“Weer of geen Weer”

Afgelopen woensdag keerde ik terug vanuit Zuid-Spanje naar Amsterdam. Na het vertrek vanaf de luchthaven Sevilla hield de piloot van het vliegtuig, die van Nederlandse origine was, vanuit de cockpit zijn gebruikelijke welkomstpraatje. Opgewekt vertelde hij dat het in Nederland prachtig mooi weer zou zijn en de temperatuur op Schiphol deze dag maar liefst 14 graden zou zijn.

Een glimlach kwam vervolgens op mijn gezicht want in Sevilla, de stad waar ik de voorafgaande dagen was geweest, had de thermometer overdag voortdurend 32 graden en hoger aangegeven. De captain aan boord vervolgde zijn enthousiaste betoog met de genoeglijke mededeling dat het in de loop van de week, en wel rond Hemelvaart, in Nederland zomers en zelfs boven de 20 graden zou gaan worden. Ik dacht met mijn typische gezonde Hollandse argwaan over deze Nederlandse weervoorspelling: ‘Eerst zien en dan geloven’


Hij bleek echter, zoals ik natuurlijk wel gehoopt had, inderdaad gelijk te krijgen. Ik werd afgelopen vijf meidagen in Nederland getrakteerd op heerlijk zomers warm weer dat veel weg had van de klimatologische omstandigheden zoals ik die gewend was in Andalusië.
Toen ik afgelopen zaterdag heerlijk in de zon op een terras in Amsterdam de krant zat te lezen zag ik ergens de kop staan “Nederland momenteel de warmste plek in Europa”. Ik dacht in eerste instantie, dat is zo’n kenmerkende ‘Telegraaf-zin’ waarbij men lekker overdrijft en daar klopt waarschijnlijk helemaal niets van. Ik klikte om deze informatie te verifiëren op

mijn mobiele telefoon de weer-app aan en zag de weersituaties van allerlei (Zuid-) Europese steden op mijn scherm verschijnen en, wat bleek, het was rond de Méditerranée echt dramatisch slecht weer voor de tijd van het jaar. In Sevilla regende het pijpenstelen en was het slechts 17 graden en in Córdoba, wat normaal de warmste stad van Europa is en waar tijdens vijf zomermaanden onafgebroken rond de 40 graden Celsius is, kwam het kwik afgelopen vrijdag overdag niet boven de 13 (!) graden uit. Het was duidelijk even helemaal mis in die contreien want in mijn geliefde stad Málaga was het voor dit weekend weliswaar nog wel rond de 19 graden maar hing er een zware bewolking en deze grote stad aan de Costa del Sol werd geteisterd door zware onweersbuien. Op internet zag ik opnames van Málaga en verbaasde me erover dat deze kuststad even niet berekend was op het vele water dat uit de hemel viel. Sommige straten veranderden in kolkende rivieren waar het autoverkeer absoluut niet op berekend was en wat dus ook tot chaotische taferelen leidde.

Bij wat bestudering van wat websites over Andalusië kwam ik tot de conclusie dat zulke erbarmelijke weersomstandigheden echt uitzonderlijk zijn in deze landstreek van Spanje en dit dus de spreekwoordelijke uitzondering was die de regel bevestigde. De regel is én blijft toch dat het praktisch alle maanden per jaar in dit zuidelijke deel van Europa heerlijk aangenaam warm tot zeer warm weer is. 

Het regende pijpenstelen in Málaga verleden week. De stad en haar inwoners zijn daar niet op voorbereid. Klik de foto aan om het filmpje te zien.
Het regende pijpenstelen in Málaga verleden week. De stad en haar inwoners zijn daar niet op voorbereid. Klik de foto aan om het filmpje te zien.

Heel het leven is er in Andalusië op afgestemd dat het eigenlijk altijd zomerswarm is, ook in de wintermaanden december of januari. Het grootste deel van het sociale leven speelt zich dan ook op straat af. Ik weet dat het de Malaguenos (zo worden de inwoners van Málaga genoemd) zeer zwaar valt als zij enkele dagen door zulk on-mediteraan weer worden geteisterd. Voor wat regen met gemiddeld een graad of zeventien halen wij Nederlanders onze schouders voor op, maar voor de bewoners van de Costa del Sol is dat ‘winter’ en worden de dikke jassen uit de kast gehaald en de wollen sjaals om gedaan. Een heel vermakelijk gezicht om de Spanjaarden alhier te aanschouwen tijdens zulke weersomstandigheden en dat is weer eens een andere kant om kennis te maken met het normaal zo zonnige zuiden. 


Inmiddels lijken de rollen zich weer om te draaien want in Andalusië geven de weervoorspellingen voor het gebied ‘zonnetjes’ aan met temperaturen die weer minimaal boven de 22 graden stijgen. Helaas kopte die eerder genoemde krant dat het in Nederland de naderende Pinksteren koud en guur worden. Het wordt dus tijd om weer langzaamaan naar het diepe zuiden af te zakken.

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl