Een groots ontvangst

Een groot binnenhof geeft een ruimtelijk gevoel.
Een groot binnenhof geeft een ruimtelijk gevoel.

Gelukkig ben ik niet claustrofobisch aangelegd en voel ik dus geen angst als ik mij in te kleine ruimtes begeef. Had ik daar wel last van gehad dan had ik vast en zeker een aantal hotels waar ik de laatste jaren eens verbleven heb gelijk na aankomst weer uitgelopen, want sommige entrees en recepties zijn wel erg klein en benauwend.

Ik begrijp dat je als hotel natuurlijk te maken hebt met de beschikbare ruimte waar je al je hotelfuncties moet laten plaats vinden. Ook allerlei regelgevingen, vergunningen en restricties van monumentenbehoud kunnen er voor zorgen dat je gebonden bent aan een bepaalde plattegrond met soms ruimtelijke beperkingen. Echter ik vind het toch wel heel prettig als je een vier- of vijfsterren hotel binnen komt en je meteen een gevoel van ruimtelijkheid hebt, dit verhoogt voor mij het gevoel van luxe en comfort

Verleden maand in Spanje en ook afgelopen week in Napels trof ik talloze hotelaccommodaties aan die gehuisvest zijn in oude stadspaleizen. Toen deze culturele erfgoederen getransformeerd diende te worden tot een luxe vier- of vijfsterrenhotel moest men zogezegd rekening houden met een aantal regels die ik hierboven noemde. Dit hoeft niet altijd nadelig uit te werken want veel van deze genoemde historische gebouwen beschikken over een groot binnenhof of patio. Deze enorme open plek in het hotel geeft een heel ruimtelijk gevoel.

De patio van 'Hotel Alfonso XIII' in Sevilla wordt gebruikt als onderdeel van het restaurant.
De patio van 'Hotel Alfonso XIII' in Sevilla wordt gebruikt als onderdeel van het restaurant.

Zo’n atrium is voor velerlei hotelfuncties te gebruiken en het valt me op dat die meestal overdekt wordt en een onderdeel van de ontvangstreceptie annex lobby is. Als gast krijg je hierdoor vaak meteen een gevoel van grandeur als je zo’n karakteristiek patio binnenstapt.

Als het binnenhof (nog) niet overdekt is dan zie je dat dit deel van het hotel geregeld een functie voor het restaurant heeft. Je kan met name in de mediterrane landen, waar temperaturen vaak het hele jaar aangenaam zijn, op deze plek heerlijk in de buitenlucht genieten van een drankje of zelfs lunchen en dineren.

Toen ik als echte Nederlander voor het eerst een mooi ingerichte niet overdekte patio zag was ik verbaasd en ik vroeg aan een medewerker van de hotelreceptie hoe men er mee omging als het regende. Immers alle meubels zouden dan nat worden en gasten zouden door de regen met hun bord eten naar binnen moeten vluchten. De Zuid-Spaanse hotelmedewerker reageerde laconiek “het regent hier zelden of nooit”.

Toch wordt het atrium vaak wel ten dele overdekt maar dan juist meer tegen de zinderende zonneschijn, het kan namelijk behoorlijk warm worden in zo’n windvrij en beschut binnenhof.

Een luxe viersterrenhotel in Napels heeft zijn patio met doek overdekt, waardoor je buiten zit, maar toch beschermd bent tegen de zon.
Een luxe viersterrenhotel in Napels heeft zijn patio met doek overdekt, waardoor je buiten zit, maar toch beschermd bent tegen de zon.

Van de week in Napels had men bij een mooi viersterrenhotel waar ik verbleef een enorme luxe zeildoek over de patio gespannen en dat zorgde er niet alleen voor dat men de temperatuur iets beter in de grote ruimte kon regelen (men had men hier zelfs grote airconditioninginstallaties neergezet). Een ander voordeel van dit zogenaamde velum was dat je toch min of meer buiten zit, maar dat vogels zoals duiven niet van je tafeltje de pinda’s kunnen komen stelen.

Dat de historische open binnenhoven populair bij hotels zijn blijkt wel uit het feit dat men tegenwoordig in nieuwe moderne hotels ook vaak bewust er voor kiest om zo’n grote ruime binnenruimte te creëren. In het Marriott in Berlijn overstijgt het binnenhof bijna alle hotelverdiepingen die als galerijen om het open atrium gesitueerd zijn. En in deze zelfde stad heeft het Radissonhotel er zelfs voor gekozen om in het enorme binnenhof een aquarium te plaatsen met een miljoen (!) liter water. Er schieten mij nog allerlei voorbeelden van hotels met bijzondere patio’s en binnenhoven te binnen waarbij ik het luxe Alfonso XIII hotel in Sevilla niet ongenoemd wil laten. Hier verbleef ik een paar weken geleden en toen ik hier aan een terrastafeltje op de open patio een wijntje zat te drinken voelde ik me de koning te rijk en dat is volgens mij de bedoeling van je hotelverblijf.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com