Het Mysterie van de Regenmachine

Twee weken geleden leek het in Nederland wel zomer en inmiddels zijn we weer in de gure herfsttijd aanbeland. Het weer blijft echt een mysterie, je weet eigenlijk nooit goed hoe het eruit gaat zien. Konden we het weer maar met mensenhanden regelen, hadden wij maar invloed op het klimaat op aarde. Zoiets lijkt onmogelijk, echter er wordt al jaren serieus onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van de weersomstandigheden op aarde.
Natuurlijk kent iedereen het bestaan van de legendarische ‘regendans’ waarmee indianen regen proberen op te wekken, maar we hoeven niet lang te discussiëren om te stellen dat dit niet echt het gewenste gevolg had. En wat moeten we dan denken van de zogenaamde regenmachine die in de jaren ’50 van de twintigste eeuw was uitgevonden door de Oostenrijkse psycholoog en psychiater Wilhelm Reich?


Na een tijdje als assistent van Sigmund Freud werkzaam te zijn geweest in Wenen vluchtte Reich voor het Nazigeweld naar Amerika, waar hij zijn onderzoeken voortzette. Reich was gefascineerd door zogenaamde ‘orgon-energie’ die in elk mens zou zitten. Deze ‘orgonen-stromen’ zouden tot bijzondere dingen in staat zijn, waaronder genezing van het lichaam, en zouden vrij komen door onder meer sex.
Met diezelfde orgon-energie zou je volgens Reich ook de atmosfeer rond de aarde kunnen beïnvloeden en dit resulteerde in de bouw van een regenmachine of ‘cloudbuster’. Reich was er stellig van overtuigd dat hij met zijn ‘cloudbuster’ regen kon opwekken. Reich wist zelfs Albert Einstein over te halen om samen met hem experimenten uit te voeren met orgonenapparaten in het laboratorium, maar die proeven leverden op dat moment niet genoeg bewijs op dat orgon-energie zou bestaan.


Een vreemde wending krijgt het levensverhaal van Wilhelm Reich en zijn regenmachine als Reich in 1954 voor de rechter wordt gedaagd en hij uiteindelijk in 1956 in de gevangenis belandt op grond van ongeoorloofd transport van orgonapparatuur, zoals de ‘cloudbuster’, en het verplaatsen over staatsgrenzen van literatuur over dit onderwerp. Uiteindelijk overlijdt Reich op 60-jarige leeftijd in een federale Amerikaanse gevangenis onder vage omstandigheden; de autoriteiten delen mee dat er sprake was van een hartstilstand.
De Amerikaanse overheid liet vervolgens zes duizend kilo van zijn boeken, tijdschriften en essays verbranden en ook al zijn orgon-apparaten, waaronder de ‘cloudbuster’, werden vernietigd. Waarom werden er zo veel machtsvertoon en harde maatregelen ingezet als Reich slechts een excentrieke wetenschapper was met zweverige theorieën die niet te bewijzen waren? Of was Reich toch een geniaal wetenschapper en werkte de ‘cloudbuster’ wel degelijk? 


Moest Reich letterlijk van de aardbodem verdwijnen en is zijn uitvinding in handen van de machthebbers gekomen, die nu in staat zijn om het weer te bepalen? Dit zal altijd wel een mysterie blijven.

Deze bovengenoemde geschiedenis inspireerde Kate Bush tot de song ‘Cloudbusting’ die in 1985 uitkwam met de beroemde videoclip waarin acteur Donald Sutherland de rol speelt van Wilhelm Reich en Kate Bush zelf speelt de rol van zijn zoon Peter Reich (zie onderstaande video).

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.