Opvallende gedraaide torens

De gedraaide toren van de ‘Vor Frelsers Kirke' in Kopenhagen heeft een opvallende kurkentrekkerachtige vorm.
De gedraaide toren van de ‘Vor Frelsers Kirke' in Kopenhagen heeft een opvallende kurkentrekkerachtige vorm.

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de lobby van mijn Deense hotel en heb ik uitzicht over een deel van de mooie haven van Kopenhagen. Het water waar ik op uitkijk staat rechtstreeks in verbinding met de Sont. Deze beroemde zeestraat verbindt de Noordzee met de Oostzee en is één van de drukste vaarroutes ter wereld. De Sont vormt tevens de scheiding tussen Denemarken en Zweden en deze twee landen zijn tegenwoordig door een lange brug met elkaar verbonden. Verleden jaar, tijdens mijn vorige verblijf in Kopenhagen, heb ik al eens over deze bijzondere Sontbrug geschreven (klik hier voor mijn vorige verhaal) en ik ben afgelopen dagen wederom (zelfs tweemaal) deze opzienbarende brug overgestoken.

De Sontbrug begint nabij de luchthaven van Kopenhagen en aan de andere zijde eindigt hij in de Zweedse stad Malmö. Beide steden zijn dankzij de Øresundsbron, zoals de lange brug officieel heet, sinds het jaar 2000 zeer nauw met elkaar verbonden. Dat betekent onder andere dat veel mensen die in Kopenhagen werken in Malmö wonen en dagelijks over de Sontbrug rijden. Niet alleen forensen doen dit, maar ook veel bezoekers aan de stad Kopenhagen combineren hun stedentrip met een uitstapje naar Malmö. Ook ik zal dat in de loop van deze week met de deelnemers van de KUNSTSTAD-reis doen. Het karakteristieke oude centrum van de Zweedse stad is dan ook zeer de moeite waard. Het eerste wat trouwens opvalt als je de binnenstad van Malmö nadert is een enorme wolkenkrabber die bekend is onder de naam ‘Turning Torso’. Zijn naam doet de hoge woonflat eer aan want het is net alsof er toen het af was een enorme ‘draai’ aan het gebouw is gegeven en het daarom zijn typerende zwierende vorm heeft gekregen.

Niemand minder dan de Spaanse architect Santiago Calatrava is verantwoordelijk voor het ontwerp van deze torenflat en tijdens mijn vele reizen heb ik al talrijke ontwerpen van hem mogen aanschouwen. Misschien is het complex dat hij in de voormalige rivierbedding in zijn geboortestad Valencia heeft gemaakt, waar ik een half jaar geleden nog voor stond met een groepje reizigers van KUNSTSTAD, wel het opvallendst. Wellicht heb je dit bijzondere staaltje moderne bouwkunst in Spanje ook wel eens gezien en anders moet je zeker ook een keer naar Valencia gaan!
Terug naar mijn verblijf in Zweden; de gedraaide Calatrava-toren in Malmö is 190 meter hoog, telt 54 verdiepingen en is op het moment het hoogste gebouw van Scandinavië. Je kunt je voorstellen dat je een magnifiek uitzicht hebt vanaf dit hoge moderne gebouw over zowel een deel van Zweden als over Denemarken en zijn hoofdstad. 

Het eerste gebouw dat opvalt als je Malmö nadert is een enorme wolkenkrabber die bekend is onder de naam ‘Turning Torso’.
Het eerste gebouw dat opvalt als je Malmö nadert is een enorme wolkenkrabber die bekend is onder de naam ‘Turning Torso’.

Toch ben ik (nog) niet naar de hoogste verdieping gegaan want ik verbleef afgelopen zaterdag niet ver van de ‘Turning Torso’ in een gloednieuw viersterren hotel in Malmö waar zich op de bovenste verdieping een hotelbar bevindt waarvandaan je op zo’n 85 meter hoogte ook een magnifiek panorama-uitzicht hebt over de omgeving. Je kunt vanaf hier over de uitgestrektheid kijken van de Sont en daarbij natuurlijk ook mooi de gelijknamige brug zien liggen. Ook zie je de vliegtuigen landen op de Københavns Lufthavne Kastrup, oftewel het vliegveld van de hoofdstad van Denemarken. En als het niet te heiig of te bewolkt is, zoals afgelopen weekend het geval was, dan kun je prachtig de skyline van Kopenhagen zien.
Inmiddels ben ik in Kopenhagen en ben ik bezig met de voorbereidingen voor de komst van de groep en ook al heb ik verleden jaar mei de stad tijdens de Marathon meer dan 42 kilometer al rennend doorkruist (klik hier voor mijn rennende ontdekkingstocht) valt er nog genoeg te zien in de imponerende Deense hoofdstad.

Een andere draaiende toren bevindt zich op de‘Børsen’ in Kopenhagen, het 17de eeuwse beursgebouw dat de Dragespiret ("de drakentoren") wordt genoemd.
Een andere draaiende toren bevindt zich op de‘Børsen’ in Kopenhagen, het 17de eeuwse beursgebouw dat de Dragespiret ("de drakentoren") wordt genoemd.

Nog even terugkomend op de ‘Turning Torso’ van Calatrava in het nabijgelegen Malmö, inmiddels heb ik hier in Kopenhagen ook een paar historische gedraaide torens ontdekt. Één bevindt zich bovenop ‘Børsen’, het 17de eeuwse beursgebouw, die ook wel de Dragespiret ("de drakentoren") wordt genoemd. De toren stelt namelijk vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor. De andere gedraaide toren is die van ‘Vor Frelsers Kirke’, deze Barokke kerk wordt bekroond door een toren met een opvallende kurkentrekkerachtige vorm. Je kunt de toren beklimmen en het laatste stuk leg je af middels draaitrappen aan de buitenzijde. Ik ben nog niet bij deze kerktoren naar boven geklommen, maar ze zeggen dat dit een beproeving is voor mensen met hoogtevrees.

Kopenhagen en het tegenover gelegen Malmö gaan zoals je kunt lezen niet snel vervelen.

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl