Om koud van te worden

Zet jij ook graag je raam open in een hotelkamer?
Zet jij ook graag je raam open in een hotelkamer?

Marcel’s lijfspreuk is altijd: “Ik stik liever van de hitte, dan dat ik sterf van de kou”. Ik sluit me bij dit moto inmiddels helemaal aan, want ik ben een echte koukleum. Thuis stook ik de kachel in de koude maanden dan ook altijd lekker warm op, maar natuurlijk mag het geen saunatemperatuur worden. Wat ik trouwens ook heel prettig vind is om de warmte en koude zelf te kunnen regelen, dus om bijvoorbeeld eventueel een raam open te kunnen zetten of op een andere manier de temperatuur in de ruimte waar ik me bevind naar mijn eigen wens te kunnen beïnvloeden. Dit zelfde geldt uiteraard ook tijdens mijn verblijf in hotels als ik op reis ben.
De eerste gedachte die bij mij in dit kader opkomt is dat ik het vaak in hotelkamers erg warm vind, zelfs soms té warm. Ik weet niet precies wat de oorzaak van die warmte is en dat doet er ook niet zo veel toe. Het feit is dat je als hotel je gasten een comfortabel verblijf wilt aanbieden, waar ook een aangename temperatuur bij hoort.

In zuidelijke landen kom je in hotels dan ook meestal airconditioningsystemen tegen om je kamertemperatuur wat naar beneden bij te stellen. Een groot voordeel zou je zeggen, maar ik vind dat er ook zeker nadelen aan een airco zitten. Als eerste wil ik noemen dat deze apparaten vaak behoorlijk veel lawaai maken. Ze loeien, blazen en ritselen in allerlei frequenties en kunnen daarmee voor sommige mensen soms slapeloze nachten veroorzaken. Als gast moet je dan een keuze maken tussen het apparaat uitschakelen en een warme nacht doormaken of proberen, ondanks het airco-lawaai, toch in slaap te komen. Maar ook al besluit je om het toestel uit te zetten dan is dit nog geen garantie voor een rustige nacht. 

De grote algemene airco-installatie  op het dak of op een andere locatie buiten het hotel kan geluidsoverlast veroorzaken.
De grote algemene airco-installatie op het dak of op een andere locatie buiten het hotel kan geluidsoverlast veroorzaken.

Het hele systeem heeft namelijk een grote algemene installatie nodig om het draaiende te houden en dat bevindt zich op het dak of op een andere locatie buiten het hotel. Het is me al meerdere malen gebeurd dat mijn kamer zich onder, naast, of vlakbij een grote airco-installatie bevond en daar word je niet blij van. Het maakt namelijk zo’n dreunend lawaai en helemaal als het ’s nachts stil is dan hoor je dit geluid nog sterker. Meestal zijn de medewerkers van het hotel op de hoogte van deze geluidsoverlast en als je aangeeft dat je je aan het lawaai stoort dan zullen ze als het goed is hun best doen om je een andere kamer toe te wijzen die verder ligt van deze centrale airco-installatie.

De koude lucht die een airconditioning verspreid vind ik trouwens over het algemene heel apart, je voelt als het ware dat de koele lucht kunstmatig is en je ervaart het niet als een fris buitenwindje dat je kamer verkoelt. En als de kamer over een verkoelingsinstallatie beschikt dan is het vaak het geval dat je frisse lucht niet binnen kunt laten komen omdat het hotel dan besloten heeft de vensters hermetisch te laten afsluiten vanwege het feit dat bij de mogelijkheid om ramen te openen het airconditioningsysteem niet meer functioneert. Ik hoor vaak van mensen dat ze het als een groot nadeel ervaren wanneer ze ramen niet kunnen openen en vooral Nederlanders slapen graag met het raam open, ongeacht de temperatuur buiten. Het laatste nadeel dat ik wil noemen is het feit dat een airco natuurlijk een centraal systeem is dat lucht verspreid, maar daarbij ook (vreemde) luchtjes meevoert. Illegale sigarettenrook van de buren die stiekem op hun kamer roken, kookluchten uit de hotelkeuken en andere geurtjes kunnen er via jouw airco

Bij warm weer is een ventilator, die vaak al gereed staat in de kast, niet voldoende om je hotelkamer te koelen.
Bij warm weer is een ventilator, die vaak al gereed staat in de kast, niet voldoende om je hotelkamer te koelen.

voorbij komen en op die manier jouw kamer binnengeblazen worden. Daar zit je als hotelgast natuurlijk niet op te wachten.

Al met al lijkt het erop alsof ik meer nadelen dan voordelen van een airco kan noemen. Ik was daarom ook opgelucht toen ik een tijd geleden in Berlijn de kamer binnenstapte waar ik een half jaar zou verblijven. Geen airco te vinden! De ramen konden wijd geopend worden en het was verder stil in het hotel en buiten op straat. Ideaal zou je zeggen. Mijn verblijf daar startte in de maand juni en het werd inmiddels heerlijk warm zomerweer in de hoofdstad van Duitsland. Na twee zomerse dagen boven de 25 graden werd het ook wel lekker warm in mijn hotelkamer en ik dacht dat los ik wel op met ’s nachts de ramen tegen elkaar open te zetten. Maar dat bleek toch niet echt te helpen. Ook de twee ventilators die in de hotelkast klaar stonden, hielpen niet echt om de temperatuur wat aangenamer te maken. Na een week zomerse warmte heb ik de receptie-staff gesmeekt om verkoeling. Uiteindelijk kregen we een mobiel airco-apparaat tijdelijk in bruikleen. Dit was zo’n exemplaar dat in één van de kantoren stond en daar konden we de temperatuur iets mee omlaag krijgen. Maar sinds die tijd heb ik mijn mening dus wel bijgesteld en vind ik het prettig als ik wel de keuze heb om de airconditioning overdag een aantal uurtjes aan te zetten. Mijn ideale situatie, die ik uit ervaring heb geformuleerd, is dat mijn hotelkamer beschikt over een geruisloze airco (die bestaan ook, maar tref je helaas zelden), dat er daarnaast toch ook een raam opengezet kan worden en je vanzelfsprekend niet in de buurt verblijft van de grote centrale buiteninstallatie van de hotelairco.

Er valt echter nog veel meer te schrijven over de temperatuur in hotels. Binnenkort zal ik dan ook op nog een aantal punten verder gaan die te maken hebben met het verwarmen of verkoelen van je kamer.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com