Op een mooie Pinksterdag

Wat is reizen toch een heerlijke bezigheid, althans dat vind ik persoonlijk. Want nadat ik een weekje in Amsterdam vertoefd had, reisde ik het mooie weer dat wij in Nederland gehad hadden achterna naar Andalusië. De temperatuur in Málaga was erg aangenaam de afgelopen dagen en bood dus uitstekende omstandigheden om deze pinksterzondag een lange wandeling naar de rand van mijn geliefde Zuid-Spaanse stad te maken.

Alhoewel ik sowieso van wandelen hou, werd ik hier nog meer toe geïnspireerd door de kunstwerken van Richard Long die ik zag tijdens de opening van zijn tentoonstelling afgelopen vrijdag in het CAC-museum hier in Málaga. Richard Long, die ik zelfs tijdens de openingsavond even de hand schudde en een kort praatje mee maakte, weet al tientallen jaren van het fenomeen wandelen, met name door de natuur, een kunstwerk te maken. Vaak maakt hij foto’s van de natuur die hij combineert met teksten. 


Daarnaast neemt hij ook regelmatig voorwerpen mee, zoals stenen en takken die hij ziet tijdens zijn looptochten, om deze daarna in het museum in een bepaalde compositie neer te leggen en te exposeren.

Zogezegd was het op eerste pinksterdag mijn beurt om ook een lange wandeltocht te gaan maken en mijn doel was om vanuit het centrum helemaal naar de botanisch tuinen aan de rand van Málaga te gaan maken. Ik wist van te voren dat de tocht minimaal acht tot tien kilometer zou zijn, en natuurlijk hield ik er rekening mee dat ik dit zelfde aantal kilometers weer terug zou moeten gaan wandelen. De oude wijken waar ik doorheen kwam en waar bijna geen toeristen komen, waren best de moeite waard en gaven een hele andere kijk op het leven in deze stad. De meest gerichte route naar de ‘Jardin Botánico-Historico- La Concepción’, zoals het tuinencomplex in het Spaans officieel genoemd wordt, was langs de droge beding van de rivier ‘Gualdalmedina’.


Om uiteindelijk de botanische tuinen te bereiken diende ik tenslotte eerst de snelweg A7 over te steken, dat is de autoweg die van west naar oost hoog langs de kust voert en die men in de afgelopen 25 jaar hier heeft aangelegd. Precies op de plek waar de botanische tuinen beginnen is er nog een afsplitsing van de deze autoweg naar het noorden die naar Granada en Córdoba leidt en die rakelings langs het prachtige tuinencomplex loopt. Dankzij het hoogteverschil, de tuinen liggen hoog boven de genoemde snelwegen, heb je niet veel last van het verkeer als je in deze prachtige omgeving rondwandelt.

Naast al de nabijgelegen infrastructuur voor de auto’s is er trouwens nog een stukje ingenieuze bouwkunde in de buurt van de botanische tuinen namelijk een hoge stuwdam genaamd ‘Presa Del Limonero’ die je vanuit het park kunt zien liggen.

De geschiedenis van de botanische tuinen van Málaga gaat terug tot 1855 toen de toenmalige Markies van Casa Loring de omgeving ging bebouwen met exotische bomen en planten. 


Opvolgende eigenaren breidde het gebied uit en in 1990 werd het eigendom van de gemeente Málaga die het in 1994 openstelde voor het publiek. Het historische gedeelte met kronkelde paadjes, kabbelende beekjes en oude bruggetjes maakt het allemaal heel idyllisch. De moderne uitbreidingen hebben er onder meer voor gezorgd dat je vanaf hoger op de heuvel mooie uitzichtpunten over de omgeving hebt en je uiteindelijk helemaal naar de zee kunt kijken. Het mooiste plekje voor het beste panoramische uitzicht in het botanische park is een oud paviljoen dat in klassieke bouwstijl is uitgevoerd. 

Toen wij er afgelopen zondag waren was ook de plaatselijke schildersclub er neergestreken en tientallen goedwillende zondagschilders met schildersezels beheersten een deel van de historische tuinen, maar dat mocht onze spreekwoordelijke pret niet drukken. Naast de prachtige verscheidenheid van bloemen en planten was de horecagelegenheid in het park ook een hoogtepunt. Verse spaanse ovengerechten kon je hier bestellen en dit in combinatie met een speciaalbiertje genaamd ‘Alhambra’ maakte het feest voor mij en mijn familie op deze eerste pinksterdag geheel compleet.


Mocht je ooit in Málaga op vakantie zijn en je alle hoogtepunten in het centrum van de stad gehad reeds bezocht hebben, loop dan eens naar de ‘Jardin Botánico-Historico- La Concepción’. Op de fiets kan natuurlijk ook en er is zelfs een stadsbus die je hier naar toe kan brengen.

 

Marcel Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.