‘Travel light’

Wij reizen door Europa met enkel twee kleine koffers.
Wij reizen door Europa met enkel twee kleine koffers.

Je koffer inpakken voordat je op reis gaat is altijd een hele uitdaging. Je wil niets vergeten, maar je wil eigenlijk ook niet te veel meesjouwen. De inhoud van een koffer is beperkt en als je gaat vliegen dien je rekening te houden met maximale toegestane gewicht van je koffer, dat is immers snel bereikt. Maar wat neem je nu mee en wat laat je thuis?
Om je te helpen bij dit vraagstuk zijn er op internet allerlei aankruislijstjes te vinden waarop de basisartikelen staan die in ieders koffer thuis horen. Handig natuurlijk en raadzaam om die te gebruiken als je geen frequente reiziger bent.

Als reizend gezin is ons motto altijd ‘travel light’. Het liefst pakken we alleen twee handbagagekoffertjes in, want daarnaast hebben we natuurlijk ook altijd al een grote kinderwagen en een luiertasje voor de kinderen bij ons. Je zult denken “Hoe doen ze dat, met zo weinig bagage?”. Toch hebben we altijd alles bij ons wat we nodig hebben.

Ik heb in al die jaren ervaring opgedaan met het inpakken van een koffer. Toen mijn twee dochters echter ook mee op pad gingen moest ik wel weer even ‘herorganiseren’. In eerste instantie sleepte ik van alles voor hen mee en gingen we met het gezin op reis met twee grote koffers die je gewoon moest inchecken en twee handbagagetassen die we in de cabine van het vliegtuig meenamen.

In onze Samsonite koffertjes pas alles wat we nodig hebben op reis.
In onze Samsonite koffertjes pas alles wat we nodig hebben op reis.

Dit leerde ik echter snel af. Dit deed ik doordat ik had besloten na een enorm bepakte reis eens te bekijken welke artikelen en kleren ik nu daadwerkelijk gebruikt had. Wat bleek, je raadt het al, dat was veel minder dan ik dacht. De volgende keer liet ik die spullen dus thuis. Dit ritueel heb ik een aantal keer herhaald, want ook al reisde ik inmiddels met veel minder bagage, het bleek toch dat ik nog steeds te veel onnodige dingen meenam. Het resultaat is nu dat slechts het hoognodige met ons mee gaat en dat is nog steeds ruim voldoende. Wat een opluchting was het, want vanaf nu passen precies al onze spullen in de handbagage, die bestaat uit twee ruime Samsonite koffertjes, die zijn toegestaan in de cabine van het vliegtuig.
Deze twee handzame koffertjes hebben een aantal voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik niet meer hoef te zeulen met onhandige zware koffers. Niet alleen scheelt dat tijdens de trip van huis naar de luchthaven, maar ook ter plekke zelf is dit een pre, want ik verkas regelmatig van hotel of reis door naar een volgende stad. Dan is het natuurlijk heerlijk om niet al te veel ‘ballast’ bij je te hebben. 

In hotels vind je meestal veel (toilet)artikelen die je niet zelf van huis hoeft mee te nemen.
In hotels vind je meestal veel (toilet)artikelen die je niet zelf van huis hoeft mee te nemen.

Het tweede voordeel is dat je na een vlucht gewoon het vliegtuig verlaat met je handbagage en vervolgens direct het luchthavengebouw uitloopt. Wij hoeven dus niet bij de bagageband te wachten op een grote koffer, wat soms namelijk erg veel tijd in beslag kan nemen. Wachten bij zo’n band kan alles bij elkaar wel een half uur tot soms drie kwartier duren en in die tijd zitten wij al in de taxi en als ons medepassagiers dan eindelijk hun koffer van de band pakken dan zijn wij al heerlijk bij ons hotel aanbeland.

Mis ik nooit eens iets tijdens het reizen? Ja zeker wel, maar overal is alles te koop. Mocht ik dus onverhoopt toch iets vergeten of door onvoorziene omstandigheden iets nodig hebben, dan is het zo aangeschaft. Ook beschikken trouwens de meeste vier- en vijfsterrenhotels over verschillende toiletartikelen en andere benodigdheden, waar je als hotelgast gratis gebruik van kunt maken. Er is dan dus geen nood aan de man.

De kinderen krijgen in hotels vaak speelgoed cadeau.
De kinderen krijgen in hotels vaak speelgoed cadeau.

Ook krijg ik vaak de vraag hoe we dan speelgoed voor de twee kleine dames meenemen. Dat nemen we niet meer mee. Dat betekent niet dat ze op reis geen speelgoed hebben, want als we op de plaats van bestemming zijn aangekomen kopen we altijd spulletjes om mee te spelen, want die kosten vaak niet zo veel. En aan boord van het vliegtuig en in de verschillende hotels worden ze ook vaak verwend met tekenspullen en knuffelbeesten. Voordat we weer naar Nederland terugkeren schenken we de speeltjes aan kinderen die we ontmoet hebben of aan instanties die ze goed kunnen gebruiken. Zo is iedereen blij; papa en mama hoeven niet te veel kilo’s mee uit Nederland te nemen, Chloé en Alizia hebben telkens iets nieuws om zich mee te vermaken en de kinderen bij wie we het achterlaten hebben ook een verrassing.

Dit is een aantal oplossingen die ik in de loop van de tijd bedacht heb om slim op reis te gaan. Op deze manier reis ik licht, met alle comfort en toch alles wat ik en mijn gezin nodig hebben.

Er zijn natuurlijk nog meer tips over luxe reizen met weinig bagage, daar kom ik een andere keer nog wel eens op terug.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com