Het Mysterie van de Aurora Borealis

Vorige week schreef ik over de alternatieve theorie over de binnenkant van de aarde, namelijk de theorie dat de aarde, in de plaats van gevuld te zijn met lava en ander materiaal, voor een groot gedeelte gewoon hol zou kunnen zijn. Deze hypothese van een holle aarde staat haaks op de heersende theorie van de moderne wetenschap die zegt dat de aarde geheel gevuld is.

De Britse astronoom Edmond Halley (1656-1742) was zoals verleden week beschreven één van de eerste wetenschappers die met deze gedachte kwam dat de aarde hol was en hij had allerlei verklaringen voor natuurkundige fenomenen die zouden bewijzen dat dit een feit was.

Halley verklaarde dat door afwijkingen van de kompas rond de poolcirkel, er sprake moest zijn van bijzondere fenomenen aan de binnenkant van de aarde. Daarnaast zorgde het ontsnappen van gas uit de holle aarde volgens hem voor de zogenaamde Aurora Borealis, oftewel het beroemde 


Noorderlicht. Dit gas zou ontsnappen uit gaten op de beiden polen, dus er was ook een variant op het zuidelijk halfrond en daar heet het Aurora Australis (Zuiderlicht). Dit poollicht is een bijzonder natuurkundig verschijnsel en men had hier tot begin jaren 50 van de twintigste eeuw eigenlijk nog steeds geen bevredigende verklaring voor. 

De heersende wetenschap gaat er tegenwoordig vanuit dat het geladen deeltjes van de zon zijn die door het aardmagnetisch veld de atmosfeer binnendringen bij de Noord- en Zuidpool. De geladen zonnedeeltjes zouden er voor kunnen zorgen dat er een fenomeen van unieke stralenbundels van licht te zien is die het beste is te beschrijven als omhoog reizende vlammen of lichtgordijnen.
Is op deze manier het Mysterie van Aurora Boralis verklaard? Of is dit slechts één van de redenen waarom dit bijzondere natuurverschijnsel zou kunnen optreden? Kan de theorie van Halley ook niet de waarheid zijn?
Helaas heb ik het poollicht zelf nog niet in het echt mogen aanschouwen, maar op afbeeldingen en films, waaronder die vanuit het ruimtestation ISS, ziet het er schitterend uit!

Misschien moet ik binnenkort maar eens een reis organiseren naar het noorden van Scandinavië om met een groepje mensen dit bijzondere poollicht eens te gaan bekijken.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.