Beleef de Omgeving!

Ik vond het een enorme uitdaging om van de week naar Napels te gaan en hier vier- en vijfsterrenhotels te bezoeken en gaan testen. Lang geleden kwam ik namelijk wel eens in deze Zuid-Italiaanse stad en ik herinner me de plek als zeer boeiend, met veel musea en cultuur. Echter heb ik Napels ook onthouden als chaotisch, druk, met smalle en rumoerige kleine straatjes en soms bergen vuilnis in de stad als de vuilnismannen weer eens staakten. Grappig genoeg was het eerste woord dat ik hoorde toen het vliegtuig geland was en de Italiaanse passagiers voor ons stonden te dringen om uit te gaan stappen ‘Sciopero’, dat staking betekent. Dat was trouwens ook één van de eerste Italiaanse woorden die ik leerde toen ik meer dan twintig jaar geleden in mijn studententijd in Napels verbleef. Door deze ervaring en kennis wist ik dat het moeilijk zou worden om een goed hotel te vinden dat voldeed aan mijn eisenpakket en dus daarnaast kon dienen als onderkomen voor de reizen die we volgend jaar naar deze bijzondere bestemming gaan organiseren. 

Ik had me geestelijk al een beetje voorbereid op een viersterrenhotel waar ik de eerste twee dagen zou gaan verblijven, want ik voelde mij niet helemaal zeker over de locatie en de uitstraling. Toch gaf ik het het voordeel van de twijfel en boekte er twee nachten. Als je het niet probeert dan weet je het immers ook niet.

Het pleintje voor het hotel stond helemaal vol met auto's.
Het pleintje voor het hotel stond helemaal vol met auto's.

Al hobbelend reed ik na mijn aankomst in de fascinerende Italiaanse stad met de taxi over het slechte wegdek van de binnenstad en ik realiseerde me dat dit ook zeker zijn charme had. Toen de chauffeur uiteindelijk stopte op een klein pittoresk pleintje was ik verbaasd over hoe vol dit geparkeerd stond met auto’s. Ik hoopte nog even dat het een vergissing was en dat hij door zou rijden. Echter, achter dit enorme wagenpark kon ik nog net de entree van ons hotel zien. Oké, dit viersterrenhotel stond dan wel midden in het centrum, maar de uitstraling van de buitenkant nodigde niet echt uit om naar binnen te stappen en mijn twijfel die ik eerder beschreef werd dus bevestigd.  

Door deze ervaring werd ik geprikkeld om eens stil te staan bij de omgeving van een hotel en dan niet zo zeer bij een bijzonder panorama-uitzicht, want dat zou ik hier midden in het drukke centrum toch niet krijgen. 

Het raam van de slaapkamer keek uit op een kleine lichtschacht met een brandtrap.
Het raam van de slaapkamer keek uit op een kleine lichtschacht met een brandtrap.

Over hoteluitzichten heb ik overigens ook al eens geschreven (zie hier). Ik wil nu echter aandacht besteden aan de ligging van het gebouw en dan met name de straten eromheen en wat je daar als gast van meekrijgt.

Echter de hotelomgeving is natuurlijk nauw verbonden met de ligging van een accommodatie.

Vanuit een raam zag ik dat ik op een smal binnenhofje keek en dat woord is misschien nog te sympathiek voor deze smalle lichtschacht. Om maar in de woorden van de beroemde nummer 14 te spreken, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Vanaf deze kant was het hotel niet aantrekkelijk, maar de plek had wel een veiligheidsfunctie gekregen. In deze beperkte ruimte had men namelijk een stalen brandtrap gepropt. Het was echter op zijn zachts gezegd niet echt gezellig om de gordijnen van het raam bij de lichtschacht te openen.

Het raam aan de andere zijde van de kamer lag aan de straatkant en zogezegd zou ik dit keer niet schrijven over mooie uitzichten, wat ik dit keer ook niet had. Een typisch Napolitaans steegje bevond zich onder mijn raam. Geamuseerd keek ik naar de lijntjes met wasgoed die langs de gevels en over de straat heen gespannen waren. Het leek wel een set van een Italiaanse film. Blijkbaar gebeurt het wel eens dat dit wasgoed van het lijntje afvalt, want op de lagergelegen afdakjes lag her en der een verdwaalde onderbroek of sok, die daar zo te zien al langer dan vandaag of gisteren terecht was gekomen.

Ik besefte wel dat, ook al was het uitzicht beperkt tot een nauwe steeg, dit wel tot het zo typische Napolitaanse straatbeeld behoorde en dit mijn stadsbeleving enorm vergrootte. Op deze manier genoot ik toch enorm van mijn verblijf in dit hotel. 

Helaas voldoet dit genoemde viersterrenhotel in Napels toch op een aantal cruciale vlakken niet aan de eisen die ik stel aan een hotel voor de reizen van KUNSTSTAD. Daarom zet ik met veel plezier hier in Napels mijn zoektocht voort, waarbij zowel de ligging, de omgeving als het comfort en luxe van belang zijn en in overeenstemming dienen te zijn.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com