevilla aantrof.

Het museumgebouw aldaar is ooit een klooster geweest en dat is onder meer terug te zien in de verschillende kloosterhoven en ook in de enorme kloosterkerk die tegenwoordig zaal Nummero V wordt genoemd. Hier bevinden zich topstukken van de schilder Bartolomé Esteban Murillo zoals het beroemde werk ‘San Antonio de Padua con el Niño’. En ook werk van de meesterkunstenaar Francisco Zurbarán waarbij ‘Een gekruisigde Christus’ wel heel goed past in deze voormalige kerkzaal. Ook het befaamde imposante werk ‘De Apotheose van de Heilige Thomas van Aquino’ van Zurbarán hangt in deze enorme ruimte en komt hier goed tot zijn recht. Op de wand achter de plek waar ooit het altaar stond hangt ‘De Onbevlekte’, ook ‘La Colosal’ genoemd, van Murillo en alles bij elkaar is het een feest voor elke kunstliefhebber om hier te mogen zijn. 

Al snel bleek dat je op deze plek in het museum niet alleen als volwassene heerlijk kon vermaken, ook jonge kinderen kregen tijdens een museumtour een inleiding over de Spaanse Meesters. En hoewel de uitleg in de Spaanse taal was, schoof mijn dochter Alizia snel bij de groep kleine kinderen aan.

Het hoogtepunt was voor Alizia dat ze op de grond van deze kerkelijke museumzaal een tekening van één van de getoonde schilderijen mocht inkleuren. Wat een feest!

In de andere zalen van Museo Belles Artes de Sevilla trof ik nog veel meer werken van de reeds genoemde Spaanse kunstenaars aan, waarbij ik het altaarstuk getiteld La Virgen de las Cuevas (1655) van Francisco Zurbarán niet ongenoemd mag laten. Zurbarán (1598-1664) werd geboren in een klein Zuid-Spaans dorpje en ging als jonge man naar Sevilla om daar furore als schilder te maken. Hij wordt vanwege zijn schilderstijl ook wel eens de Spaanse Caravaggio genoemd en dat is ook goed terug te zien in de vele schilderijen van hem hier in het museum. Sevilla is zo trots op Zurbarán dat hij een bronzen standbeeld in de stad heeft gekregen. Die eer is trouwens ook de beurt gevallen aan zijn collega Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) die zelfs op het plein voor het Museo Belles Artes in een meer dan levensgrote bronzen sculptuur is vereeuwigd. 

Murillo is trouwens zelfs in Sevilla geboren, echter een nog veel beroemdere Spaanse schilder heeft het eerst levenslicht in deze stad gezien en dat is niemand minder dan Diego Velázquez  (1599-1660). Helaas hebben ze van hem in het genoemde museum bijna geen werk en dienen we naar het nabij gelegen Centro Velázquez te gaan dat gehuisvest is in een historische ziekenhuis. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Francisco Goya (1746-1828) waarvan op het moment dat ik in het museum was slechts twee portretten hingen, maar die waren dan ook wel heel bijzonder.

Er bevinden zich echter in het Museo Belles Artes nog ontzettend veel werken van andere Spaanse kunstenaars en je raakt er daarom eigenlijk niet uitgekeken. Een reden te meer om op 7 mei 2016 naar mijn presentatie over Sevilla te komen waarbij ik ook uitgebreid stil zal staan bij dit museum. En er bestaat ook zelfs de mogelijkheid om van 22 t/m 26 februari 2017 met me mee op reis naar Sevilla te gaan en de kunst uit onder andere het Museo Belles Artes met eigen ogen te bewonderen .

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl