Vijfsterrenkwaliteit?

Vijfsterrenhotel Palaccio Villapanes in Sevilla is gevestigd in een historisch stadspaleis, met een karakteristieke Andalusische patio.
Vijfsterrenhotel Palaccio Villapanes in Sevilla is gevestigd in een historisch stadspaleis, met een karakteristieke Andalusische patio.

Mijn verwachtingen zijn elke keer hooggespannen als ik ergens een vijfsterrenhotel betreed. Het blijft altijd een verassing welke kwaliteit je aantreft en over dit fenomeen schreef ik verleden week al in mijn Travel Tales (Klik hier). Het sterrensysteem in Europa is niet uniform en daardoor ondoorzichtig. Zelfs in verschillende regio’s in één en hetzelfde land kom je verschillende regels tegen om de kwaliteit van een hotel aan te duiden. Je kunt dus niet simpelweg zeggen dat een viersterrenhotel in Noord-Duitsland hezelfde biedt als eentje met dezelfde kwalificatie in Zuid-Spanje.
Een hotel dient in elk land meestal wel aan een aantal vaststaande basiscriteria te voldoen, echter daarnaast bestaat er een keuzelijst waaruit het hotel mag kiezen welke ‘extraatjes’ het aanbiedt om zijn sterrenstatus te verhogen. Voor elke extra service krijgt het hotel een aantal punten. Als een bepaald aantal noodzakelijke punten bereikt is dan geeft men het hotel zijn kwalificatie van het aantal sterren. Het is zogezegd in Europa een onoverzichtelijk systeem van regels waar een hotel aan moet voldoen om zijn sterren te mogen voeren, waar ik een andere keer nog wel eens uitgebreid op terug kom. Hierdoor blijft het dus telkens een verrassing wat ik aantref in een vier- of vijfsterrenhotel.

Tijdens mijn verblijf afgelopen weken in de Spaanse steden Córdoba en Sevilla heb ik weer een aantal vier- en vijfsterren hotels uitgeprobeerd. Córdoba had slechts één vijfsterrenhotel en daar schreef ik verleden week over (zie hier). Sevilla heeft wat meer vijfsterrenhotels, wat niet verwonderlijk is want het is immers de hoofdstad van Andalusië.

Dit hotel is gesitueerd in een voormalig traditoneel Andalusisch stadspaleis, met een karakteritieke open patio.
Dit hotel is gesitueerd in een voormalig traditoneel Andalusisch stadspaleis, met een karakteritieke open patio.

In twee hotels in de vijfsterrencategorie heb ik in Sevilla mijn intrek genomen. Het ene hotel was kleinschalig, met slechts 50 kamers. Het was gesitueerd in een voormalig traditoneel Andalusisch stadspaleis, met een karakteritieke open patio. Aangezien het oorspronkelijk niet gebouwd was als een hotel zijn alle kamers anders van afmeting. Men moest namelijk bij de verbouwing tot hotel rekening houden met het oorspronkelijke bouwontwerp en met de restricties die gelden voor een historisch monument. Om mijn kamer te bereiken moest ik daarom ook achter de receptie door een deur en via een klein trapje kwam ik bij mijn kamer uit. Het hele hotel was een beetje “kruip-door-sluip-door” want ik zag later dat je sommige andere kamers via allerlei gangetjes en overlopen moest bereiken.

Waande ik mijzelf op dat moment in een vijfsterrenhotel? De opbouw van de plattegrond zou daar niets aan af moeten doen. En de inrichting van het hotel straalde een soort rust uit en alles was luxueus ingericht met oog voor details. Daarnaast was het personeel vriendelijk en was erg servicegericht, zoals je het in een vijfsterrenhotel mag verwachten.

Wat ik het allerfijnst vond aan dit luxueuze onderkomen was dat ik eindelijk in Spanje eens een bed trof met echte dekbedden, inclusief een gesloten dekbedhoes! Dit zie je namelijk niet zo vaak, want meestal slaap je heel ouderwets onder een (bruine) deken met een laken. Een ander opvallend detail was bijvoorbeeld dat de naam van het hotel op de handdoeken geborduurd stond en dat deze handdoeken zo opgevouwen waren dat je meteen zag hoe het hotel heette waar je verbleef. Als HospitalityScanner nam ik uiteraard ook weer een aantal dingen waar die voor verbetering of aanpassing in aanmerking komen. Daarover kun je meer zien in het korte filmpje dat ik ter plekke maakte.

Het andere vijfsterrenhotel waar ik in Sevilla verbleef had een hele andere allure. In 1929 vond in Sevilla de wereldtentoonstelling plaats. Op dat moment werd ter ere hiervan het prestigieuze Alfonso XIII hotel geopend in die stad. Het grote en monumentale gebouw herbergt meer dan 150 kamers, daarnaast is er onder andere een aantal feestzalen, twee bars, twee restaurant, een moderne fitness ruimte, een groot buitenzwembad en nog veel meer bijzondere zaken. Bij het betreden van het hotel word je ontvangen door een team representatieve medewerkers waaronder een portier die een traditioneel Sevilliaans uniform draagt. Je wandelt vervolgens door een impossante immense lobby waarna statige brede trappen je naar de verschillende verdiepingen leiden. Op de muren hangen historische geschilderde portretten van belangrijke Spaanse mensen. Eigenlijk straalt in alles de exclusiviteit bij dit vijfsterrenhotel eraf.

De luxe standaardkamers hebben allemaal hetzelfde formaat en dat komt omdat het hotel vanaf de bouw eind jaren twintig een hotelfunctie zou krijgen. Dus geen ratjetoe van allerlei kamers in verschillende grootte en ook geen vreemde gangetjes er naartoe. De kamers zijn natuurlijk goed bereikbaar per lift. Er zijn trouwens meer liften in dit hotelcomplex, maar de liften in de centrale hal zijn een bezienswaardigheid op zich: de uitstraling is nog geheel zoals een lift eruit zag in 1927, echter het liftmechanisme is uiteraard aan de moderne eisen aangepast. Dit zie je overal in het hotel, je voelt en ziet de historie, maar het is niet ouderwets en gedateerd. Alles wordt goed onderhouden, wat je helaas niet in elk vier- of vijfsterrenhotel tegenkomt.

In dit prachtige hotel Alfonso XIII hotel heb ik een filmpje gemaakt van Marcel, die een kamer laat zien en iets meer vertelt over ons verblijf aldaar. Je proeft de sfeer en ambiance van ons verblijf in Sevilla. Elk hotelverblijf blijft ons fascineren en elke keer is het toch weer een verrassing wat het hotel te bieden heeft.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com

 

Bekijk hieronder de twee filmpjes die wij maakten van vijfsterrenhotels in Sevilla.